HASAN UKDEM’İ GÖZYAŞIYLA DİNLEDİM

Şair: "İstanbul'u dinliyorum gözlerim kapalı” diyor ya. Bazen konferansaları, söyleşileri, sohbetleri bu şuurla dinleriz. Zira gözleri kapatarak dinlemek; o günlere geri dönmek, eski güzellikleri hatırlamak, yani o huzurlu, mutlu günleri tekrar yaşamak.

Konya'mız hamdolsun bu konuda bereketli. Her hafta mutlaka bir kültür, sanat, edebiyat, tarih, ilmi ve fikri… sohbet ve konferansla başbaşa olmamız söz konusu.

Dinlediğim en muhteşem programdı. Bir insan düşünün; azim, sabır, tevazu, samimiyet, çaba, bitmeyen metanet ve kararlılık. İşte hayata değer katan hususlar. Hasan Ukdem'in hayatı bana çok şeyler anlattı doğrusu. Unutulmayacak mesajlar aldım. İyi ki varsın Ukdem. Rabbim, şiir yolunda yolunu açık eylesin.

Unutulmaz bir andı. Konya'nın bağrından çıkan, kültüre, edebiyata aşina, şiirle dost olmuş, hayatını şiirle bezemiş kıymetli kalem Hasan Ukdem'i tebrik ederim.

23 Nisan Salı günü Ülkemizin ünlü, Selçukya Sanat 'ın usta şairi, Selçukya'nın kıymetli şairi Hasan Ukdem Konya Aydınlar Ocağı 'nın düzenlemiş olduğu söyleşide hayatı ve eserlerinden söz etti. Eserleri de, şiirleri kadar kıymetli. Kendi deyimiyle, her eser, insanın çocuğu gibi. Hasan Ukdem de, bu sevincini bizimle paylaştı.  

Konya Aydınlar Ocağı adına programı organize eden ve yöneten sayın Tayyar Yıldırım'a ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Ukdem, şiir yazmaya küçük yaşta başlamış. Önemli şairleri okumaya devam ediyor. Evinde yüzlerce kitap arasında en çok şiir kitapları olduğunu, bunlardan ilham aldığını söylüyor.

Hiç okula gitmemesine rağmen; okuma isteği, öğrenme merakı Ukdem'i bu günlere getirmiş. Demek ki azmin elinden bir şey kurtulmuyormuş. Her insanın içinde bir yetenek gizli, onu açığa çıkarmayı bilmek gerek. Ukdem, daha bebekken engelli olmasına karşılık, hayata küsmemiş, hep umutla hayata bakmayı bilmiştir. Aslında insanın beyninde engel yoksa diğer engeller, engel sayılmaz.

Tekraren Hasan Ukdem'e çıktığı Edebiyat ve şiir yolculuğunda başarılar diliyorum. Rabbim bu yolculukta zirveye tırmanmayı, ülke çapında şairliğe adım atmayı nasip etsin.

Her hafta değişik, konu ve konukları ağırlayan KONYA AYDINLAR OCAĞI'na teşekkür ederim. SELÇUKYA KÜLTÜR SANAT DERNEĞİ'ni kutluyorum, okullarda şiir programını başlatması sebebiyle. Selçukya şiir okulu şairlerini sevgi ve muhabbetle selamlıyorum.   

Ne Güzel!

 

Hayatın anlamı, elifte gizli,

Elifçe hayatta, kalmak ne güzel,

Sözlerin sırları, arifte gizli,

Elifli hayatı, bulmak ne güzel!

 

Kula kul olmayıp, kıyamda ol hep,

Günaha dalmayıp, helalle dol hep,

Batılda kalmayıp, haklıyı bul hep,

Elifçe sedalar, salmak ne güzel!

 

Sözünün eri ol, bakma yalana,

Takdire boyun eğ, takma olana,

Gözlerin feri ol, gitme talana,

Elif gibi sevmek, gülmek ne güzel!

 

Kırıcı söz etme, kırılmayasın,

Gönül alıcı ol, darılmayasın,

"Kötü insan” diye, sorulmayasın,

Elifçe dostlara, gelmek ne güzel!

 

Adam kalmak gerek,  elif olarak,

Hakkı bulmak gerek, elif kalarak,

Cennete varılır, elif bularak,

Elifi okuyup, bilmek ne güzel!

 

 

Çare Sizsiniz!

 

"Gir cennetime” denmek istiyorsan,

Allah'ın gözünde çare sizsiniz,

Kevser başına konmak istiyorsan,

Mananın özünde çare sizsiniz!

 

Miraç muradınsa âlem içinde,

Mefkûren bulunsun Âdem içinde,

İnsan aşkı varsa madem içinde,

Canların sözünde çare sizsiniz!

 

İkiyüzlülükte bitmeyen ah var,

Sırtımızda yüktür büyük günahlar,

Sevgi sözleriyle gönül ferahlar,

Dostların nazında çare sizsiniz!

 

"La”ya savaş açıp kırın putları,

          "İlla” kamçısıyla vur tagutları,

Firavun soyunu ve Nemrutları,

Kur'an'ın izinde çare sizsiniz!  (27 NİSAN 2024)


Yazarın Diğer Yazıları