Meyve Kabuklarında Harika Faydalar

      Uzmanlar, meyve ve sebzeleri her zaman kabuklarıyla yememizi tavsiye eder. Kudret-i ilahi o kabuklara sayısız faydalar ve hikmetler yerleştirmiş. Konu meyve ve sebzeler olduğunda hemen herkesin ilgisini çeken, o yumuşak ve sulu olan orta kısmıdır. Ancak Florida Üniversitesinde Beslenme Profesörü olan Doktor Susan Percival bazı önemli Anti kanserojen  kabukta bulunduğunu belirtiyor. Bu itibarla bazı meyve ve sebzeler ve onların kabuklarında kudreti sonsuz olan Allah tarafından özenle yerleştirilmiş antioksidanlardır:[1]
     Erbabının malumudur,her ne Hikmetse Türkiye’mizin 2014  yazı çoğunlukla  kuraklıkla geçmiştir.Türkiye’yi gezen bir kardeşiniz olarak gördüklerimin ve anlatılanların karşısında hayrette kalıyor ve Hz,Allaha göz yaşları ile dönüyorum.Geçen hafta  Trabzon’da  mini konferanslarda idim .Fındık üreticilerin köylerine tepelerine gittim.5 ton alacaklar ,1 ton almış ,sebeb zamansız kar yağmış.Konya’mızda kaysı yok bu sene kuru kaysının kilosu 40 Tl.olacağı söyleniyor.Müthiş görülmemiş Sıçaklar netaicinde diğer meyveleri ve sebzeleri de vurmuş .Malatya’da kaysı büyük sektör adate çökmek üzeredir mahsul yanmış.Şanlı urfanın meşhur isot tarlaları  kurumuş vaziyette.vs.vs.Yorumu sizlere bırakıyorum..
      Böyle bir dönemde bu ikram-ı ilahiyenin kabukları üzerinde durmak istedim,belki israfı önler ve bir nevi ibadet olur . Makalemi meyve kabuklarına verdim.Sayısız meyvelerden bir kaç tane numune olarak akıl ve idrak pazarına döküyorum.
         ELMA :Cornell Üniversitesi araştırmacıları elma kabuğunun, içindeki tatlı beyaz bölgeye göre yüzde 87 oranda daha fazla kanser karşıtı fotokimyasal içerdiğini tespit etmiş. Eğer soyulmamış bir elmayı çiğnemek zor geliyorsa, dış yüzeyini kaplamak için kabuklarını yer fıstığı ezmesine batırabilirsiniz. Hem böylece güçlü bir protein karbonhidrat bileşimi elde edersiniz.
             SALATALIK .Az kalorisi bulunan bu yiyeceğin kabuğu, deriyi dolgunlaştıran, kırışıklığı önleyen kolajen olan silisten meydana geliyor. Silis için uzmanların önerdiği minimum bir doz yok ama uzmanlar günde en az beş miligramı uygun buluyor. Bu da tek bir salatalığın kabuğundan alabileceğin miktara denk. Organik olmasına dikkat edin. Normal salatalıkların dış yüzeyi raf ömrü uzasın diye koruyucu maddelerle kaplanır. Ancak organik olanlar orijinal halde bırakılır.
               PATLICAN Bu mor renkli yiyecekten bir şerit sıyırdığında 300 miligram nasunin (beyin hücrelerinin hasar görmesini engelleyen bir antioksidan) elde etmiş olursunuz. Ayrıca kabuğunu atarsanız 200 miligram kas kramplarını engelleme özelliğine sahip potasyum, 13 miligram bağışıklığı güçlendirici magnezyum ve üç gram lif kaybediyor olmanız muhtemel. Patlıcanla  ilgili hadis-i şerifler vardır.(Bak.Şifa yaprakları,H.Uslu)
             KİVİ ; İnce, tüylü kabuğunda bulunan kimyasal bileşenler bakteri ve kolibakteri ile savaşır. Tırtıl yiyormuş gibi hissetmek istemiyorsanız içeceğinizin içine toz haline getirip karıştırabilirsiniz veya kâğıt kadar ince dilimleyip salatanıza koyabilirsiniz.
           PORTAKAL Kabuğun üst kısmında bulunan dlimonene UV ışınlarının[2] ölümcül düşmanıdır. Arizona Üniversitesi’nde “ABD” yapılan bir çalışmada haftada bir çay kaşığı kadar portakal kabuğu yemenin deri kanseri riskini yüzde 30 azalttığı görülmüş. Ayrıca salatanıza karıştırabilirsiniz
         Bu ve emsali meyvelerin kurutulmuş kabukları makinede çekilmeli ve yemek önceleri  karıştırılarak bir tatlı kaşığı alınmalıdır.Şifa Şafi isminin sahib-i hakikisi Hz.Allahtır.
 
[1] Basın- 19-5-2009 .Y.ASYA
[2] Güneş ışınları erken ve geç dönemde deri üzerinde farklı zararları


Yazarın Diğer Yazıları