İLAHİ AŞK!

Mevlana der ki:

"Anam AŞK, babam AŞK, peygamberim AŞK, ben bir AŞK çocuğuyum. Bu aleme AŞK ı söylemeye geldim.”

 

"İnsanlar benleriyle sevdikçe bu AŞK bilinmez. Sadece o AŞK a dalanların pervaneler gibi o ışığın aşkıyla daldıklarını duyarsınız ateşe yanıp dirildiklerini tekrar yandıklarını tekrar attıklarını görürsünüz o ateşe.

"Şairler bütün sözlerini yaratıklar üzerine harcadılar ve onun hakikatini tam anlamıyla bilemediler. Arifler ise duydukları her şiirde, her bilmecede, her methiyede ve her gazelde şekillerin ve suretlerin perdesi arkasından sadece O nu görürler.

"Aşkta seven ile sevilen bir olur. Aşık kendini madde dünyasından tamamen soyutlamayı başarmıştır.

"Aşıkların hayatı ölümdür. Gönül, gönül verilerek alınır.

 

"Sevgilim senin yüzünün güneşi göklere sığmaz çünkü güzelliğin dille anlatılacak bir güzellik değil O bambaşka bir güzellik Senin aşkın cana cihana sığmazken şaşılacak bir şeydir ki geldi benim içime benim gönlüme sığdı. Gönlümü kendisine yer edindi.”

 

"Gönlün varsa eğer yürü de gönül sahibi bir dost ara katı bir taş olsan gönül sahibine erişirsen cevher olursun.”

 

"İnsaf et Aşk güzel bir iştir. Onun bozulması, güzelliğini kaybetmesi insanlardaki tabiatın kötü niyetli oluşundandır. Sen kendi şehvetine ve arzularına aşk adını takmışsın. Halbuki şehvetten kurtulup Aşka ulaşabilmek için yol çok uzundur.”

 

"Aşk geldi. Damarımda, derimde kan kesildi; beni kendimden aldı, sevgiliyle doldurdu. Bedenimin bütün cüzlerini sevgili kapladı. Benden kalan yalnız bir ad, ondan ötesi hep o..”

 

"Uğruna bir ömür bağışlanan, yanıp yakınılan bu eşsiz sevgili. Allah'tır. Âşk'da Allah'a karşı aşırı sevginin kemale erişi, âşığın âşkta yok oluşudur. Gerçek ilhama mazhar olmuş, gerçek yokluğu zevk edinmişlerin en büyük arzusu ilâhî vuslat'tır.”

 

"Bizim peygamberimizin yolu âşk yoludur. Biz âşk çocuklarıyız; âşk bizim anamızdır,”

 

 

Ben mumlara üfleyerek dilek tutmam. Sadece ellerimi açıp dua ederim, o kadar.

 

İlahi aşk öyle bir şeydir ki, dil ne onu yorumlayabilir, ne de o, dile gelir.

 

Aşk azla yetinebilmek, daha fazlasına göz dikmemektir. Önemli olan seher vakti dua etmek, her gün şükredebilmektir.

 

Tenlerinin şehvetini aşk sananlar, ilahi aşkı nereden bilecekler?

 

Aşkın aldı benden beni

Bana seni gerek seni

Ben yanarım dünü günü

Bana seni gerek seni

 

 

Allah‘ı çok sevme hâline, ilahi aşk denir. Ancak bu durum sadece lafla anlatılabilecek, söyleyerek yaşanabilecek bir şey değildir. Elbette belli alametleri vardır.

Allah‘ı sevdiğini söyleyen bir insan, onun emirlerini titizlikle yerine getirmeli ve onun yasak ettiği şeylerden de her zaman uzak durmalıdır. Allah'tan gelen her şeyi rızayla karşılamalı, sabretmesini bilmelidir.

Allah‘ı seven insanlarla beraber olmaya çalışmalı, ona düşman olanlardan ise daima kaçınmalıdır.

Allah‘ı sevdiğini söylüyorsa bir insan, Allah'a düşman olanlarla dostluk kuramaz, onları asla sevemez. Çünkü zaten bu durum kendiliğinden oluşur.

Allah'ı seven bir kişi, topluma zarar verecek şeyler yapmaktan, Allah‘a karşı gelmekten çekinir. Sözünün eri sayılmak için bunu her zaman hal ve hareketleriyle de belli etmek lazımdır.

İlahi Aşk Sözleri olan biri, sevgilisinin divanesi olmuştur. Sevgilisinin her şeyi ona tatlı gelir.

Allah‘ı seven kişi, anlayamadığı, bilmediği bir aşkla sürekli şaşkın vaziyettedir. Uykuları kaçar, gözyaşları ise dinmek bilmez. Yaptığı her işi Allah‘tan korkarak yapar, attığı her adımı da Allah korkusuyla atar. Allah'ın rızasına kavuşabilmek için, onun emrettiklerini yapmaya özen gösterir. Birisiyle arasında bir anlaşmazlık olsa, kendisini kusurlu bilir, kendini haksız, karşısındakini haklı görür. Onun hayatında gaflete yer yoktur. Hiç kimsenin gönlünü incitmez. Çünkü her kalbi, Allah‘ın evi diye bilmektedir.

Eğer bir insan Allah‘ı gerçekten seviyorsa bu durum, onun sevgili bir kul olduğunun işaretidir. İnsanlar, güzel olan şeyleri severler. Bu durum insanın tabiatında vardır, her insan güzelliğe meyleder. Tüm bu güzellikleri yaratan, her şeyi ayakta tutan Allah‘tır ve her an, herkes ve her şey ona muhtaçtır.

 

Aşkı Yaşayan Bilir!

 

Elle tutulmayan, yaşanan hayat,

Aşkı yaşayanlar, gelsin meydana,

Damarda kan gibi, taşınan hayat,

Aşkı yaşayanlar, gelsin meydana!

 

 

 

 

 

 

Canı canan bilir, var da ona sor,

Mecnun'u Leyla'yı, gör de ona sor,

Aşk oduna düşüver de ona sor,

Aşkı yaşayanlar, gelsin meydana!

 

Allah'ı bilenler, aşk içindedir,

Hak yolda gidenler, meşk içindedir,

Dilara gönüller köşk içindedir,

Aşkı yaşayanlar, gelsin meydana!

 

Hacerler misali, çöllere dalan,

İsmail'ler gibi, kurbanlar olan,

Hatice timsali, Habibi bulan,

Aşkla yaşayanlar, gelsin meydana! (12 OCAK 2024)


Yazarın Diğer Yazıları