KONYA ALEÂDDİN CAMİİ -2

Aleâddin Camİ mimari yapısıyla da dikkat çekmektedir.Doğu Batı doğrultusunda uzanan dikdörtgen bir plana sahiptir.Mevcut dört kapısından günümüzde doğu cephesi kullanılmaktadır.(Bu kapılardan biri doğu diğerleri kuzey cephededir.)

İki farklı dönemde inşa çalışmaları yapılmış üç farklı iç mekan düzenlemesi görülmektedir.(I. Mesud Döneminde başlanıp II. Kılıçaslan Döneminde tamamlanmıştır.)Mekan tamamen kubbe ile örtülüdür.Batı ve doğuda ki bölümler: İzzeddin Keykavus Döneminde başlamış I.Aleâddin Döneminde tamamlanmıştır.

Aleâddin Cami'nin kuzey doğusunda bulunan türbe( Aleâddin Türbesi /Sultanlar Türbesi )dir.Selçuklu dönemine ait bu ölçülerde olan yüksek ve büyük bir pramidal türbe yapı yoktur.Yapıda kullanılan taşların yapı ve türüne baktığımızda kırmızıyı andıran sert Sille taşı ve Gödene taşı kullanılmıştır.Türbe her biri dışarıdan genişliği 5.50 metre olan sekiz yüzlüdür.Belli aralıkla iki yerinde daha koyu renkli taşların türbeyi bir kemer gibi sardığı görülür.Türbenin kubbesi önceleri tamamen mavi çinilerle kaplı şekildeydi.Kubbe eteğinde beyaz yazılarla işlenmiş çiniden lacivert bir kuşak vardır.Dört cephesine (yarma) şeklinde süslü taşlı birer pencere açılır.

Türbenin kuzeydoğusunda 2.50 genişliğinde bir sahanlıktan 1.13 eninde 2.20 yüksekliğinde .sonradan pencere haline konulan ‘'Hacet Penceresi ) vardır.Pencerenin üzerinde Selçuk Sülüsüyle iki satırlık kitabe vardır.Kubbenin eteğinde Ayetel Kürsi beyaz bir kabartma ile yazılmış bulunmaktadır Caminin avlusunda iki türbeden tamamlanmış olanı II. Kılıçarslan'a ait ,iki katlı morngen prizma gövdeye sahip özgün bir eserdirİçinde sekiz tane sanduka bulunmaktadır.Sandukaların II.Kılıçarslan'a(1555-1192) I.Gıyaseddin Keyhüsrev(1192-1196) II.Rükneddin Süleyman Şah -1204) III.Kılıçarslan(1204-1205) I.Aleâddin Keykubad(1220-1236) II.Gıyaseddin Keyhüsrev (1237-1246)Rükneddin IV Kılıçarslan(1254-1264) II.Gıyaseddin Keyhüsrev 1264-1283) ait olduğu bilgiler arasındadır. Caminin içindeki kıymetli eserlere bakıldığında ;Ceviz ağacından bir minber(Üstünde ki kitabe de Mü'min Suresi 16. Ayetinin son kısmı yazılıdır.) Kûfi hatla yazılmış bir Kur'anı Kerim Zemini döşeyen derli halılar ,Mısır işi gümüş kandil askısı bulunduğu belirtilmiştir

Anadolu da bulunan Türk medeniyetinin yayılmasına büyük hizmeti geçen Selçuklu Devletinin bütün tarihinin merkezi Aleâddin Cami mimarisi,süsleme sanatı değerli tarihi eserleri ve türbeleri ile kıymetli bir tarih hazinesi konumundadır.

Aleâddin Cami günümüzde de tarihi zenginliğini ve önemini korumaktadır.Gerek şehir merkezinde ki konumu ,gerekse manevi atmosfer taşıyan havası ile ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam etmektedir.Selçuklu Devletinin mirası olan Konya ,taşıdığı izlerle tarih yolculuğuna ışık tutan bir şehirdir.Özellikle Türk İslam mimarisinin eserlerine rastlanmaktadır.Bu yapılar arasında Camiler ,türbeler,çeşmeler başta gelmektedir.Bu mimarilerde hem dini semboller hem yaşanılan çağın kültürel sembolleri kullanılmıştır.Bu da o dönemde ki yaşam tarzı hakkında da bilgi sahibi olmamızı kolaylaştırmaktadır.

Tarihimize ait yerleri ve eserleri tanımamızda ki amacımız ; Geçmişe ait kültürümüzü tanımak ve korumak tarihi güzellikleri görmek sahip çıkmamız gereken değerleri bilmemiz yönünde en güzel adım olacaktır.Konya şehrimize yolu düşen arkadaşlarımızın görmeden gitmemeleri gereken bu önemli eserlerden Aleâddin Cami asırlara meydan okuyan ihtişamı ile sizleri beklemektedir.


Yazarın Diğer Yazıları