Konya’nın hasta hastanesi

Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi…
Eski adıyla Meram SSK…
Kentin en büyük hastanelerinden biri…
Günlük 6-7 bin hastaya poliklinik hizmeti veriliyor…
Bu da Konya’daki sağlık hizmetlerinin yüzde 35’inin burada verildiği anlamına geliyor ki, gerçekten büyük bir rakam…
Birçok yeni projenin hayata geçirildiği hastanede, son olarak Hasta Hizmetleri ve Sağlık Otelciliği Müdürlüğü kurulmuş.
Özellikle yaşlılar ve engellilerin sağlık hizmetinden daha kolay yararlanması için düzenlemeler yapan bu birim, ücretsiz internet ve sinema saati etkinliği bile sunmuş.
Kentin önemli bir eksiği olan Yanık Tedavi Merkezi’nin kurulması için de bu hastane yönetimi çaba harcıyor.
Ancak geçtiğimiz Kasım ayı itibariyle yapılan bir değişiklik var ki, bu önemli hizmetleri gölgede bırakacak türden…  
Hastalarla ilgili bütün sağlık bilgilerinin yer aldığı, ilaç kullanımı ve istatistiklerin tutulduğu otomasyon sistemi, ihale süreci bitince, 1 Kasım 2014 tarihinde değiştirildi.
Hastanenin Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile bağlantısını da kuran sistem, başka bir firmanın otomasyon sistemiyle değiştirildi.
Farklı bir yazılımla, aynı işlemler devam ettirilecekti..!
Ama ne mümkün…
2 aydır hastaların eski bilgilerine neredeyse ulaşılamıyor…
SGK ile bağlantı kurmak zorlaştı… Sistem sürekli hata verince, hastanın kaydı güçlükle yapılıyor. Sistemin yeniden açılması bazen saatler alabiliyor. Hasta da, doktorlar da, görevliler de uzun süre sorunun giderilmesini bekliyor…
Sağlık Bakanlığı’nın Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden (MHRS) randevu alıp gelenler, başka bir polikliniğe yönlendirilmeleri durumunda zaman zaman yeni bir randevu alamıyor…
MHRS’den randevu alan, ancak sistem sıkıntılı olduğu için muayenesini olamayan hastadan, bazen muayene kesintisi yapılabiliyor…
Yine yazılımdan kaynaklanan sorunlardan dolayı, hastalara yapılan tetkik ve tedavi faturalandırmaları SGK’ya bildirilemiyor… Yapılan harcamaların tahsilatı eksik yapılınca, hastane zarara uğramış gibi görünüyor…
Bitti mi? Hayır…
Yatan hastalar taburcu işlemleri yapılmasına rağmen, yeni sistemden düşürülemediği için hala tedavi altındaymış gibi görünüyor…
Örneğin, 2 gün içinde taburcu edilen bir hasta, 10 gün hastanede yatmış gibi görülebiliyor…
Eğer bu esnada başka bir rahatsızlığı olur da farklı bir hastaneye gitmeye kalkarsa, kayıtlarda hala yatan hasta olduğu için muayene olamıyor.
Güçlükle muayenenizi oldunuz veya yatarak tedavi edildiniz… Çıkışta yazılan ilaçları almak da başka bir dert haline geliyor.
e-reçeteler, eczanelerde ya geç görünüyor ya da “eksik teşhis” olarak… Dolayısıyla hasta bir çile de burada çekiyor.
Hastanenin birçok yerine, yaşanan sorunlar nedeniyle özür dilenen yazılar asılsa da, hastalar açısından bakıldığında hizmetler neredeyse eski SSK günlerini andırıyor…
Konya’nın bu hasta hastanesini tedavi edecek kurum, elbette sistemi uygulamaya koyan Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği…
Konya’nın ilk genel sekreterinin ısrarla göreve geri dönüş çabası, tedavi sürecini biraz uzatacakmış gibi görünse de, bugün yeniden göreve başlayan genel sekreterin acilen hastanelere el atması gerekiyor…
Bu sorunun sadece Konya’da yaşanmadığını da belirtmek lazım…
Çünkü otomasyon sisteminin değiştiği tek yer Konya değil…
Bir hastanede yaşandığı iddia edilen trajikomik hadise, sosyal medyaya işte böyle yansımış..!


Yazarın Diğer Yazıları