ŞİİRLER YARIŞIYOR SEZON FİNALİNİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ

09 Şubat 2024 tarihinde; yapımcılığı ve sunuculuğunu eğitimci/ şair/ yazar Salih Sedat'ın yaptığı KON TV.'de yayınlanan; "ŞİİRLER YARIŞIYOR” programının sezon finali; Meram Belediyesi Tarihi Tantavi Kültür Merkezinde yapıldı.

Seyircinin de alındığı salonda heyecan zirvedeydi. Özellikle salonu SELÇUKYA KÜLTÜR SANAT DERNEĞİ üyeleri; şair/ yazar ve edebiyatseverler doldurdu. Programda Selçukya şairleri; Ahmet Şener ve Maria Özlem Zafer yarışmacılar arasındaydı. Dört şairin de şiirleri birbirinden güzeldi. Her bir şairin şiirini dinledikçe değişik duygulara kapıldık.

  1. yarışmada halk jürisi olarak hangi şairimize puan verelim diye tereddüt ettik. Zira her şiirin kendi içinde ayrı bir özelliği vardı. Her şiir; kalite, şuur, özen, emek ve alın teri kokuyordu.

Her zaman olduğu gibi yine Sunucu kardeşimiz Salih Sedat Ersöz güzel bir şiirle açılışı yaptı. Mevzu şiir olunca, şiir konuşmak, şairi dile getirmek, edebiyattan dem vurmak, edebi bir ortamda bulunmanın hazzını hep birlikte yaşadık.

Jüri üyesi, Büyükşehir eski efsane Başkanı Doç. Dr. Halil Ürün'ün, gözyaşı içinde okuduğu şiirle bizleri de gözyaşına boğdu.

  1. dost, Ersöz'ün düşündüğü ve uygulamaya koyduğu bu program beğenildi, bundan sonra da devamına karar verildi. Yepyeni bir uygulama ve yepyeni bir programa imza atan KON TV ve Anmeg Vakfına, Eğitimci/Şair/ Yazar Salih Sedat Ersöz, yarışmanın jüri üyeleri; Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, Prof. Dr. Sinan Gönen, Şair/ Yazar Tayyar Yıldırım ve şimdiye kadar misafir jüri üyelerine ayrı ayrı ve içtenlikle teşekkür ederim.

Durmak yok, şiire devam. Kültür ve Edebiyat alanında kendini ispat eden, şöhreti şehir dışına taşan, okullardaki şiir programlarıyla gönüllere taht kuran SELÇUKYA'nın şairlerini tebrik ediyorum.

Şiirler Yarışıyorda kaybeden yok. Asıl olan şiirlerin görücüye çıkmasıdır. Her şiir, bir emek mahsulüdür. Her şair; aklını terleten, fikir geliştiren, şuurunu şiire döken edebiyat erleridir.

Şiirler, Konya'dan başladı kendini göstermeye. Bu yönüyle Konya'mız; "Kültür Başkentliğini” tekrar ortaya koydu. Mevlana'nın şiirle duygu ve düşüncelerini Konya'dan dünyaya duyurduğu gibi, Şiirler yarışıyorda da aynı anlayış hakimdir. Hoşgörüyü, tavazuyu, cömertliği, kemal sıfatlarının zirveye çıkmasını gönüller şehrinden dünyaya tanıtmak ve aktarmak için var gücüyle gayret etmektedir.

  1. düşünüyorum; Şiirler Yarışıyor'un ikinci bölümünde Selçukya'nın tüm şairlerinin bu yarışmaya katılması, şiirlerinin görücüye çıkması, şairlerimizin kendi şiirleriyle televizyonda varlıklarını ispat etmesi, cesaret örneği oluşturması, "Ben yapamam” dememelidir.

Böyle bir imkân ortaya çıkmışken değerlendirmeli diyorum.

 

 

 

 

 

Yazımı, Selçukya Şairi Ahmet Şener'in bir şiiriyle bitirmek istiyorum;

 

AĞLADI

 

Garib anam, "böyle imiş yazgımız

Bizim " dedi, bir ah çekti ağladı.

"Hasretliğe bulamadık üzgünüz

Çözüm" dedi, bir ah çekti ağladı

 

"Hayaliniz gözlerimden gitmiyor

Yollar uzun yürümekle bitmiyor

Kalkıp gelmek isterim ya, tutmuyor

Dizim" dedi, bir ah çekti ağladı

 

"Derdin büyüğünü, analar çeker

Hem dert çeker hem de, gözyaşı döker

Bayram arefesi yollara bakar

Gözüm" dedi, bir ah çekti ağladı.

 

"Dağlanır yüreğim, andıkça dünü,

Ana deyip, adım attığın günü,

Çakır gözlüm, ne çok özledim seni

Guzum" dedi, bir ah çekti ağladı

 

"Duyanım azaldı sesim kısıldı

Efkârlandım yine yüzüm asıldı

Yavaşladım ağır ağır kesildi

Hızım" dedi, bir ah çekti ağladı

 

"Unutmayın, adım dillerde kalsın

Çiçeklerde kalsın, güllerde kalsın

Yüz sürün hak olan yollarda kalsın

İzim" dedi bir ah çekti ağladı

 

"Daim olsun, kuvvetiniz gücünüz

Hak vermeye dayanılmaz acınız

Dün burdaydı o biricik bacınız

Kızım"dedi bir ah çekti ağladı

 

"Yediğim, içtiğim, içime sinmez

İçimdeki hasret yangını dinmez

Irmağı çevirsem su yanar sönmez

Közüm" dedi bir ah çekti ağladı

 

"Siz gidip gurbete mesken kuralı

Başımda tükenmez dertler sıralı

Yokluğun elinden böyle yaralı

"Özüm dedi bir ah çekti ağladı

 

Garip Şener şiir yazar mı boşa

Anam ile sohbet ettik baş başa

"Kaşınız eğilse karışır kışa

Yazım"dedi bir ah çekti ağladı

Yazarın Diğer Yazıları