MEMLEKETE HİZMET EDENLERİN BAŞINA GELENLER!

Memlekete hizmet eden, elini taşın altına sokan, "Ülkemin kalkınmasında ben de varım” diyen, vatanın ilerlemesi, büyümesi, gelişmesi yönünde üretim yapan, milli ve yerli sanayie katkıda bulunanlara dünyayı dar etmişlerdir bir zaman. Ülkemizde yaşayıp, ekmeğimizi yiyip, suyumuzu içip, nimetlerinden yararlanan birçok vatan düşmanı, milleti arkadan hançerleyen bazı ihanet odakları icat yapanların başına bin bir gaile açmıştır. Okudukça, duydukça hafakanların kalkmaması mümkün değil. Milliye, yerliye, kendi malımızı üretmeye karşı olan çok insan(!) var bu ülkede.

İcat yapan değerli insanlarımızı ve başına gelenleri şöyle sıralayabiliriz;

 

1580'de Takiyuddin Marufi, 1632 de Hezar-Fen, 1633 de Lagari Hasan, 1941 de Nuri Demirağ, 1949 da Nuri Killigil, 1963'de Nedim Çakmak. 1992'de Osman İzgi.

 

1580 TAKİYUDDİN MARUFİ bu gün Galatasaray Lisesinin olduğu yerde 3. Murat'ın izni ile 1577 de Takiyuddin Rasathanesini kurar. Marufi, trigonometri, sinüs, kosinüs, tanjant ve kontanjantın tanımlarını yapmış ve cetvellerini hazırlamıştır. Trigonometrik fonksiyonların kesirlerini ilk defa ondalık kesirler ile göstermiş ve birer derecelik fasılalarla 1 dereceden 90 dereceye kadar hesaplanmış sinüs ve tanjant tabloları hazırlayan adamdır.

Salgın hastalık bunun yüzünden oldu, depreme bu adamın gökleri incelemesi sebep oldu diye, halk arasında çıkan söylentiler sonucu, Şeyhülislam Kadızade Ahmet Şemsettin'in fetvası, 3.Murat'ın emri ile Kılıç Ali Paşa denizden top atışı ile 1580 de Rasathaneyi yıkar.

Bir daha hiçbir Alim, bir Rasathane kuralım demeye cesaret edememiş. Ancak 300 yıl sonra 1868 de Rasathane-i Amire, bu günkü adıyla Kandilli Rasathanesi kurulabilmiştir.

 

1632 HEZARFEN ÇELEBİ

Uçan adam, hezar-fen yani Bin Fenli adam demek olan, hezar-fen Galata Kulesinden lodoslu bir havada 3500 metre uçtuktan sonra Üsküdar Doğancılar'a iniş yaptı... 1632 de günümüzde kullanılan Planörü icat etmişti... Evinde kedi köpek keserek kalp, ciğer ve kan dolaşım sistemini incelediği öğrenilince Padişah 4. Murat'a, bu adamın normal olmadığı, şeytana karıştığı, böyle birinin Payitahtta bulunması zararlıdır baskıları yapılınca Hezar-Fen 4 kese altın ile bu gün Libya sınırları içindeki FİZAN'a sürgün edilir ve orada ölür. Mucidin icadı iptal edilir.

 

1633 LAGARİ HASAN

Dünyanın ilk "fırlatma roketini icat etti. 1633 yılında Saray burnundan 4. Murat'ın da hazır bulunduğu devlet erkanının huzurunda yaptığı uçuş öncesi;

"Sultanım göğe uçacağım, İsa Nebi'den sana selam getireceğim." diyerek içine 50 kg barut doldurduğu roketinin üstüne koyduğu yaylı tertibata oturdu ve ateşlenen barutun tepkisi ile kendini uçurdu. 600 metre sonra taktığı kanat paraşüt sayesinde denize yumuşak iniş yaptı ve yüzerek geri geldi;

" Sultanım İsa Nebi den sana selam getirdim” dedi...

Sultan kendisine bir kese altın hediye ederek ödüllendirdi ama daha sonra, ‘bu halkı ifsat eder, diyen ulemanın baskılarına boyun eğen 4. Murat, onu Kırım'a sürgüne gönderdi. Lagari orada öldü. Mucidin icadı iptal edildi.

 

1941 NURİ DEMİRAĞ

Yaptığı Demiryolu işinde çok başarılı olunca Demirağ soyadı verilmiştir. Kurduğu uçak fabrikasında ilk uçak ve planörlerin planını uçak mühendisi Selahattin Reşit Alan çizdi. 1936 da ilk tek motorlu NuD 36 üretildi. 1938 de çift motorlu NuD 38 üretildi. 1941 de ilk Türk uçağı İstanbul'dan Nuri bey'in doğduğu yer Sivas / Divriği ye uçtu. M. Kemal ölünce THK siparişlerini iptal etti. Nuri Demirağ mahkemeye gitse de mahkeme THK lehine karar verdi. Bu yetmedi, üretimin durdurulması, İspanya, İran ve Irak tarafından verilen yurt dışı siparişlerin de iptali ve fabrika ile tüm uçuş alanları hangarlar ile birlikte İSTİMLAK EDİLMESİ için TBMM den kanun çıkartıldı. Uçuşa hazır 24 tane sıfır km NuD 36 uçağı bildiğiniz hurdacıya kilo ile satıldı. İnönü CHP'si döneminde Türk Uçak Sanayine vurulmuş en büyük darbe ve tam ihanet. Amerikan uçakları satın alınarak ülke emperyalizme teslim edildi. Mucidin icadı ne mi oldu, tabii ki iptal.

 

1949 NURİ KİLLİGİL PAŞA

Bakü'yü Rus işgalinden kurtaran adamdır. ÇIRPINIRDI KARADENİZ Marşı onun adına bestelenir. Atatürk'ün imzası ile 1929'da Devlet Madalyası alıp emekli olur. İstanbul Sütlüce'de silah fabrikası kurar. TSK ve dünyaya satış yapar. Üretimi durdurması için yapılan baskılara 10 yıl direnir. Üretimi durdurduğunu resmen açıklamasına rağmen 2 Mart 1949'da fabrika havaya uçurulur, hemen ardından cephanelik de patlatılır. Nuri Paşa ile 27 kişi ölmüştür. Ceset parçaları denizden toplanıp bir kutuya konur. Dönemin İstanbul Müftüsü, ceset noksan diye cenaze namazı kılınmasına müsaade etmez (aldığı emir gereği), ruhu şad olsun. Bu değerli mucidin de icadı iptal edilir. (Dursun Yılmaz'dan alıntı)

 

 

 

Sevmiyorum!


Allah dostlarına düşman olanı

Sevmiyorum asla sevmeyeceğim,

Din ve imanıma kinle dolanı,

Sevmiyorum, asla sevmeyeceğim!

 

Kutsal Ezanıma yan bakanları,

Minarelerime çan takanları,

Darbeler yaparak can yakanları,

Sevmiyorum, asla sevmeyeceğim!

 

Tesettürlülere kan kusanları,

Müslüman diyerek ev basanları,

Gavur hatırına can asanları,

Sevmiyorum, asla sevmeyeceğim!

 

Allah'ın sözüne kafa tutanı,

Mümin semtinde salyangoz satanı,

Firavunca kalkıp o'nla yatanı,

Sevmiyorum, asla sevmeyeceğim!

 

İslam kelamından çıldıranları,

Anadolu'muza saldıranları,

Dünyaya terörü dolduranları,

Sevmiyorum, asla sevmeyeceğim!

 

Milli kültürümü yoz edenleri,

Haçlı hatırını öz edenleri,

Türk düşmanlığını haz edenleri,

Sevmiyorum, asla sevmeyeceğim! (03 EKİM 2023)


Yazarın Diğer Yazıları