İMAM HATİPLİ, KONYALI CAN AHMET!

Konya'da yetişmiş, Konya'nın suyunu içmiş, ekmeğini yemiş, havasını teneffüs etmiş, ailesinden iyi bir İslamî terbiye almış, vatan millet sevgisi, hizmet sevdasına sahip, geleceğin Fatih'i olacak yetenekte, Türkiye'ye liderlik yapacak vizyonda bir delikanlıyı dinledim videoda. Dinledikçe hayranlığım arttı. Dinledikçe gözyaşlarıma hakim olamadım. Videoyu sonuna kadar izledim. Her cümlesi gönle inşirah veriyor. Şu bilgilere sahip oluyoruz;

Can Ahmet Kılıç. Konya'da Tahir Büyükkörükçü İmam Hatip Lisesi'nde okuyor. 17 yaşında. Katılım sağladığı tamamen İngilizce olan 3 MUN programında da ‘Olağanüstü Delege' ödülünü almayı başardı.

Robert, Sankt Georg, Saint Joseph, TED ve çeşitli kolejlerden konferansa katılan öğrenciler mevcutmuş. Konferans 4 gün sürecekmiş.

Can Ahmet Konya'dan ve üstelik İmam Hatipten katılmış. Buna şaşırmışlar. Her zaman olduğu gibi hakir görmeye, aşağılamaya başlamışlar. Konya'yı, İmam Hatip'i bilmeyenler veya bilmezden gelenler, İmam Hatiplere şaşı bakanlar:

"Deveyle mi geldin, çölden mi katılıyorsun” gibi ithamlarla küçük görülen sözlerle güya pes ettirmek istemişler.

Günler boyu yoğun çalışması, hitabeti, ikna kabiliyeti ve politik becerileri ile kendi lobisini başarıyla kurmuş, 3 ayrı konu başlığının sonuç belgesini birleşmiş milletlere gönderdi. Çoğu katılımcının yorumuyla eşi benzeri görülmemiş bir delegeydi. Konya'nın, İmam Hatip'in nasıl böyle bir genç politikacı çıkarıp MUN'larda bu başarılara imza attığını anlayamamışlardı.

MESMUN'da aldığı ödülün aynısını, olağanüstü delege ödülünü İstanbul Erkek Lisesinde de aldı. Konya için bir ilke imza attı. Ancak tüm bunlar Can Ahmet için yeterli değildi.

Konya'ya döndüğü hafta Türkiye'nin en büyük MUN'u denilebilecek seviyedeki İUMUN'a (İstanbul üniversitesi MUN) başvurusunu yaptı. Birkaç gün içerisinde hemen kabul edildi. 17-20 Temmuzda yapılacak IUMUN'un sponsorluğunu sağlayanlar ise Algida, Universal&Partners, Pepsi, Nescafe, AETO gibi büyük firmalardı. Çoğunluğu siyasal bilimler, uluslararası ilişkiler gibi bölümlerde okuyan, en az 15 MUN tecrübesi olan delegelerin olduğu konferansta NATO'nun karar alma kolu olan NAC komitesine Slovenya delegesi olarak seçildi. Konu ise Ukrayna topraklarındaki Rus işgaliydi. Sahada nükleer enerjinin yaratacağı problemler, hava savunma sistemlerinin önemi, doğalgaz akışındaki güncel risk, Ukrayna hükümetine sağlanacak krediler, askeri ve tıbbi tüm yardımlar, alanda işlenen savaş suçları, iptal edilen tahıl koridoru anlaşması gibi konuyla alakalı önemli her hususu günlerce değerlendirip geçmiş MUN tecrübelerindeki duruşundan taviz vermeyerek hepsini ayrı ayrı tartıştı.

"İlk katılımımda ödül almam akademik asistanların, yönetim elemanlarının, müdürümün çok dikkatini çekti. Bunun üzerine düştüm. Türkiye'nin en köklü MUN organizatörü olan İstanbul Erkek Lisesi'nin MUN'una başvurdum ve kabul edildi. Oradaki öğrenci popülasyonun yarısı milyoner çocukları, yarısı ise LGS'de tam puana yaklaşmış insanlardı. 200 delege arasında tek İmam Hatipli bendim. Yaka kartımda Konya ismini görenler çok şaşırıyordu. Nasıl bir yer olduğunu sorgulayanların yanında, aşağılamaya çalışanlar da oldu. Tamamen İngilizce yapılan konferanslardı.

Gözümde büyüterek gitmiştim. Ama çalışmalardaki benim dik duruşum, azmim, ikna kabiliyetim, hitabetim ön plana çıktı. İnsanlar çok şaşırdı. İmam Hatipli, Konya'dan gelen birinin böyle bir başarı elde etmesini kimse kabul edemiyordu.”

MUN (Model United Nations); Öğrencilerin dünyaya karşı bakış açılarını geliştirmek ve uygulama yaparak demokrasi ilkesini pekiştirmektir. MUN konferanslarında dünya gündeminde bulunan global sorunlara çözüm aranmaktadır.

"MUN" Birleşmiş Milletlerin, Genel Kurul, Güvenlik Konseyi ve diğer çok uluslu organlarının birebir canlandırıldığı ve lise öğrencilerine uluslararası diplomasi ve İngilizce müzakere becerileri kazandırmayı amaçlayan bir gençlik organizasyonudur.

Bu gencin videosunu mutlaka izleyin, çocuklarınıza izletin. Hatta eşinize, dostunuza gönderin. Bütün Türkiye'de dolaşsın, başarının, azmin hikâyesini herkes görsün, bilsin. Yolun açık olsun evladım. Rabbim, çıktığın bu kutlu yolculukta desteğini esirgemesin. Seni yetiştiren anne ve babaya saygılarımı sunuyorum.

 

 

Susmaz Bu Millet!

 

Püryan olur yürek ağlar her yerde,

Yürek kanayınca susmaz bu millet,

Nerde zulüm varsa müminler orda,

Canı bağlayınca susmaz bu millet!

 

İnsan haklarına saldırı varsa,

Evini barkını dolduruyorsa,

Zalimler masumu öldürüyorsa,

Ciğer dağlayınca susmaz bu millet!

 

Dünya arazisi herkese yeter,

Eğer iman varsa düşmanlık biter,

Allah sevgisiyle ocaklar tüter,

Âdem ağlayınca susmaz bu millet!

 

Ezelden beridir ah u zardayım,

Zulüm dünyasında her gün dardayım,

Aymazla dolu garip diyardayım,

Gönül çağlayınca susmaz bu millet!

 

Zincirden azatlık ihya ediyor,

Kalpteki tezatlık imha ediyor,

Ruhtaki fesatlık ifşa ediyor,

Hayattayken ölmek yeniden doğuş!

Yazarın Diğer Yazıları