Uzay Teknolojisi ile Üretilen Ürünler (Hangileri 2024)

Fatih Bayram
İnternet Editörü
 Uzay Teknolojisi ile Üretilen Ürünler (Hangileri 2024)
Uzay teknolojisi ile üretilen ürünler günümüzde oldukça ilgi görüyor. Teknolojinin gelişmesinden hız kazanması ile birlikte kişiler birçok farklı yeni ürünle tanışıyor. Yeni teknolojilere ayak uydurmaya çalışan insanlar bu ürünlere ve teknolojilere daha hızlı adaptasyon gösterebiliyor. Fakat farkında olmadığımız en önemli konu kullanılan hangi ürünün uzay çalışmaları sayesinde insan hayatına girdiği konusudur.

Günümüzde uzay teknolojisi kullanılarak birçok ürün üretilmektedir. Bunların neler olduğunu bilmek ise kullanım sırasında bu ürünlere farklı gözle bakmanıza sağlayabilir. Uzay çalışmalarının insanlara kazandırmış olduğu birçok ürün skalasından bahsetmek mümkündür. Bu ürünlerin insanlar için oldukça avantajlı olduğu söylenebilir.

Uzay Teknolojisi Kullanılarak Üretilen Ürünler Nelerdir?

Uzay teknolojisi kullanılarak birçok farklı ürün geliştirilmiştir. Bu çalışmaların insan hayatına kazandırmış olduğu bu ürünler özellikle günlük hayatta oldukça işlevseldir. İnsanların hayatını uzay çalışmaları neticesinde giren teknolojik ürünler şu şekilde sıralanabilir:

Toz Gıdalar

Uzay teknolojisi ile üretilen ürünler listesinin başında toz gıdalar ilk sırada gelir. Uzay yolculuklarının ne kadar uzun sürdüğü bilinen gerçeklerden biridir. Böyle durumlarda gıdaları depolamak son derece zorlu bir süreçtir. Böyle durumlarda daha hızlı hazırlanabilmesi ve uzun süre depolanabilmesi için toz gıdaların üretilmesi sağlanmıştır. Kolay hazırlanabildiği gibi bu gıdaların yer kaplamaması da uzay çalışmaları açısından önemli avantajlardan biridir.

Bebek Mamaları

Bebek mamaları uzay teknolojisi ile üretilen ürünler arasında yer alır. Uzay teknolojisi ile üretile bebek mamaları hakkında şunlar söylenebilir:

  • Geri dönüşüm ajanı olarak uzay çalışmalarında oldukça faydalanılan alglerden sebzeye benzeyen bir takım alt tabanlı yağın geliştirilmesi sağlanmıştır.
  • Bu yağın DHA ve ARA gibi doymamış yağ asitlerini bol miktarda barındırdığı keşfedilen bilgiler arasındadır.
  • Anne sütünde de yoğun olarak bu yağ asitleri bulunur.
  • Bu nedenle bebeklerin fiziksel gelişimleri açısından bu yağ asitlerinin son derece önemli olduğu ortaya çıkmıştır.
  • Zihinsel gelişimleri bakımından çok faydalı oldukları da söylenebilir.

Böyle zamanlarda bebek mamalarında yer almayan ve astronotların öğünü olan toz gıdalar bebek mamalarına da katılmaya başlanmıştır.

Ultrason Ve Bilgisayarlı Tomografiler

Ultrason Ve Bilgisayarlı Tomografiler

Uzay teknolojisi ile üretilen ürünler içerisinde ultrasonlar ve bilgisayarlı tomografilerde bulunur. Sağlık sektöründe çok yaygın olarak kullanılan cihazlardır. Aynı zamanda MRI cihazları da yine bu teknolojilerle üretilmiştir. Uzaydan daha net ve detaylı görüntü alabilmek için kullanılan teknolojiler bu alanda da oldukça önemli işe yaramıştır.

Hasta Başı Monitörleri

Hastaların başında bulunan ve onların sağlık durumu hakkında doktorlara ve diğer sağlık ekiplerine bilgi veren monitörler de yine uzay çalışmaları neticesinde geliştirilmiştir. Uzay yolculuğu sırasında sağlık kontrolü yapabilmek için bu tarz cihazlar tasarlanmıştır. Sonrasında bu cihazların insan hayatının gündelik yaşantısına da girmiştir.

Kanser Dedektörleri

Uzay teknolojisi ile üretilen ürünler içerisinde kanser dedektörleri de bulunur. Kanser de doktorlarının doğuşu uzay gereçlerinde kusurların bulunabilmesi açısından yapılan birtakım çalışmalara dayanır. İnsan hayatı için oldukça önemli keşiflerden biridir bununla birlikte kulak termometreleri de yine insanların hayatında kullanılabilecek uzay teknolojisi araçları arasında yer alır. Kızılötesi sensörler sayesinde kulak termometreleri insan hayatında oldukça önemli katkılarda bulunmuştur.

Protezler

Engelli kişilerin hayatını oldukça kolaylaştıran protezler önemli çalışmalar sonrasında ortaya çıkarılmıştır. Uzay araçlarının sahip olduğu hareket ve robotik algılama yeteneklerini bu şekilde engelli kişilere de uygulanması sağlanmıştır. Araçları kontrol edebilmek amacıyla ilerleyen teknolojilerin gelişmesi ile birlikte protezler insan yaşamına girmiştir. Bu teknoloji günümüzde henüz gelişmesine devam ettiren çalışmalar arasındadır.

GPS

GPS oldukça önemli teknolojiler arasında yer alır. Aradığınız bir adresi kolayca bulabilmek için herhangi birine danışmanız veya sormanız gerekmez. Karşı tarafa konum iletmek istediğinizde yine bu teknolojiden yararlanabilirsiniz. Uzay araçlarını konumlarını belirlemek için geliştirilen bu sistem günümüzde hem araçlarda hem de yayalarda yol bulabilmek için kullanılmaktadır. Aynı zamanda coğrafi konum ve saat hesaplama gibi konularda da yardımcı olma özelliğine sahiptir.

Kontakt Lens

Dayanıklı Lensler

Önemli ürünler içerisinde dayanıklı lenslerde ilk sıraya gelir. İlk zamanlarda cama benzeyen maddelerden üretilen lensler daha sonra farklı standartlarda üretilmeye başlanmıştır. Astronotların kullandığı gözlüklerin kırılmaya daha dayanıklı olabilmesi için plastik kullanılmıştır. Ancak bunun da çizilmesi ile birlikte farklı lens teknolojilerine geçilmesi gerekli hale gelmiştir. Astronotların kasklarında bulunan vizörler ve havacılık ürünlerinde yararlanılan film sayesinde dayanıklı lenslerin üretimi gerçekleştirilmiştir.

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER