Bir Kitap, Bir Dipnot ve Bir Medeniyet Meselesi
Özbekistan Mergilan Şehrinde Muhteşem Bir Merkez: Burhaneddin el-Marğinani İlim, Eğitim ve Turizm Külliyesi/ Kompleksi
AK Parti’nin Rantçı Şımarıkları
BEN İNSANIM
İSLÂMİ NATO’NUN AYAK SESLERİ
Türk Lirasıyla Yapılan Dış Ticarette Rekor Artış
ŞAKA MI, SAYGISIZLIK MI ???
Beşten Dördü Gitti, Biri Kaldı!
Mekke Anlaşması
ÇİN TİYATROSU VE BİZİM FİGÜRAN GAZETECİLER
ATA YURDU AYMANAS
OSMANLIDA BİR RAMAZAN NASIL GEÇERDİ?-2-
TÜRKİYE’NİN AFRO-AVRASYA’NIN BÜTÜN ENERJİ VE TEDARİK KORİDORLARINDA VE HATLARINDA YÜKSELEN GÜÇ ETKİSİNİN STRATEJİK GÜÇ ÇARPANI MİMARİSİ DAHA DA DERİNLEŞİYOR.
GENÇLİĞİMİZİ ve GELECEĞİMİZİ TEHDİT EDEN EN BÜYÜK TEHDİT UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞI BELASI
TOPLUMSAL YOZLAŞMA VE OKUL MEZUNİYET PARTİLERİ
Bu Ne Perhiz ? Bu Ne Lahana Turşusu ?
Konya’da iyi ki belediyeler var! Vatandaş ekmek ve etliekmek zammına tepkili…
AYDOĞDU’DAN DÜNYA BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞINA…
İĞNE ELİMDEYDİ, SÖKÜĞÜ GÖREMEDİM
Savaşın Yeni Yüzü: Ekran Başındaki Cepheler ve Simülasyonun Gücü
Kupayı Trabzonspor Kazanmadı Konyaspor Kaybetti.
Her şey için teşekkürler Konyaspor…
"Andolsun biz Âdemoğluna şan, şeref ve nimetler verdik; onları karada ve denizde taşıdık, kendilerine güzel güzel rızıklar verdik ve onları yarattıklarımızın çoğundan üstün kıldık.” (İsra/ 70)
Bunlar genel fıtrî özelliklerimizden ve kutsal ilkeler, elçiler bunların ıslahı, iyileştirilmesi için var. İyilik bir iddia değil bir davranıştır; mesele onu doğallaştırmaktır. Bu da evvelâ birey olmaktan geçer.
"Tevrat'la yükümlü kılındıkları halde, bu yükümlülüğü yerine getirmeyenler, sırtlarına kitap yüklenmiş eşekler gibidir..." (Cum'a/ 5)
Rabbimiz diyor ki; "Eğer benim emir ve direktiflerime uymazsanız, ne kadar çok kitap yazsanız, ne kadar çok konferans verseniz, ne kadar şiiriniz olsa, ağzınız ne kadar da çok güzel laf etse... sırtına kitap yüklenmiş eşekten farkınız olmaz".
Bunu hayatın her alanına uygulayabiliriz. Bu hatırlatma, sadece Tevrat yükümlülerine has değil. İlahi kitaplara sahip olup da gereğini yapmayan, kutsal kitapların içindekileri hayatına uygulamayan herkesi içine alır.
Kur'an'da; "Niçin yapmadığınızı söylersiniz?" uyarısı vardır. İman, amel-i salihle birlikte zikredilir. Amel olmayan imanın yararı olmayacağı belirtilir. Şu ifade bunu en güzel şekilde açıklamaktadır:
"Allah, sizin suretlerinize değil, siretlerinize (Gidişatınıza, hal ve hareketlerinize) bakar".
İbadetler; davranışlarımızı düzeltmek, yanlışlarımıza çeki düzen vermek, güzel ahlak sahibi olmak içindir. Sevgili peygamberimiz:
"Ben, güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim" buyurur. Kur'an Peygamberimizi;
"Muhakkak sen, en güzel ahlak üzeresin" diyerek övmektedir.
Demek oluyor ki; çok kitaba sahip olmak, çok mala malik olmak, en yüksek makamlarda bulunmak... övünç vesilesi değildir ve olmamalıdır. "El ne der" değil, "Allah ne der", "ele güne karşı" sözü yerine, "Allah'ın rızasına yönelik" iş yapmak önemlidir.
Sosyal medyada; "tanınmış kişi" yazmanın hiç bir geçerliliği yoktur. Eğer, gönüllere girebiliyorsak, dilara olabiliyorsak, tüm insanları; "Allah'ın yarattığı değerli bir varlık" olarak görebiliyorsak işte o zaman eşref-i mahlukat vasfını muhafaza etmiş oluruz.
Yunus der ki;
"Elif okuduk ötürü,
Pazar eyledik götürür
Yaratılanı hoş gördük,
Yaratandan ötürü”
"Ey insanlar dikkat ediniz! Rabbiniz tektir. Arabın, Arap olmayana, Arap olmayanın Arab'a, siyahın kırmızıya, kırmızının siyaha, takvadan öte, hiçbir üstünlüğü yoktur. Şüphesiz Allah Teala katında en üstününüz, Allah Teala'dan en çok korkanınızdır.” (Hz. Muhammed- sav)
Sevgiyi içine yerleştiren insan; ailesine, yakın çevreye ve her tarafa bunu yayar. Dolayısıyla bu insanda; hoşgörü, sabır, güler yüz, samimiyet ve empati duyguları gelişir.
Kainat, sevgiyle cennet olur. Sevgi; insanın gönlünü, evini, çevresini, işini, aşını, bakışını gülistan yapar.
Seven sevilir. Sayan sayılır. Allah bunun için; "Sizin duanız olmasa Allah size ne diye değer versin” derken bu anlatılır. Tasavvuf dilinde buna; "MAKAM-I MAHMUD” adı verilir.
"sevdim”, "seviyorum” demek kolay, ama sevilmek, sevgiye layık olmak zordur. Güzel konuşan, güzel iş yapan, herkesle ilgileneni herkes sever.
Sevgi; ilahî sevgi, insanî sevgi, erotik sevgi diye farklı gruplara ayrılabilir. İnsanın olgun özelliklere, güçsüz ve zayıf insanlara, hayvanlara olan sevgisi bu alt grupları oluşturur. (SEVGİ DEMETLERİ/Kazım Öztürk)
Hülasa; sana bir şey sorulursa doğrusunu söylemek, senden bir şey isteyene en güzel şekilde ihsanda bulunmak, kim olursa olsun herkese karşı dilimizi iyi kullanmak insanlık görevimizdir.ATA YURDU AYMANAS
MESELELERE KUR’AN PENCERESİNDEN BAKMAK
“BEN”LİKTEN, “BİZ”LİĞE
DURMADAN YAZIYORUM VE YAZACAĞIM
YER GÖK ALBAYRAKTI!
RABBİM, ÜLKEMİZİ HER TÜRLÜ MUSIBETTEN MUHAFAZA EYLE!
KONYA’MIZIN KIRMIZI GÜLÜ
KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI
SEN SENİ BİL SEN SENİ
SELÇUKYA KÜLTÜR SANAT DERNEĞİ OLARAK BELEDİYELERDEN İSTEKLERİMİZ