‘Ufuk Turu’ Kudüs’te yapılsın…

Bu yıl 18'incisi düzenlenen ‘Ufuk Turu'nun teması ‘aile' idi. Alanında uzman isimler tüm yönleri ile aileyi ele aldılar. Konya STK'larının yanında 40 ilden STK temsilcisinin katıldığı program fevkalade verimli geçti. Tabii ki her konuda olduğu gibi Ufuk Turu'na da eleştiriler geliyor. Her eleştiri bir sonrakinin daha kusursuz geçmesine katkı sağlıyor. Konya STK Platformu yöneticileri sükunetle bu eleştirileri dinliyor ve daha büyük bir şevkle sonraki etkinliğe hazırlık yapıyorlar.

Konya STK Platformu'nun başlatmış olduğu ‘Ufuk Turu' toplantıları ülkemizin en kapsamlı STK organizasyonu olarak biliniyor. Türkiye'nin bu en büyük STK organizasyonuna yerel idareler destek veriyor. Bu vesile ile hem toplumsal meseleler ele alınıp konu ile ilgili farkındalık oluşturuluyor hem de Konya, iller arasında ‘abi il' olma vasfını pekiştiriyor.

Toplantıda kendileri ile istişarelerde bulunduğumuz diğer illerin STK temsilcileri Konya'nın bu vasfını önemsiyorlar. Ve ‘bu tür organizasyonları yapsa yapsa Konya yapar' şeklinde görüş bildiriyorlar.

Unutulmaması gerekir ki bir ülkenin gelişimi tek yönlü olmaz. Sadece fiziki gelişmeler veya teknik ilerlemelerle güçlü bir devlet teşekkül ettirilemez. Tarihe iz bırakmış büyük milletler medeniyetlerini kültür, sanat, mimari ve ilim fil ayakları üzerine inşa etmişlerdir. Medeniyetlerin inşasında öncelik insanadır. Önce insanı inşa etmek gerekir. İnsan inşa olundu mu gerisi kolay.

Günümüz gelişmiş toplumlarında Sivil Toplum Kuruluşlarına büyük önem verilmektedir. Farklı görüş, düşünce, yetenek ve özelliklere sahip insanlar kendilerine yakın hissettikleri teşekküllerin çatısı altında toplanmakta ve topluma faydalı birer birey olmaya çalışmaktalar. ‘Birlikten güç doğar' demiş atalarımız. Her STK kendince bir güçtür. STK'ların oluşturduğu her bir güç uygun şekilde kanalize edilir de toplumun, milletin, devletin faydasına olabilecek şekilde yönlendirilirse doğru bir iş yapılmış olur.

Bunun güzel bir örneğini 18. Ufuk Turu'nda gördük. Toplantılarda genel anlamda ‘aile' ele alındı. Ancak Türkiye genelinde yüzlerce STK'nin bir araya geldiği böyle bir organizasyonda ‘Gazze' ele alınmasaydı çok şey eksik kalırdı. Toplantılar serisi Gazze'ye dua ile başladı ve özel bir oturumda Filistin konusu işlendi. Eski Hamas Lideri Halid Meşal canlı bağlantı ile salona bağlanarak Gazze'deki durumu anlattı. Meşal'in şu cümleleri dikkat çekiciydi: "Merak etmeyin her şey bir plan dâhilinde yürütülüyor. Kassam Tugaylarının durumu iyi… Hamas eğer böyle bir hareket başlatmasaydı İsrail bizi bitirecekti. Bugüne kadar hep savunmadaydık. Roller değişti. Şimdi İsrail ve arkasındakiler düşünsün. Halkımız biraz sabredecek. Tüm dünya Müslümanlarından destek bekliyoruz…”.

Bir diğer özel toplantıda ise Hindistan Müslümanlarının durumu ele alındı. Şikago'dan gelen Hindistanlı fikir ve mücadele insanı Abdülmalik Mücahit ülkede Müslümanlara yapılan zulmü anlattı. Doğrusunu söylemek gerekirse ben Hindistan'da yaşayan Müslümanların bu denli sıkıntı içerisinde bulunduklarını bilmiyordum. Kendimi ayıpladım. Abdülmalik Mücahit, mevcut Hindistan hükümetinin Müslümanlara bakış açısı ve politikasının İsrail'den farksız olduğunu söyledi. Mücahit STK'lardan tek şey istedi. "Hindistan'daki bu zulmü öğrenin ve dünyaya duyurun…”.

Tek sıkıntıda olan Müslümanlar Filistin Müslümanları değil. Hindistan'da, Çin'de, Arakan'da ve daha pek çok yerde nice sıkıntılar var. İşte Ufuk Turu ve benzer organizasyonlarda dünya üzerindeki Müslümanların ne durumda olduklarını yetkili ağızlarda dinleme fırsatı buluyor insanlar. En azından öğreniyor.

‘ Öğrenmek meseleyi çözmüyor' diyeceksiniz gerçi ama öğrenmeden de harekete geçilemez ki…

Ben Konya STK Platformu yöneticilerinden bir sonraki Ufuk Turu'nu ‘Müslümanların Birliği' teması ile Küdüs'te yapmalarını öneriyorum. İmkânsız değil. Daha önce Kosova'da yapılmıştı ve çok anlamlı olmuştu. Hani ‘harekete geçilmiyor' diye eleştiriliyoruz ya, işte harekete geçmek için bir fırsat….


Yazarın Diğer Yazıları