Kitap Fuarları

       Kainat bir kitap, insan bir kitap, mevcudatta bulunan her şey bir kitap.İslam’ın ilk emri “Yaratan Rabbinin adı ile oku”[1].Bir çok müfessirler bu ayete çeşitli manalar vermişlerdir.Ayrıca yerli ve yabancı bilim adamları bu ayete meftun.Yani bitmeyen tükenmeyen berrak su menbaı gibi.Deryalar bitmez iken bu ayetin manası nasıl bitsin? Aslında bu deryaları da anlatan “oku”ifadesinin içindedir.
           “Kainatın nakş-ı azamı olan insan”[2] maalesef kendini istenilen manada okuyamıyor.Esasında ilk okunacak olan hakikat insanın kendini okumasıdır.Kendini okuduğu zaman ,Rabbini yaratıcısını buluyor ve böylelikle bütün kainatı zerreden ecram-ı ulyviyeye  yani güneşler alemine kadar okuyabiliyor ve kainatın sırrına ulaşıyor.Yani “ Necisinin ?Nereden geliyorsun ?Nereye gidiyorsun?" sualinin manasını  o zaman çözüyor..
           Başta 10 bin yıllık maziye sahip aziz Konya’mızın kitap fuarları olmak üzere Türkiye’nin bir çok kitap fuarlarını gezdim ve konuşmalar yaptık konferanslar verdik.Her yerin ve zeminin ayrı güzellikleri vardır.Bunların içinde Ordu ilimizin kitap fuarının ayrı bir güzelliğini yıllar geçse de  unutamıyorum.25 civarında yayınevinin “reyonları”var.Konuşma yapacak kişi bütün bunların ortasında halka ve bu reyonlara açık,her yerden her ses çıkabilir. 125 sandalyelik ve her yönden sıcak tutulan!  bir fuardı..Kavgasız bir konferans verdik..
          Pazar günü saat 11 de inşaallah “ Alem çarşısında Hz.Bediüzzamanda sevgi ve kardeşlik” başlıklı ve bir konferans vereceğimiz Konya’mızın bu yılki mekanı mazideki Selçuklu başkentinin tam merkezi , aradan asırlar geçse de o mana hiçbir zaman unutulamaz ve silinemez.741.sene-i devriyesini idrak ettiğimiz ve törenlerin mukaddemesinde bulunduğumuz Hz. Mevlana’mızın tedrisat mahalleri, meşhur Karatay ve Başer mescidinin  ortası ve Selçuklu hünkar sarayının etekleri ,şimdiki yeni ismiyle “Şehir meydanı “28 Kasım 7 Aralık” günleri içindeki bu fuarda ,konferanslar var,imza günleri var ve onbinlerce kitap var.
           Hareketin en güzel tarafı ,önümüzdeki müthiş engelleri aşmanın anahtarıdır.Nedir o engeller? Bugün  Türkiye’de  2014 ün    son tespitlere göre   yazılı görsel basın olarak   toplam 553 televizyon ve 1120 radyo 5 bin 665 gazete ve dergi bulunmaktadır. Beyin , göz ve kulaklara yaptığı tahribata girmeyeceğim.Üstünde durduğum bu rakamlar bizleri kitaplardan uzaklaştırıyor.İşte bu kitap fuarları bizleri onbinleri yüzbinleri tekrar  kitaplara götürüyor..
        “Biz kitapsız mıyız “gibi sualler çıkıyor çıkabilirde.Onlara ve kendimize diyoruz ki;Bizler kitaplardan çok uzaklaşıyoruz.Duvarlarda ve güzel raflarda duran başta Kur’an-ı Kerim ve emsali şahaser eserlerin tozlanıp okunmadığı gibi.Hatta konferanslarımda hep derim “Ayetleri mi ? bizden küsüp gitti? yoksa biz mi bu ayetlerden uzaklaştık.?Bu cihetle kitap  fuarlarını tekrar hayata geçiren ,cazibe merkezi haline getirenleri gönülden alkışlıyoruz.
        Böyle bir kış gününde milyonlarca üniversite öğrencilerinin 100 binlerini buralara taşımak çok büyük bir merhale ve tekamüldür.”Yasaklı Türkiye’den yasaksız Türkiye’ye “kolay gelinmedi.Bugün bütün kitaplar serbest al oku beni diyor.Al beni diyen elmaları alıyorsak  kitapları neye almayalım ? Bastığın yeri yaşadığın diyarı sevdiğin milletin bileceksin.Bu kitapların içindeki muhteşem hakikatler  bizleri barıştırmaz bizleri kaynaştırmaz ise kim kaynaştıracak? kavgalardan savaşlardan kim durduracak?
            İçinde bulunduğumuz Mevlana diyarı Aziz Konya’mızın bu yılki kitap fuarına himmet ve gayret gösteren bu hayırlı hizmete vesile olan başta Büyükşehir Belediye başkanımız sn.Tahir Akyürek beye ,Büyükşehir müze ve kütüphaneler müdürü Sn.Hasan Yaşar beye Organizatör Mustafa Akın beye ve emeği geçen herkese ve ayrıca  bütün yayın evlerine kitaplarını imzalayanlara ve bu serin çadır altındaki fuarda konferans verenlere binler tebrik ve teşekkürler..Hayırlı olsun..
[1] 96.sure Alak suresi 1.ayet
[2] Sözler 31.söz 3.vecih B.S.Nursi


Yazarın Diğer Yazıları