VEFA

 

Vefa; sözünde durmak, vaad ettiklerini yerine getirmek, sözüne sadık kalmak.

Vefa nedir diye soranlara?

 "Yazın gölgesinden faydalandığın ağacı, kışın ziyaret etmektir” denir.

Tasavvufta ise "ezelde, bezm-i elestte Allah'a verilen söze, misaka bağlı kalmak" şeklinde tanımlanır. Sevginin en temel göstergelerinden biri olup, insanın sahip olabileceği en yüce erdemdir.

Vefa, iyilikleri unutmamak, iyilikte bulunanlara misliyle veya daha güzeliyle karşılık vermeye devam etmektir. Böyle olanlara vefakâr insan denir. Zıddı nankörlüktür. Vefakârlık, Müslümanda bulunması gereken en önemli vasıfların başında gelir.

Bir insan düşünün; hayatı boyunca hep üretici olsun, insanlara yardım etmekten, destek olmaktan, gönüllerini almaktan zevk alsın. Bir insan düşünün Konya'mızın; kültür, sanat, ilim, irfan ehlini ziyaret etsin. Yine bir insan düşünün; kış- yaz, Ramazan, soğuk, sıcak, Kovid demeden tek başına adeta bir ordu misali çalışmalarına ve programlarına devam etsin. Programını asla aksatmasın. Öyle aksatmasın ki eğer konuşmacı son anda gelmeyecek ise kendisi devreye girer ve gelenleri boş çevirmez. Sık sık şunu söyler;

"Her Salı mutlaka çıkın gelin. Keinlikle bir program vardır. Boş gitmezsiniz.”  

Değerlerimizi tanımak, onların kıymetini bilmek vefa duygusunu yaşatmak her; erdemli insanın yapması gereken en önemli hususlardandır. Fakat bunu kaç kişi yapıyor? Kaç tane insan vefakârca davranış sergiliyor?

Tanıdığımdan beri asla davasından taviz vermemiş, hiç yamulmamış, hak neyse onu eğmeden, bükmeden olduğu gibi anlatmıştır, anlatmaya da devam ediyor. Aslında o bir hekim, ama en çok Kültür, sanat, edebiyat, tarih ve de çok yönlülüğüyle tanınır. Tarihte meydana gelmiş olayları tarihini şaşırmadan söyler. Hatta konferans verenler ara sıra hata yapmayayım diye ona sorar, onun teyitini alır.

Daha önce Sille Kültür evinde program yapardı Salı günleri. Burada bendeniz de; "İbn-i Arabi” ile ilgili bir sunum yapmıştım.

Konya'da kültür alanında hizmet verenlerin 0 ve 5 ile biten doğum tarihlerini unutmaz, mutlaka programa alır, birikimlerini, hatıralarını paylaşır.

Şehrimizin değerlerinden Hattat Hüseyin Öksüz'ün 80. Yaş günü ve asıl önemlisi sanat hayatı ve Hatta verdiği alın teri, göz nuru… Meram Belediyesine ait Tantavi Kültür Merkezinde 09 Mart 2024 Cumartesi günü yoğun bir katılımla AYDINLAR OCAĞI tarafından yad edildi.

Aydınlar Ocağı, Kültür- Sanat- Edebiyat- Tarih- İlim ve fikir üreten insanlarıyla tarihe ışık tutuyor. O kadar çok kıymetimiz var ki, isimleri bu köşeye sığmaz. Sığmadığı gibi ciltler dolusu kitap olur.

Kültür; dünden bugüne, yarına ve sonsuza kadar ilanihaye uzanan bir, fikir, sanat, edebiyat, tarih, şiir, tefekkür, aklı ve alnı terletme ürünüdür. Şehirler kültürleri ve kültür adamlarıyla hatırlanır. Şehre ruh veren de bu kıymetlerdir. Ruhsuz şehirler ayakta kalamaz.

Kasıntılı, kibir küpü, herkese tepeden bakma hastalığına tutulmuş, maskeli tavırlı insanların ne yaşarken, ne de öldükten sonra hatırlanması mümkün değildir.

 Hayatta kıymetini bilmediğimiz değerlerimizi öldükten sonra hatırlamanın hiçbir anlamı kalmıyor. Bu açıdan AYDINLAR OCAĞI  Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, gerçekten hakkı teslim edilmesi gereken bir  kültür insanı. O, yaşarken ve öldükten sonra hiç atlamadan aklını, alnını, fikrini terleten üretken insanları unutmaz. Harbî, hasbî, riyasız, gösterişsiz, samimi ve gerçek bir Müslüman Musafa Güçlü'yü bu başarsından dolayı tebrik ediyor, Rabbimden hayırlı ömürler niyaz ediyorum.    

Vefa duygusu gösteren gönül dostlarına selam olsun.   

 

 

       Samimiyet!

 

Tertemiz bembeyaz tortusuz hayat,

Dostların geçtiği yol samimiyet,

Amasız fakatsız korkusuz hayat,

Yıkmayan dökmeyen yel samimiyet!

 

Alnı açık gezer dümdüz saflarda,

Hiç hilafı olmaz asla laflarda,

Her zaman her vakit gözü aflarda,

İnsanca uzanan el samimiyet!

 

Göründüğü gibi gezer dolaşır,

Gönüller fetheder cana ulaşır,

Muhabbetlerle her yana ulaşır,

Sevgiyle sarılan kol samimiyet!

 

Kafanın içinde art niyet yoktur,

Aslından süzülen berraklık çoktur,

İçilen süt gibi bembeyaz aktır,

Riyaları silen sel samimiyet!

 

Kalpleri fetheyle Yunus misali,

Ahlakta irfanda Yusuf emsali,

Canlara canlar kat Leyla timsali,

Düpedüz dosdoğru kal samimiyet!

 

Elinle dilinle kimseyi kırma,

Şefkat kanadı ger bîgane durma,

Günahı setreyle yüzüne vurma,

Elif gibi dimdik ol samimiyet!


Yazarın Diğer Yazıları