Sanal Kumar Ekonomi ve Gençliğimiz İçin Beka Meselesidir
GÜNAH ADASININ ARKASINDA YATAN GERÇEKLER
MOTOSİKLET KAZASI!
YENİ DÜNYA DÜZENİNDE GÜÇLÜ OLMAYA MECBURUZ.
Yusuf Tekin istifa mı etsin?
AKLINI VE ALNINI TERLETENLER
Suriye çadır kent sorunu
CHP’nin Eksiye Yürüyüşü
Özbekistan’da 9 Şubat Ali Şir Nevayi’nin 585.Doğum Günü ve Bahar Bayramı
MİHALGAZİ BELEDİYE BAŞKANI ZEYNEP GÜNEŞ AKGÜN YALNIZ DEĞİLDİR.
ANNECİĞİM
ŞEMSİYENİ AÇ
Galibiyet Yine Yok ama Çok Yakın
Sahada futbol devamında umut vardı
Deprem Fırsat mı, Tehdit mi?
BİREYSELCİLİKTEN MEALCİLİĞE
Plaka basım atölyesinde yeni dönem
HEPİMİZ ÇARKIN İÇİNDEYİZ
Sosyal Medya: Abartı, Algı ve Sessiz Soygun
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KÜLTÜR VE EDEBİYAT MERKEZLERİ ve TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ KONYA ŞUBESİ ÖRNEĞİ
BATILILARIN KİRLETİLMİŞ MENDİLLERİ: TERÖR ÖRGÜTLERİ
KAYGI
Ayaz Ata ve Nardugan
Yeni Yıl Dilekleri Tutarken, Kimleri Hâlâ Hayatımızda Tutuyoruz?
EĞİTİMDE BİR MİLAT BAŞLAMALI MI?
11. YARGI PAKETİNE LGBT’DE EKLENMELİ
Tarafıma gönderilen veya bizzat yazarları tarafından verilen kitaplar ve dergiler var. Bunların sayısı o kadar çok ki, her birini günü gününe anlatacak, hakkında bilgi verecek olsam, toplumsal, sosyal, fikri ve tarihi olaylara zaman ayıramayacağım. Bu yüzden zaman zaman, fırsat buldukça kitap tanıtımına gireceğim. Bugün "Şehri Sultaniye (Karapınar) ve Er Meydanı” kitabını konuşalım istedim.
Değerli yazar ve gazeteci kardeşim Hikmet Peker; "ER MEYDANI-2 VE ŞEHRİ SULTANİYE” kitabını takdim etti. Bu iki isim bir kitapta toplanmış; kitabın bir bölümü Şehri Sultaniye hakkında bilgileri ihtiva ediyor, diğer bölümü; Hikmet Peker'in, köşe yazıları, görüş ve düşünceleri, yorumlarını içine alıyor.
Hikmet Peker, Karapınar doğumlu. Bir ara Gima Konya Mağazasında idarecilik yaptı. 2005 yılından bu yana Basın ve Gazetecilik alanında çalışmakta, alnını ve aklını terletmektedir. Halen Karapınar'da yayın hayatını sürdüren; "BİZİM MEMLEKET” GAZETESİ”nin sahibidir.
"ŞEHRİ SULTANİYE (KARAPINAR)”; ilçe, Anadolu'yu Ortadoğu'ya bağlayan Konya-Adana karayolunun 97. Km.sinde, Türkiye'nin 74. İlçesidir.
Karapınar, Hititlerin yarı bağımsız rahip kralları tarafından idare edilirken, Truva krallığının hakimiyeti altına girmiştir. Daha sonra Frigler, Lidyalılar, Asurlular, Persler, Büyük İskender ve Bizans İmparatorluğunun hakimiyetinde kalmıştır.
M.S. 832 tarihinde Abbasi halifesi Memun tarafından "Karapınar ve çevresinin gelirleri, Medine Vakfı” usulünde bir tür vergiye bağlanmıştır. Bu vergi; Selçuklular, Karamanoğulları ve Osmanlılar döneminde de verilmiş, II. Abdülhamit zamanında son bulmuştur.
Karapınar, 1071 Malazgirt savaşından sonra (1076- 1077) Selçuklu İmparatorluğu'nun hakimiyetine girmiştir. 1096 yılında başlayan Haçlı seferlerinden olumsuz etkilenmiştir.
Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu II. Selim, Konya Valiliği sırasında Karapınar'ın imarına önem vermiş, mimar Halepli Cemaleddin'e, başta Sultan Selim Camiinin inşasını tamamlatmış ve 1560-1563 yıllarında ilçeye; Kervansaray, Han, Hamam, 39 dükkanlı bir Bedesten, 2 yel değirmeni ve 5 çeşmeden oluşan Külliye inşa ettirmiştir.
Karapınar'da II. Selim'in eserleri görülünce buraya; Sultanlar Şehri anlamında, "sultaniye” ismi verilmiştir.
ŞEHRİ SULTANİYE kitabında ayrıca, Karapınar'da görev yapan Belediye Başkanları, mahalleleri, yapılan nüfus sayımları, mahallelerdeki meslek dağılımları, Karapınar'ın sosyal durumu, en çok kullanılan isim ve lakaplar… yer almaktadır. Kısa bir Karapınar tarihi dersek sanırım yanlış olmaz.
"ER MEYDANI-2”; bu çalışma, Hikmet Peker'in makale, fikir, düşünce ve yorumlarının yer aldığı ve sosyal olaylara parmak bastığı güzel bir çalışmadır. Karapınar'ın sorunlarını Peker şöyle sıralamış;
"toplumsal Kanaat Önderi” vasıflı saygın şahsiyet sorunu
Sivil Toplum Kuruluşlarımızdaki uyum sorunu
Ekonomik Ortaklık Kültürü sorunu,
Tüketim Kültürü sorunu
Sosyal hayata uyum sorunu
Özgüven ve haddini bilmede ayar sorunu (yani dozu ayarlayamama sorunu)
Eline sağlık sevgili Hikmet Peker. Rabbim, daha nice güzelliklere imza atmayı, ülkeye, insanlığa hizmette hataya düşmemeyi lütfetsin.
AKLINI VE ALNINI TERLETENLER
TEMİZ TOPLUM; ALLAH DUYGUSUYLA MEYDANA GELİR
KANALİZASYON PATLADI!
BERAT ETMEK İÇİN ÇABAMIZ VAR MI?
KÜLTÜRDE KONYA FARKI
İRFAN SOFRASINDA BULUŞMAK
KÜLTÜRE KAPI AÇANLAR
ZİRVEYE ÇIKMANIN YOLLARI
KİM SÖMÜRGECİ?
YAZARLIK HAYATIM VE EVRENSEL MESAJLAR