KONYA ŞİİR OKULU

 

Konya'da bir şiir okulu olduğunu biliyor muydunuz? Bu okulda şiirle hemhal olunduğunu, şiirde kaliteyi yakalamak isteyenlerin şiir okulundan yetiştiğini, hayatının şiir gibi olmasını isteyenlerin şiir okulunda eğitim aldığını, kaliteli bir insan olmanın yolunun şiir okulundan geçtiğini, dostluğun, vefanın, samimiyetin, dilârâ tavırların burada geliştiğini…duydunuz mu?

SELÇUKYA KÜLTÜR SANAT DERNEĞİ yıllardır bu işi yapıyor. Sadece adına şiir okulu demiyor. Selçukya'ya gelenler; şiirin tadına varıyor. Şiire yeni başlayanlar kendini bu okulda geliştiriyor. Okullarda başlatılan; "SELÇUKYA OKULLARDA” uygulamasıyla öğrenciler şiirle tanışıyor, şairlerle hasbihal etme imkânı buluyor.

Konya Büyükşehir Belediyesinin; "Konya Okulu" projesi var. Bu proje, tarihe iz bırakan eserlerle güncel yorumları bir araya getirerek dijital, sesli ve görsel bir kütüphane arşivi oluşturmayı hedeflemektedir. Bu proje, her gün farklı ders ve hocaların yer aldığı özel derslerle devam etmektedir.

Konya Okulu'nda öne çıkan temel konular, Selçuklu medeniyetinin oluşumunda büyük etkileri olan başta tefsir ve hadis (Buhari) okumaları olmak üzere çeşitli alanları kapsamaktadır. Ayrıca, Mevlana, Konevi, Hadimi, Haris el-Muhasibi, Kadı Iyaz gibi önemli İslam büyükleri ve düşünürleri hakkında da detaylı konular ele alınmaktadır. Bu sayede, katılımcılara İslam kültürü, tarihi ve düşünce dünyasıyla ilgili geniş bir perspektif sunulmaktadır.

Projenin temel amacı, geçmişin önemli eserlerini günümüzle bağlantılı bir şekilde yorumlayarak bu değerli bilgileri dijital platformda geniş kitlelere ulaştırmaktır. Sesli ve görsel materyallerle desteklenen dijital kütüphane arşivi, bilgiye erişimi kolaylaştırarak öğrenmeyi teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

Elbette güzel bir proje, ama bana göre eksiği var. Ne mi o eksik? "Şiir programı”. "Konya Okulu” uygulamasına "Öğrencilere şiirler” başlığıyla Taş Bina Kültür Sanat Merkezinde SELÇUKYA KÜLTÜR SANAT DERNEĞİ ŞİİR PROGRAMI yapılması mümkündür. Her hafta belli bir satte şiir zevkini öğrencilere ve şiire merakı olan vatandaşlara tattırmak Konya Büyükşehir Belediyesi olarak yapılabilecek güzel bir uygulama olacaktır.

Türkiye'nin muhtelif yerlerinde "Şiir Okulları” açılmaktadır. Bu okulların sayısının ülke çapında yayılması işten bile değil.

Birçok şairin şiirine ilham olmuş İstanbul'un her ilçesinde gerçekleşecek "şiir okulu” projesi İstanbul'da öğrenim gören liseli öğrencilere yöneliktir. Proje kapsamında lise öğrencileri hem şiir okuma hem de yazma noktasında kendilerini geliştirme imkânı bulacak. Ayrıca proje, öğrencilere edebiyat alanında önde gelen şahsiyetleri tanıtma ve günümüz şairleri ile tanıştırma imkanı sunacak. Belgeseller, konferanslar, makaleler ve kitap desteği ile oluşturmayı hedeflenen altyapı, öğrencilerin hayatları boyunca sürecek şiir arayışlarında ilk adım niteliğinde olacaktır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı ve Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) işbirliğiyle biyografi, şiir ve müzik okulları açılıyor.

Okullar Kartal, Zeytinburnu, Pendik, Sultanbeyli, Ataşehir, Küçükçekmece, Gaziosmanpaşa,Üsküdar, Adalar, Büyükçekmece, Sarıyer, Tuzla, Bağcılar, Kağıthane, Başakşehir ve Esenler ilçelerinde Cumartesi ve Pazar günleri hizmet verecek.

Edirne Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü; "Şiir Okulda Projesi”

Projenin Adı: Şiir Okulda

Projenin Uygulama alanı: Edirne il Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde bulunan eğitim Kurumları

Hedef Kitle: Temel Eğitim 1. Ve 2. Kademe, Ortaöğretim öğrencileri

Proje Sahibi: Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü

Projenin Amacı: Güçlü yarınlar için Ortaöğretim gençlerin, eğitim öğretim süreçlerinde sosyal girişimcilikle tanışarak toplumsal problemlere çözüm arama motivasyonu kazanması, öğrencilerin önemli şairleri tanıması, şiir okuma zevki kazanması, öğrenciler arasında iletişimin ve işbirliğinin kuvvetlenmesi, özgüveni yüksek bireyler olarak yetişmeleri amaçlamıştır.

Nazım Hikmet Kültür Merkezi,

İzmir Edebiyat Topluluğu tarafından Şiir Okulu açıldı;

Şiir Okulu, şiir bilgisi edinmek isteyen genç şiir severleri, yetkin eğitimcilerle buluşturmayı, başlangıçtan günümüze şiir tarihi içindeki önemli gelişmeleri, akımları, yenilenmeleri, şiir tekniklerini, çeşitlerini, şiir dili bilgisini ayrıntılı olarak ve tartışmalı bir eğitim modeliyle ele almayı amaçlıyor.

Konya'mız da adı geçen iller arasına katılıp; "Kültür Başkenti” özelliğini devam ettirebilir.

 

 

Selçuklu Şehri!

 

Ezelden ebede üflenen nefes

Türkmenler kentidir Selçuklu şehri,

Hak yolculuğuna adanmış herkes,

Mücahitler yurdu Selçuklu şehri!



 

 

Huzurun paytahtı tek yürek tek baş,

Hepsi muhabbette hepsi arkadaş,

Hasbihal içinde cümlesi haldaş,

Yılmayan bir ordu Selçuklu şehri!

 

Anadolu bir aşk, sevda gözünde,

Bayrak türküleri çalar sazında,

Allah'ın kelamı çıkmaz özünde,

Canlarını verdi Selçuklu şehri!

 

İzmirli Muşlusu vatana şehit,

İnişli yokuşlu yolları şahit,

Kur'an ayetleri pörsümez ahit,

Gönüllere girdi Selçuklu şehri!

 

Dağları ovası ülkeye kurban,

Kadını erkeği herkese mihman,

Canları fedada her zaman her an,

Garibanı gördü Selçuklu şehri!

 

Hacı Bayram Veli Yunus, Mevlana…

Muhabbetler serdi bütün cihana,

Gönüller yaparak vardı insana,

Kardeşlikle sardı Selçuklu şehri! (06 MART 2024)

 


Yazarın Diğer Yazıları