İhtiyarlar Taburu Filmi Ve Nesiller Sizi Okuyor Çalışmaları

Uluslararası birçok festivalden kısa film ve belgesel dalında ödüller alan Yönetmen Fatih Sezgin'in Senaryosunu kendi yazdığı ve yönettiği "İHTİYARLAR TABURU” sinema filminin çekimleri tamamlandı.

Konya ve Ilgın dolaylarında çekimleri gerçekleştirilen "İhtiyarlar Taburu” sinema filminin gerçek hayattan alınarak senaryolaştırıldığı filmin konusu; 5 Kore gazisinin Kore'de verdikleri kahramanca mücadeleyi yaşlılıklarında da yaşamak arzusuyla Suriye'deki iç savaşa son vermek için çıktıkları yolculuğu anlatıyor.

Senarist Yönetmen Fatih Sezgin: "Sinema Genel Müdürlüğü ve Konya'daki birçok sivil toplum kuruluşunun desteğiyle yapılan ortak bir çalışma. Anadolu bakış açısını sinema bakış açısına uyarlamak istedik. İnşallah bunda da başarılı olduğumuzu sanıyorum. İlk uzun metraj konulu sinema filmi olan on beş yıllık hâyâlinin gerçekleştiğini ifade ederek bir ay boyunca ekip ruhuyla uyum içersinde çalışan tüm ekibe tek tek teşekkür etti.

Oyuncular içinde; Saffet Yurtsever ve İsmail Detseli ve diğer gönül dostlarının da bulunması, bizlere ayrıca bir mutluluk verdi.

Fatih Sezgin'e ve İbrahim Dıvarcı'ya teşekkür ederim. Bu film bendenizde şu hususların gündeme gelmesine sebep oldu; Mevlana gibi bir değerin filminin bir an önce yapılması, dünyaya buradan kendi insanımız tarafından filmle anlatılması şarttır diye düşünüyorum. Aslında bir zaman önce Mevlana filmi yapılıyordu. Fakat sonuç alınmadı. Ancak "ihtiyarlar Taburu” filmiyle umudum bir kat daha arttı. Demek ki bu ekip; Mevlana, Şems, Hadimi, Konevi…ve diğer gönül dostlarını anlatan filmleri yapılabilecek yeteneğe sahip. Gönlüm öyle arzu ediyor ki, bundan sonraki süreçlerde bu filmler de yapılabilecektir.

"Konya Kültür Başkenti” sözü bir kez daha kendini ortaya koyuyor. Artık, kendi filmlerimiz, kendi tiyatromuz… oluştu. Bir şeye daha seviniyorum ki "Nesiller Sizi Okuyor” adıyla muhterem Ahmet Ortadeveci güzel bir faaliyet başlattı. Konya'daki; milli ve manevi değerleri anlatan çocuklara yönelik kısa hikayelerin yer alacağı küçük kitaplar hazırlanıyor. Bir süre önce Konya'daki yazarlar olarak bazı gönül insanlarının hayatlarını, "ben…” adıyla kaleme alıp, Ortadeveci'ye teslim ettik. Okullar açılınca daha geniş yelpaze içinde ele alınacak olan "Nesiller Sizi okuyor” çalışmaları içinde;

Osman Uzunkaya; Hasan Hüseyin Varol'u, İbrahim Günay; Ali Gav'ı, cemil paslı; Nimetullah Nahcivan'ı, Melahat Ürkmez; Muhammed Hadimi'yi, Ayşe Ünüvar; Seyyid harun Veli'yi, Gülşen Ünüvar; Cemel Ali Dede'yi, Kazım Öztürk; Ateşbazı Veli'yi, Muhammed Acıyan; İbrahim Hakkı Konyalı'yı, Hüzeyme Yeşim Koçak; Sadreddin Konevi'yi, Cengiz Acar; Alaaddin Keykubat'ı, Salih Sedat Ersöz; Veyis Ersöz'ü, Ömer Lütfi Ersöz; Topal Veyis'i, Atilla yaramış; Erol Güngör'ü, Ahmet Çelik; Ferit Paşa'yı, Caner Arabacı; Ali Kemali Efendi'yi, Saffet Yurtsever; Yusuf Ağa'yı, Abdürrahim Küçük; Fahrünisa Hatun'u…kaleme aldılar.

Gönül insanlarımız, uzun zaman hep yabancı, özümüzü dışlayan, dini ve milli meseleleri öcü gören, çok çirkin çizgilerle karikatürize eden, sözüm ona sanatçı adı verilen insanlar tarafından hakir görüldü!

  1. kendi yazılı basınımız, kendi milli sinema ve tiyatromuza kavuştuk! Bu konuda emek veren, ter döken, çaba harcayan herkese teşekkür ederim. Yeterli mi? Elbette değil. Daha çok yol almamız lazım. Daha işin başındayız.

 

Ne Güzel Olur!


Çocuklara sarılınca,

Hal hatırlar sorulunca

Selamlaşıp, sevişince

Ne güzel olur insanlar!


Küslükleri kaldırınca

Camileri doldurunca

Hak rızasın buldurunca

Ne güzel olur insanlar!


Kin, öfkeyi bitirince

Fakirleri güldürünce

Gönle sevgi doldurunca

Ne güzel olur insanlar!


Kucakta taş olmayınca

Gözlerde yaş kalmayınca

Kimseler ah almayınca

Ne güzel olur insanlar!


Evlat atayı sorunca

Sevdiklerine varınca

Hep el ele verince

Ne güzel olur insanlar!


Şeker gibi tatlanınca

Müslümanca kodlanınca

"Adam" diye adlanınca

Ne güzel olur insanlar!


Kalpler Hakka açılınca

Gönle iman saçılınca

Günahlardan kaçınınca

Ne güzel olur insanlar!


Yazarın Diğer Yazıları