ALMANYA’DA TÜRK OLMAK -1-
BİR ÖZÜR
TEVHİD’İN HAYATA YANSIMASI
İNSAN OLMAK VE İNSAN KALABİLMEK İÇİN…
Gerçek Olan Kazanır
TÜRKİYE VE SMO SURİYE’DEKİ OYUNU BOZDU
BAŞARI; ÇALIŞMAKLA MÜMKÜNDÜR
İki yüzlülüğün nirvanası
SURİYE’NİN BÖLÜNMESİ
Kira enflasyonu dezenflasyon sürecini baltalıyor
DÜNYA EDEBİYATLARINDA KÖY VE KÖYLÜ İNSAN
Her Galibiyet Değerlidir
Mecelle Pusulası (Altın Formül İçerir)
BAĞIŞIKLIĞINIZI BESİNLERLE GÜÇLENDİRİN
Kaybedilen İki Puan
İnce Minaremizi İsteriz
Bugünlerde araçlarda kış lastiğinin önemi ve zamanı
Alfa Romeo Junior
ÖCALAN SİLAH BIRAKIN DERSE NE OLUR?
KONYALISIN ETLİEKMEK
Allah esirgesin, Konya'da bir deprem olursa ne olur?
Uzmanlar, yerel yöneticiler ve konu ile ilgili her kuruluşun bu meseleye odaklanması gerekir.
Evet, Konya deprem bölgesi değil. Haritaya baktığımızda sadece Akşehir-Ilgın çizgisinde bir kırmızılık görüyoruz. Diğer bölgelerde de bazı kısa faylar mevcut ama bunlar büyük depremler üretecek boyutlarda değil.
Ancak yine de tüm bunlar tedbirli olmamıza engel değil. Deprem uzmanları Konya'da da 6 veya daha büyük depremlerin olabileceğini söylüyor.
Konya'da 6'dan büyük bir deprem olursa…
İşte bunu düşünmek bile istemiyoruz.
Suçlamak için yazmıyorum. Sadece dikkat çekmek istiyorum. Son 30 yılda kentsel dönüşümler hep Karatay veya Meram ilçesinde oldu. Hadiseye deprem hassasiyeti ile baktığımızda Karatay ve Meram'da kentsel dönüşümlerin yapıldığı yerlerdeki eski yapıların tamamının tek katlı veya iki katlı olduğunu görüyoruz. Peki, Selçuklu'da durum nasıl?
Selçuklu özelinde bir durum değerlendirmesi yapalım.
2000 yılından önce yapılan binalara bakıldığında tablo pek de iç açıcı değil. Daha önce bir ‘Zümrüt Faciası' yaşanmıştı, malumunuz. Bayram günü olmasına rağmen sadece bir binada 98 hemşehrimizi kaybetmiştik. Şimdi bunu depreme tebdil edin. Ne olur, Selçuklu'da?
Yeni Tıp Fakültesi Hastanesi'nden Doç. Dr. Halil Ürün Caddesine (otogar) kadarki mahallelerde bulunan binaların büyük bölümü 2000 yılından önce yapıldı. Çok katlı hatta bazısı bayağı yüksek olan bu binalardan kaçı depreme dayanıklı? İşin en tehlikeli kısmı yığma binalarla ilgili. 1993 yılında yapımına başlanan Bosna Hersek Mahallesi'ndeki yüzlerce yapı ‘yığma bina' tekniği ile yapıldı, maalesef. Üstelik yığma binalar sadece Bosna Hersek'te de değil. Kentin tüm bölgelerinde mevcut.
Çok acil bir şekilde başta yığma binalar olmak üzere şehirdeki eski binaları elden geçirmek gerekir. Bugünden yarına tamamını dönüşüme tabi tutup sorunu çözemeyebiliriz. Ancak bir kısmı dönüşümle diğer bir kısmı ise güçlendirmeyle kurtarılabilir. ‘Zararın neresinden dönersen kardır' usulü…
Daha önce de yazmıştım.
Vatandaşı tedirgin eden bir durum daha söz konusu. Şu ‘kolon kesme' endişesi… Bunun için de acil olarak bir şeyler yapılması gerekiyor. Kısa süre içerisinde tüm işyerleri kontrol edilerek bir kolon kesme durumunun olup olmadığı tespit edilebilir.
Deprem ülkesiyiz.
Yapmamız gereken şey depreme dayanıklı yapılar inşa etmek. İvedilikle… Gerisi hikaye…. Vah vah, tüh tüh, keşke demeden önce…
İnce Minaremizi İsteriz
500’ünü yıktık daha da yıkacağız
Güzel bir gelenek, hoş bir seda
Şaşırdık mı?
Fetullah öldü ama FETÖ yaşıyor
Bakan çiftçiye güldü mü?
Yönetim rahatlama, Çamdalı rahatlatma peşinde
İdam isteriz!
Narini biz öldürdük! Diğerlerini öldürmeyelim
Ekrem Coşkun’u klonlayalım