Hastanelerde Neler Oluyor

HASTA HAKLARI BİRİMİ NASIL İŞLİYOR

Yazmam, yazmamam lazım çünkü hastaneler vatandaşlar için çok önemli hatta sağlıkta kutsal yerler, hastaneler bizim, doktorlar bizim. Allah ne muhtaç etsin nede eksik etsin, gün gelecek bir şekilde buralara yolumuz düşecek düşüncesi, objektif bakış açısı ve meslek etiği anlayışı ile yıllar, yılıdır hastanelerimiz ve içerisinde görev yapanların hakkında yaralayıcı, karalayıcı hatta mümkün olduğu kadar eleştirel bir köşe yazısı veya televizyon programlarımda aleyhte bir tek satır yazmadım. Söz söylemedim.

Gazetemdeki köşeme konu edebilmek veya sağlık alanına merakım nedeniyle bu hastanelerin çalışma prensiplerini, doktor, hasta veya hasta yakınları ilişkilerini, diğer çalışan görevliler ile ilgili çok objektif bakış açısıyla uzun yıllardır bilgiler edinmeye çalıştım, hasta ve yakınlarını dinledim. Doktorlarımızı dinledim, çalışanlarını dinledim, zaman içinde hasta, hasta yakınları şikayetlerine şahit oldum, zaman, zaman hasta, hasta yakınlarıyla hastane çalışanları arasında geçen olumsuz görüntülere şahit oldum.

Gördüğüm her olaya sükûnetle ve yatıştırıcı bir tavırla bakmaya, yaklaşmaya, olabilir anlayışı ile bakmaya hatta müdahalem gerektiği durumlarda yatıştırıcı olmaya çalıştım. Zira hastaneler ve doktorlarımıza prensibim gereği toz kondurmak istemiyordum biliyordum ki hasta ve hasta yakınının psikolojisi ile ülke şartlarında aşırı hastaya bakan doktor psikolojisinin tutması asla mümkün değildi ve bir çatışma her an mümkündü. 

Hasta ve hasta yakınının kafasında evden çıkarken hastaneye bir an önce gitmek, muayenesini olmak, ilacını almak ve evine dönmek vardır ancak prensip olarak bir sıra vardır, bekleyişteki malum bir takım görüntüler hastayı, hasta yakınını çileden çıkarır ancak suçlu o ana kadar pek çok hastaya müdahale etmiş, yorulmuş doktordur. Yani hastanın ve hasta yakınının muhatabı maalesef kapısında beklediği doktordur.

Şükürler olsun ilimizde görülmese de son zamanlarda hastanelerde yaşanan sadece tartışmalar değil, büyük kavgalar, yaralamalar hatta ölüme varan olaylar gerçekten çok üzücü ve insanlık dışı vahşice olaylar olduğunu belirtmek istiyorum. Bu üzücü olayları başlatanlar, kötü sonuçla neticelendirenler hangi taraf olursa olsun, bir sağlık alanında olması asla kabul edilebilir olay değildir.

Yaralanma veya vefatla sonuçlanan olayların dışında hastanelerde yaşanan küçük ama rencide edici, üzücü, neticede sonucu, ne olacağı belli olmayan, ucu açık olaylara sebep olan nedenler var mıdır, yok diyemeyiz evet vardır, pekiyi bu olaylara sebep olan taraf kimdir belli olmaz iki tarafta olayı ister, istemez tırmandırabilirler. Kimdir bu taraflar, olay hastanede geçtiğine göre doktor, idareciler, çalışanlar, hizmetliler ve hasta, hasta yakınları.

Hastalar ve hasta yakınları ne isterler, neyi bulamazlar, eksik gördükleri nedir özellikle doktor sıfatıyla görevde olan kişi veya kişilerden ne isterler ki genelde doktora saldırırlar. Sanıyorum hasta yakınları genelde acil hastaya ilgisizlikten, daha sonra sağlıklı görünümde gelerek vefat eden hastaları için, doktor ve ilgili kişilerin hasta ve hasta yakınlarına tepeden bakmaları ve önemsemez görünüşlerinden, çoğunlukla da da alkollü gelen hasta yakınlarının hiç bir sebebe dayanmaksızın çıkardıkları kavgalarla şiddete başvururlar.

Hastanelerde çıkan büyük veya küçük çaplardaki olaylarda görünüşte sadece hasta veya hasta yakınları olayı başlatan suçlular gibi görünürler genelde medyaya böyle aktarılır, gerçekten bu gibi insan sağlığına hizmet eden hastane ve yan kuruluşlarında çalışan, özellikle doktor sıfatı taşıyan kişilere uygulanan şiddet asla hoş görülemez. Aynı anlayışla da hastanenin personeli içinde şiddet düşünülemez.

Böyle bir gerçek varken akla hemen geliveren soru şu pekiyi hata, suç, yanlışlık daima hasta ve özellikle hasta yakınlarının mı, günah keçileri daima bunlar mı? Karşı tarafın olay veya olaylarda hiç suçu, hatası, yanlışı yok mu? 

Doktorlarımız başlangıçta yaptıkları o yemini unutarak hata yapıyorlar mı, hasta ve hasta yakınına, kendileri ya da polikliniklerde yanlarında bulunan görevliler vasıtasıyla fiziki veya sözlü şiddet uyguluyorlar veya uygulatıyorlarmı, hasta veya yakınları büyük, küçük her türlü şikayetini yasal hakları olan --HASTA HAKLARI BİRİMİNE şikayette bulunuyorlar mı, bu birime şikayetini yazılı olarak yapıyorsa netice ne oluyor? 

Hasta ve hasta yakınları o üzerine titrenen sağlık kurumlarında yani hastanelerde fiziki veya sözlü şiddete maruz kalıyorsa acaba kimler nasıl ilgileniyor, nasıl bir cevap veriliyor, konu ile ilgili sağlık birimlerindeki yetkililerle yaptığınız görüşmelerde hangi yetkili ne diyor? Olaylara hastanelerden sorumlu siyasetçiler nasıl tepki veriyor, sonuçta gördüğün şiddetle kalıyor, kadere rızamı gösteriyorsun, yoksa seni tatmin eden bir sonuç çıkıyor mu, bütün bunları siz değerli okuyucularımla yine bu sayfada köşemde paylaşacağım. 

Şunu özellikle açıklamak istiyorum, her kurumda ve her kurum çalışanları içinde çok iyiler  ve çok kötü birkaç kişi çıkarak yanlışlığa imza atabiliyor, çoğunluğu da taktir edilebilecek unutulmayan hizmetler yapabiliyor, bu nedenle bir kurumda çıkan iki kişinin varsa yanlışı ve hatası her kurumda var denilemez, Bu nedenle tüm hastanelerimizi, doktorlarımızı ve diğer idareci ve çalışanlarına yıllardır sürdürdüğüm saygı ve sevgimin devam ettiğini, yapacağımın bir tespit olacağını ifade etmek istiyorum.

Bir önceki hafta içinde başlamış olduğum yazı serim bu yazımla devam edecek ve yukarıda ifade etmeye çalıştığım hususların dışında, son zamanlarda ilimizde sağlık kurumlarının tepe noktalarındaki dikkat çeken hareketliliğin ne olduğunu. Mesela bir gazete için (gazeteci yazdı milletvekili görevden aldığı yöneticiyi görevine iade etti) haberini anlamaya ve anlatmaya çalışacağız sağlıklı ve hoşça kalın.                


Yazarın Diğer Yazıları