DOLAR
46,834 TL
EURO
53,408 TL
STERLİN
62,748 TL
GRAM
6.221 TL
ÇEYREK
10.266 TL
YARIM
20.438 TL
CUMHURİYET
40.771 TL
Kazım ÖZTÜRK
Kazım ÖZTÜRK
kazim.ozturk@yenikonya.com.tr
07 Temmuz 2026 Salı günü yayınlandı
DİĞER YAZARLARIMIZ

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI

 

Konya'mız kentsel Dönüşümle yeni bir yüz kazanıyor. Eski, kerpiç, depreme dayanıksız, kötü görünümlü binalar yerini; depreme dayanıklı, modern ve yaşanabilir meskenlere bırakıyor. Bu açıdan şehrimiz bir şantiyeyi andırıyor. Durmak yok, hizmete devam anlayışının tezahürünü burada görmek mümkün.   

 

Eski Konya'yı, Konya evlerini düşünüyorum da kıyas kabul edilemez değişikliklerle karşılaşıyorum. "nereden nereye” demeden edemiyorum.

 

Şöyle bir hatırlayalım; bugün adı "TÜRBEÖNÜ ÇARŞILARI” diye adlandırılan yerlerin eski adı; Altın Çarşı ve Mevlana Çarşısı idi. O kadar karmaşık, o kadar eski idi ki; gelen misafirler çoğunlukla uğrak veremeden giderdi. Bugün modern ve herkesin ziyaret ettiği, oturup çayını, kahvesini yudumladığı, dostlarıyla sohbet ettiği, misafirlerine yemek ikramlarının yapıldığı Mevlana'nın karşısında prestijli konuma geldi.

 

Bitti mi, hayır. Rampalı Çarşının arkasında eski Şükran mahallesindeki çalışmalar derseniz göz doldurucu ve işyerlerinin yer aldığı, tarihi mekânlarla süslenmiş, Larende yokuşu, Larende caddesi, Sırçalı Medrese, Darul Huffaz, Sephavan türbesi, Kalecik camii, Hasan ve Osman Rumi türbeleri ve Kadı Mürsel camii ile adeta; "Beklerim sizi” diyerek bizi tarihe yolculuk yaptırıyor. Buraya geldiğim zaman. "Ben Konya'da mıyım? Burası Konya mı?” diyorum.

 

Şükran ve Sephavan mahallesi sakinlerine Kentsel dönüşüm sebebiyle Ulu ırmak evlerinden yer verildi. Halkımızın çoğu evlerine oturdu, ama oturamayıp hala bekleyenler mevcut. Öncelik, kooperatif üyelerine tahsis edildi. Arsa sahiplerinden mağdur olanları dinlediğimiz zaman bir dokun, bin ah işit kabilinden. Mağdurların sesini kesmek için, daha inşaatı bitmemiş binaların kuraları çekildi. Arsa sahiplerine verilen kira parası derseniz devede kulak cinsinden! Belediyenin, halkı toplayıp, dertlerini dinlemesi, mağduriyetlerine çözüm bulması gerekirdi ama böyle bir toplantı yapılmadı. Evet inşaat devam ediyor. Son zamanlarda hız kazandı. İnşallah kısa zamanda biter de halkın mağduriyeti sona erer.    

 

Şimdi de Nalçacı caddesinde kentsel dönüşüm başlatıldı. O kadar çok bina ve o kadar fazla insan var ki, bunun hakkından nasıl gelinecek? Diye düşünmeden edemiyorum. Daha net bir durum yok. kentsel dönüşüm ofisine uğrayanlara; "telefonlarla mal sahiplerini arayacak, tapu bilgilerini teyit ettikten sonra bir durum değerlendirmesi yapacağız, ilerleyen zamanda proje çizilecek, dosya hazırlanacak” deniliyor. Bu durumda en az birkaç sene sürer bu çalışmalar.

 

 Halk tedirgin. Ne tamir yapabiliyorlar, ne kiraya verebiliyorlar. Ne de satabiliyorlar. Uykular kaçıyor. "Ne olacak? Nasıl bir yol izlenecek?” diyenlerin sayısı fazla. Dinlediğim insanlar şöyle diyor: "Kentsel dönüşüme uğrayacak ve acilen yapılacak yerler varken, Nalçacı nereden çıktı? Mevlana civarı, Devlet tiyatrosu arkası, Merkez İmam Hatip Lisesinin arkalarının bir an önce dönüşüme girmesi gerekir”.        

               

Kentsel dönüşümde kılı kırk yararcasına, kul hakkı yemeden, insanları hak kaybına uğratmadan yol almak çok önemli. Bu hususların göz önüne alınarak şehrimize vizyon kazandırmak gerekli.

 

Mahallelerim

Bir zamanlar Sephavan semti vardı
Türbesi, camii gönlü sarardı
Mahalle eşrafı dostlar arardı
Hesap sorar bir gün mahallelerim!

Gazezler ismini sadıra yazdır
Tahta Tepen'imi satıra yazdır
Karakurt'a dair hatıra yazdır
Hesap sorar bir gün mahallelerim!

Gazi Alemşah'ı kaç kişi bilir?
Daru'l Huffaz'ı kim nasıl bulur?
Sırçalı'ya sor nasıl dile gelir!
Hesap sorar bir gün mahallelerim!

Sahip Ata'ya bak, ne sırlar gizli
Tarihler, devirler, asırlar gizli
Şiirler, öyküler, nesirler gizli
Hesap sorar bir gün mahallelerim!

Osman Rumi her an bizi dinliyor,
İhtiyareddin şeyh, sızı dinliyor,
Kadı Mürsel pirim, özü dinliyor,
Hesap sorar bir gün mahallelerim!

Ararım!

Fırsatı bulup da önünden geçsem,
Özlemle bakarım anı ararım,
Tarihlerde kalmış resmini seçsem,
Kartpostallık olmuş yanı ararım!

Mazimizde geçen ehil elleri,
Muhabbetler saçan tatlı dilleri,
Gülistanda açan katmer gülleri,
Gönül dostlarını canı ararım!
 

Hasreti özlemi kaleme döksem,
Tüm arzularımı kelama döksem,
Hakkın kullarına selama döksem,
Kültürle yoğrulmuş ünü ararım!

Yazarın Diğer Yazıları