BU ŞEHRE VEFA BORCUM VAR
Kendi eliyle küçülen muhalefet
Bir Değerin Sessiz Vedası: Mahalle Bakkalı
E-MUHTIRA VE OSMANLI TOKADI
Küresel ekonomi durgunlukla yüksek enflasyon arsında bir bilinmezliğe sürükleniyor
PAMUK
Galibiyete Ciddiyetsizlik Yakışmadı
Ya 3 T’li (Tespit-Tenkit-Teklif) Konuşun, Ya da Ebediyen Susun!
Hüyük’te Turizm Bayramı
İNSANA YATIRIM YAPMAK
NAMAZIM, HER TÜRLÜ İBADETİM, HAYATIM VE ÖLÜMÜM ALLAH İÇİNDİR
REZİLLİK DİZ BOYU
Mart Ayı Satış Rakamları Açıklandı!
İRAN – ABD İLİŞKİLERİ
Ramazan’da Sağlıklı Beslenme Önerileri
ÇUMRA KARKIN’DA TANDIR EKMEĞİNİN SICAK YOLCULUĞU
KIZILDERELİ KATLİAMI
Acı nedir bilir misiniz?
Bu başlığı görenler; "Hocam, ortada birçok gündem varken, siz tutmuş okumaktan dem vuruyorsunuz” dediğinizi duyar gibiyim. Böyle diyenler veya diyecek olanlar, kendilerine göre haklı. Tabii ki, okumama hastalığına tutulduğumuz için, okumayı; boşuna gayret, lüzumsuz bir iş, kazancı olmayan davranış…olarak görüyoruz.
Okumak; ama neyi, nasıl, niçin okumak? Okumak; bir kitabı alıp okumak, ezberlemek ve iş bitince kitabı bir kenara atmak mı? Okumak; dostlar okuyor desinler demek için gözümüzü yormak mı? Papağan gibi cümleleri ezberlemek mi?
Rabbimiz; "oku, Allah'ın adıyla oku…” derken neyi kastediyor? Sevgililer sevgilisi peygamberimiz; "İlim öğrenmek, kadın erkek herkese farzdır” derken hangi konulara parmak basıyor?
Okumak; önce kendi varlığımızı bilmek, tabiatı tefekkür etmek, tabiatın yaratılışını düşünmek, bu konuda aklımızı terletmektir. Okumak; tefekkür etmek, düşünce geliştirmek, beyni çalıştırmak, olaylardan ibret almak, her meseleden ders çıkarmaktır.
"Siz kitabı (Tevrat'ı) okuyup durduğunuz halde, kendinizi unutup başkalarına iyiliği mi emrediyorsunuz? Yaptığınızın çirkinliğini anlamıyor musunuz?” (Bakara/44). Burada sadece Tevrat devreye girmiyor; Kur'an'ı okuyup da kendimizi unuttuğumuz olmuyor mu?
İlk emir "oku” olduğu halde bugünün Müslümanı okumuyor! Bu yüzden İslam ülkeleri lime lime olmuş durumda. Bu bakımdan dünyada hep Müslüman kanı akıyor! Müslümanlar okumadığı için; ilimde, teknikte, medeniyette geri kalıyor!
Rabbimiz; "Sizin duanız olmasa Allah size ne diye değer versin?” der. Bu, o kadar önemli, o kadar derin anlamlı bir ifade ki; siz kulluk yapmazsanız, Allah size neden; "kulum” desin, siz görevinizi yerine getirmezseniz, insanlar sizi niçin o göreve getirsin…
Kur'an'ın her ayeti, her suresi, düşünmekle, tefekkürle ilgilidir. Bu, bazen açıkça; "niçin yapmadığınızı söylersiniz?” şeklinde ortaya çıkar, bazen, dolayısıyla ortaya çıkar. Kur'an'ı ve Kur'an'ca ilkeleri ve diğer tüm okuduklarımızı ve olayları sindirerek; ne demek istiyor? Bizden istediği ne? Bana burada hangi mesaj veriliyor? Benim alacağım hisse ne?...diye düşünmeye mecburuz. Okumak= düşünmek. Düşünmek= tefekkür. Tefekkür=Allah'ı bilmek.
Kaybettik!
Bir ekmeği paylaştığımız,BU ŞEHRE VEFA BORCUM VAR
KUR’AN VE İNSAN
DEPREM ÜZERİNE
DÜŞÜNCE DURUMUMUZ NEDİR?
KONYA’DA ZAMAN
ÇOCUKLUĞUMDAKİ KONYA
BİR KÜLTÜR İNSANI: FAHRİ ÖZPARLAK
BOYKOT
BİR BAYRAM BÖYLE GEÇTİ
OLAYLARA ŞİİRLERİMLE CEVAP