Teknolojik Ürünlerde Vergi İndirimi (Hangi Ürünleri Kapsıyor?)

Fatih Bayram
İnternet Editörü
 Teknolojik Ürünlerde Vergi İndirimi (Hangi Ürünleri Kapsıyor?)
Teknolojik ürünlerde vergi indirimi konusunda birçok kişi araştırma içerisindedir. 25 Ekim 2023 tarihinde resmî gazetede yapılan açıklamayla birlikte yükseköğretimde okuyan öğrencilerin belirli telefon ve bilgisayarları aynı zamanda tabletleri vergi iadesi ile birlikte daha uygun fiyata alabilme imkânı sunuldu.

14 Kasım 2023 tarihinde yayınlanan resmî gazete ile detaylar halka duyurulmuştur. Şartları sağlayan kişiler 1 Kasım itibariyle telefon bilgisayar ve tabletlerden yararlanabilme şansı elde etmiştir. 26 yaşından gün almayan ve yüksek öğrenimde eğitim alan öğrencilerin bu kampanyadan yararlanmasına imkân sağlanmıştır. Bununla birlikte açık öğretimde okuyan öğrencilerin bu kampanyadan yararlanma hakkı bulunmamaktadır. Kişiler telefonlarda bilgisayarlarda ve tabletlerde belirli taksit fırsatlarından yararlanabilirler.

Böylelikle yüksek meblağlı teknolojik ürünleri hem taksitle hem de daha uygun fiyatlı satın alma imkânı sunulur. Öğrencilere vergiler de dahil olmak üzere satış fiyatının 9500 TL altında olan ürünleri satın alma hakkı verilmiştir. Bununla birlikte özellikle telefon satın almak isteyen öğrencilerin yararlanabileceği oldukça avantajlı bir kampanya olduğu söylenebilir.

Teknolojik Ürünlerde Vergi İndirimi

Vergisi Hangi Teknolojik Ürünler Satın Alınabilir?

Teknolojik ürünlerde vergi indirimi yalnızca belli ürünlerde geçerlilik arz eder. Böyle durumlarda hangi ürünleri satın almanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Öncelikle fiyat olarak 9500 TL'nin altındaki ürünler satın alınabilir. Bunun yanında telefon tablet ve bilgisayar gibi teknolojik ürünleri vergi indirimi kapsamında satın alabilirsiniz.

Vergisiz teknolojik cihaz kampanyasında 5500 TL destek tutarı hesaplanır. Bu destek tutarında özellikle diyelim ki 9499 TL'ye bir telefon satın aldınız bunun vergi oranı %44.4 olarak belirlendi. Bunun üzerinden 4218 TL vergi iadesi hakkı kazanabilirsiniz. Aynı şekilde bu durum tablet için de geçerlidir. Yalnızca satın aldığınız hangi üründe ne kadarlık bir vergi oranı varsa o vergi oranını hesaplayarak fiyatından düşmeniz gerekir.

Teknolojik Ürünlerde Vergi İndirimi

Teknolojik Ürünlerde Vergi İndirimi Koşulları Neler?

Teknolojik ürünlerde vergi indirimi konusunda belirli şartların yerine getirilmesi gerekir. Bu şartları yerine getiren kişiler vergisiz olarak teknolojik ürün satın alabilir. Ancak bu verginin sadece bilgisayar telefon ve tabletlerde geçerli olduğunun bilinmesi gerekir. Önemli şartlar arasında şunlar yer alır:

  • Bu kampanyadan yalnızca ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlilik eğitimi alan öğrenciler yararlanabilir.
  • Açık öğretim fakültesinde okuyan öğrencileri kapsamayan bir kampanyadır.
  • Satın almış olduğunuz bir teknolojik ürünün vergisinin düşürülerek alıcıya iade edilmesini kapsar.
  • Satın alınan ürünün faturası için başvuru yapacak olan öğrencinin adına düzenlenir. Eğer telefonlar için MAC ve IMEI bulunuyorsa ikinci IMEI bilgisi için satıcının T.C. kimlik numarası fatura gibi bilgilerin tarihi olmalıdır.
  • Her faturada sadece bir cihaz bulunabilir. Yani öğrenci hem bir telefon hem de bir tablet satın almak istiyorsa bunlar için ayrı ayrı iki fatura düzenletmelidir.
  • Başvurunun kabul edilmesi halinde ise teknolojik cihazların destek tutarının bakanlık tarafından kabul edilmesi halinde öğrencinin IBAN numarasına vergi kısmının yatırılması sağlanır. Bilgilendirme ise yine sistem üzerinden gerçekleştirilir.

Bunların yanında satın alınmış olan bu cihazların en az 2 yıl kullanım zorunluluğu bulunur. 2 yıl boyunca da hiçbir öğrenci bu cihazların satışını gerçekleştiremez. Aynı zamanda ikinci el cihazlarda bu kampanyaya dahil edilmemiştir.

Teknolojik Ürünlerde Vergi İndirimi

Vergisiz Teknolojik Cihazlardan Kimler Yararlanabilir?

Teknolojik ürünlerde vergi indirimi konusunda yalnızca yüksek öğretimde eğitim alan öğrencilerin yararlanması söz konusudur. Açık öğretim okuyan veya üniversite ile hiçbir ilişki olmayan kişilerin bu kampanyadan yararlanma şansı bulunmaz. Aynı zamanda kampanyaya dahil olan ürünlerin belirli bir süre kullanılması ve satılmaması gerekir.

Öğrenci Vergi İndirimi Nasıl Kullanılır?

Öğrenciler vergisiz teknolojik ürün satın almak istediklerinde ilgili bakanlığın bilişim sistemi üzerinden başvuru yapması gerekir. Başvuru sırasında kimlik bilgilerini ve kendi adlı isimlerine kayıtlı olan telefon numaralarını sisteme girmeleri gerekir. Başvurular yapıldıktan sonra sistem üzerinden değerlendirmeye alınır.

Öğrenciler bu bilgileri internet desteği şartlarını sağlamaması halinde başvurularının iptal olması durumu söz konusudur. Bu nedenle öğrenciler kendi adlarına başvuru yapmalılar ve bilgilerini doğru ve eksiksiz bir şekilde sisteme kayıt etmelidir. Başvurusu kabul edilen adaylara ise sistem üzerinden bir mesaj gönderilir. Bu mesajı üzerine kişiler vergisiz olarak teknolojik ürün satın alabilirler.

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER