NEDEN BU HALE GELDİK?

Hz. Âdem'den beri insanlar aynı insanlar. Çağ ne kadar değişse de, zaman ne nedenli başka bir yöne doğru değişim geçirse de, asırlar yüzyıllar birbirini takip etse de…insan yina aynı insan!

Bedenen bir deişikliği yok. Asıl değişiklik zihniyette. Yabancıların; "mentalite” dedikleri; aklı terletmek, düşünce geliştirmek, fikir üretmek, beyni fikirle yormak…dediğimiz bir hususu son zamanlarda göremiyorum. Özellikle; ilim, fikir, düşünce insanlarında böyle güzelliklere imza atanların sayısı az desem bana kızar mısınız?

"Eskiden” diye söz başlar ve dünü hasretle, özlemle yad ederdik. Şöyle hayıflanırdık; "Ah o eski bayramlar, nerede kaldı o Kandiller, bayram ziyaretleri, aile sohbetleri, baba nasihatları…” gerçekten o günler geri gelmez mi? Mazide kaldı dediklerimizi bugüne taşıyamaz mıyız?

Her şeyi dilimizde mi bırakacağız? Hiç gayret etmeyecek, elimizi taşın altına sokmayacak mıyız? Allah'ın:

"Ben cinleri ve insanları yalnızca bana ibadet etsinler diye yarattım” ilkesine kulak vermeyecek miyiz? Allah'ı sadece sıkıntıya girdiğimiz, felakete düçar olduğumuz zaman mı hatırlayacağız? Rahat anımızda, zenginlik durumunda, huzurlu iken Allah'ı yok mu sayacağız?

Hiç unutmam biri komşum bana şöyle demişti:

"Kazım, artık emekli oldun, evin var, araban da var… hala namaz kılmaya, Kur'an okumaya, oruç tutmaya… devam mı edeceksin?” Dahası var; "Kur'an'dan, Peygamberden söz edince; "Yahu sen ne diyorsun, Nutuk dururken bunlara inanılır mı? Kur'an'le hükmedilir mi? Bunlar çağdışı kalmış hurafeler” hafızamdan hiç gitmeyen, unutamadığım acaip bir konuşmaydı!

Halbuki Rabbimiz, insanı en mükemmel surette yarattı. Şöyle buyurur:

"Biz insanı ahsen-i takvim üzere yarattık. Sonra onu esfel-i safiline indirdik. Ancak; iman eden, amel-i salih (İyi davranış, ahlaklı ve insanlığa yararlı işler) yapanlar böyle değildir. Onlar için kesintisiz bir mükafat vardır.”

Demek ki, iman ve amel-i salih olmadan eşref-i mahlukat olunmuyor aksine esfel-i safiline yuvarlanılıyor. Dünyada iken inanmazsak akıbetimizin çok kötü olacağı, attığımız taşın ileri girmeyeceği açık ve net biçimde belirtiliyor.

Neden Bu Haldeyiz?

Aklı eren aradım yıllarca bulamadım,
Hacalete bizleri kimler getirdi neden?
Bunca kitap okudum bir cevap alamadım,
Cehalete bizleri kimler getirdi neden?

Cami minaresinden seslenirken ezanım,
Mana pınarlarından beslenirken bu canım,
Hüzünlü sol tarafım gözyaşıyla giryanım,
Felakete bizleri kimler götürdü neden?

Sevgi ile başlayıp birlik ile sürerken,
Hakkın hakikatleri dirlik ile sürerken,
İslam'ın gür sedası varlık ile sürerken,
Sefalete bizleri kimler getirdi neden?

Yalan bir ayrık otu yolunmuyor bir türlü,
Doğru sözün yanına varılmıyor bir türlü,
Hakikisi hangisi görülmüyor bir türlü,
Rezalete bizleri kimler getirdi neden?

Fikir rafta aslı sorular soru içinde,

Tarihin yok mu aslı zorun zoru içinde,
Yanıyorum dem be dem korun koru içinde,
Bu halete bizleri kimler getirdi neden?

Yazarın Diğer Yazıları