BAŞ ÖRTÜYÜ KAZANDIK TESETTÜRÜ KAYBETTİK!

 

Ahzab Suresi'nin 59. ayetinde; de "Ey Peygamber eşlerine, kızlarına ve müminlerin kadınlarına söyle: (Evden çıkarlarken) üstlerine vücutlarını iyice örten dış elbiselerini giysinler. Bu, onların iffetli bilinmelerini ve bundan dolayı incitilmemelerini daha iyi sağlar." buyrulmaktadır.

Nur Suresi, 31. ayet: Mümin kadınlara da söyle: "Gözlerini (harama çevirmekten) kaçındırsınlar ve ırzlarını korusunlar; süslerini açığa vurmasınlar, ancak kendiliğinden görüneni hariç. Baş örtülerini, yakalarının üstünü (kapatacak şekilde) koysunlar.

Tesettürde ilke; sıkı ve şeffaf olmamak şartıyla ayetlerde belirtildiği şekilde örtünmektir. Bu, yöreye göre değişebilir.

Tesettürün asıl hedefi, kadının aile ve toplum içinde saygınlığını arttırmaktır. Ayrıca kadının dokunulmazlığını ve ona yönelebilecek bütün yanlış söylem ve eylemlere karşı bir kalkan görevi görmektedir.

Her Müslüman kadın bilmeli ki, başı ve bedeni örtmek farzdır. Bunu yapmakta karar verecek olan da kendisidir. Emri yerine getirirse sevap alır, getirmezse günah işlemiş olur. Tesettür de namaz gibi, zekât gibi, oruç gibi farz bir amel.

Sünnî Dört büyük Sünnî düşünce mezhebi (Hanefî, Şafii, Maliki ve Hanbelî) kadınların yakın aile üyeleri dışındaki karşı cinsten insanlar yanında saçlarını, elleri ve yüzü hariç tüm vücudunu örtmesinin zorunlu olduğu konusunda fikir birliği içindedir.

Tesettür Allah'ın emri olup büluğa ermiş her genç kız için farzdır. Fakat bir kimse evladı dahi olsa incitip şiddet uygulayarak onu tesettüre sokması doğru değildir. İrşat ederken yumuşak ve İslami değerleri sevdirerek hareket etmek gerekir.

Nitekim Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur:

"Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız; müjdeleyiniz nefret ettirmeyiniz.” (Buhârî, İlim 11; Müslim, Cihad 5)

İnkar etmemek kaydıyla, farz bir emri yerine getirmemek ya da haram bir fiili işlemek kişiyi dinden çıkarmaz.

 

Küfür yoluna sapıp peygamberi dinlemeyenler o gün yerin dibine batırılmayı temenni ederler ve Allah´tan hiçbir haberi gizleyemezler. (Nisa/42)

 

 

 

Tesettür!

 

İslam'ın emridir, insanın süsü,

İz'an kapısını, açar tesettür,

Haramlardan kaçmak, Kur'an ölçüsü,

Gönül dostlarını, seçer tesettür!

 

Başörtüsü yetmez, gözler bozuksa,

Kelam hoşa gitmez, özler bozuksa,

Müminleri üzer, nazlar bozuksa,

Moda örtülerden, kaçar tesettür!

 

Sıkıysa pantolon, düşük ayarsa,

Dudaklarını da, rujla boyarsa,

Rast gele başına, örtü koyarsa,

Böyle örtünenden, uçar tesettür!

 

Elde sigaralar, küfrü de varsa,

Konuşmalar argo, gözler kayarsa,

Edepsiz sözleri, edep sayarsa,

Kahrından zehirler, içer tesettür!

 

 

Erkeklere de var, bu işte nasip,

"Siz de kapatın" der, gözü münasip,

Göz kapaklarımız, güzel tenasüp,

Bedene güzellik, saçar tesettür! (20 EYLÜL 2023)

 


Yazarın Diğer Yazıları