Omuz Ağrısı Neden Olur?

Omuz ağrısı her yaş grubunda oldukça yaygın bir şikayettir. Omuz ağrısı, omuzdaki küçük bir noktada hissedilebileceği gibi daha geniş bir alanı da etkileyebilir. Sinirler boyunca ilerleyerek omuza vuran ağrılara çeşitli hastalıklar da yol açıyor olabilir. Safra kesesi hastalıları, karaciğer hastalığı, kalp hastalığı veya boyun omurga hastalıkları omuz ağrısına yol açabilir.
Pek çok omuz problemi dört büyük kategori altında toplanır: 1- Tendon iltihabı (bursit veya tendinit) ya da tendon yırtığı, 2- Omuz çıkıkları, 3- Artrit, 4- Omuz kırıkları. Tümör, enfeksiyon ya da sinirlerle ilgili problemler daha az rastlanan omuz ağrısı nedenleridir.
Bursit: Omuzlar da dahil olmak üzere vücuttaki eklemlerimizde bursa adı verilen sıvı dolu kesecikler bulunur. Bursalar, kemikler ve onları saran yumuşak dokular arasında bir yastık görevi görür. Bu şekilde kaslar ve kemik arasındaki sürtünmeyi azalır. Bazı durumlarda omuzun aşırı kullanımı nedeniyle bu keseciklerde iltihap ve ödem meydana gelir. Bursit adı verilen bu rahatsızlık genellikle tendinit ile birlikte görülür. Omuzdaki pek çok doku iltihaplanır ve ağrılı bir tablo ortaya çıkar. Saçınızı taramaktan tutun da giyinmeye dek varan pek çok günlük işinizi yapmak zorlaşabilir.
Tendinit: Kas ve kemiği birbirine bağlayan bağlara tendon adı verilir. Tendonların yıpranmasıyla birlikte tendinit gelişebilir. Çoğu durumda tendinit, tendonların zamanla yıpranmasına bağlı bir iltihaplanmadır. Bazen de kolun ileriye doğru fırlatma hareketi yaptığı spor aktivitelerinin ya da cam silme gibi kolun baş üzerine doğru kalkmasını gerektiren hareketlerin aşırıya kaçması sonucu akut tendinit oluşabilir. Yaşa ya da yıpranmaya bağlı olarak veya artrit nedeniyle görülen tendinite ise kronik tendinit denir.
Tendon Yırtıkları: Yaşla ilgili olarak tendon yapısındaki bozulmalar, kazalar, sakatlanmalar veya uzun süre kullanıma bağlı olarak yıpranmalar tendon yırtılmalarına ve kopmalarına neden olabilir. Tendonlarda kısmi bir yırtık olabileceği gibi, tendon tamamen ikiye ayrılacak şekilde kopabilir.
Omuz Sıkışması: Kolunuzu kaldırdığınızda omuz çıkıntısının alttaki yumuşak dokulara baskı yapması sonucu sıkışma meydana gelir. Kol havadayken omuz çıkıntısı bursaları ve tendonları sıkıştırır. Omuz sıkışması ağrılı ve hareketleri kısıtlayan bir rahatsızlıktır. Zamanla ciddi sıkışmalar sonucu kas yırtılması da görülebilir. Kemik ve eklem yapısındaki anormalliklerin dışında yüzme, voleybol, tenis veya boya yapma gibi omuzun başın yukarısına doğru sıkça hareket ettirilmesi, sıkışmaya neden olabilir.
Artrit: Artrit omuz ağrısı nedenlerinden biridir ancak pek çok artrit tipi vardır. Omuzlarda en yaygın görülen artrit tipi osteoartrit yani kireçlenmedir. Ağrı, şişme ve sertlik gibi belirtiler genellikle ortay yaşlarda ortaya çıkar. Kireçlenme yavaş ilerleyen ve zaman içerisinde ağrısı kötüleşen bir rahatsızlıktır. Spor veya iş sakatlanmaları ya da yıpranmalar ve yırtılmalar kireçlenmeye zemin oluşturabilir. Diğer artrit çeşitleri ise kas yırtılmaları, enfeksiyon ya da eklemde iltihaplanma ile ilgili olabilir. Artrit nedeniyle oluşan ağrıyı engellemek için kişiler çoğu kez omzu hareket ettirmemeye çalışırlar. Ancak bu davranış tam tersi, eklemdeki yumuşak dokuları sertleştirir ve zaman içerisinde omuz hareketleri kısıtlanırken ağrı da artmış olur.
Donuk Omuz: Adından da kısmen anlaşılacağı gibi, donuk omuz şikayeti olan kişilerde omzun hareketleri önemli derecede kısıtlanmıştır. Kolları yere paralel uzatmak mümkün olmaz. Donuk omzun en çok hareketsizlikten kaynaklandığı belirtilir. Romatizmal hastalıklar ya da geçirilen bir ameliyat nedeniyle omuz hareketsiz kaldığında donuk omuz problemi oluşabilir. Diyabet, kalp veya akciğer hastalıkları, romatoid artrit ve çeşitli kazalar donuk omuz nedenleri arasındadır.
Omuz Çıkıkları: Üst kol kemiğinin başı, omuzdaki yuvasından dışarıya doğru zorlandığında omuz çıkığı meydana gelir. Omuz çevresindeki bağlar, kaslar ve tendonlar bir kez gevşediğinde veya koptuğunda omuz sık sık çıkmaya başlayabilir. Sık omuz çıkmaları eklemde artrit oluşması riskini yükseltir. Omuz çıkığı ağrıya neden olur, çıkan omuzun görünüşü diğerine göre farklılaşır. Omuzu çıkan kişi kolunu vücuduna yakın tutar, dışa doğru hareket ettirmekten kaçınır.
Omuz Kırıkları: Özellikle yaşlılarda düşmeye bağlı olarak omuz kırıklarına sık rastlanır. Gençlerde ise omuz kırıkları daha çok spor sakatlanmaları ya da trafik kazaları ile ilgili olarak görülmektedir. Omuz kırıkları ciddi bir ağrıya, şişliğe ve morarmaya neden olabilir.


Yazarın Diğer Yazıları