Konya Ve Numune Hastanesi

Konya 1000 yıllık bir Türk ve İslam şehri. Bu kadar uzun süre el değiştirmeden kalabilmiş şehir sayısı çok azdır. Tarihin kaydettiği en vahşi insanlardan Cengiz’in orduları dışında bir istila görmeden kalabilmiştir. Anadolu’nun Selçuklu döneminin siyasi başkenti olduğu gibi, yine Anadolu’nun ebedi olarak da manevi başkenti olagelmiştir.
Anadolu’nun fethe çıktığı her gazaya en fazla gaziler göndermiş, fethedilen Rumeli topraklarına Konya gazi ve dervişleri yerleşmişler, oraları Türk vatanı ve İslam toprağı yapmışlardır.
Rumeli topraklarından karşılaştığınız Evlad-ı Fatihan’ın bir çoğu “Atalarımız Konya’danmış” derler.
Konya üzerine ne kadar titrense layıktır. Son 20-30 yılda Konya aşırı derecede büyümüştür. Bu hızlı büyümeye rağmen büyümenin kontrolü elden kaçırılmamış diğer şehirlere göre daha bakımlı daha planlı kalabilmiştir.
Ancak birçok da eksik mevcuttur. Öncelikle araçlar için park sorunu gittikçe sıkıntılı bir hal almaktadır. Belki de motorlu araç sayısının bu kadar hızlı artacağı hesaplanamadığından mevcut park alanları araçlar için yetersiz kalmakta, bir karmaşa gözlenmektedir. Acil ve hızlı çözümler geliştirilmediğinde sorun çözülemez hale dönüşebilecektir.
Şehrin tarihi  kesimleri geçmişte yapılaşırken 100 yıl öncenin  yolları aynen korunmuş, tek katlı bahçeli evler arasındaki yollar genişletilmeden aynen bırakılmış, yüksek katlı yapılaşma ile bu tarihi semtler beton yığınlarına dönüşmüştür, ilgi  beklemektedirler...  
Konya dünyanın en geniş ovalarından birinin üzerine kurulmuştur. Bir tarafı dağlara, bir tarafı denize  dayanan şehirler gibi genişleme sıkıntısı bulunmamaktadır. Yeni oluşturulacak semt ve bölgeler bütün dünyanın gıpta ile izleyeceği 5 şerit gidiş,5 şerit gelişleri olan, iki yanında 5 er sıra ağaçları olan caddeleri ile göz doldurmalıdır.
Numune Hastanesi mevcut hali ile ihtiyaca cevap vermekten çok uzaktı. Hastanenin bulunduğu bölge adeta bir sağlık panayırına dönmüştü. Zaten sorunlu insanların uğrak yeri olan hastane, ulaşımı ile insanların sorunlarını, sıkıntılarını bir kat daha artırıyordu. Hastane etraf yapılarla adeta boğulmuştu.
Yeni yapılaşması ile elbette çok rahatlama olacaktır. Ancak alan sorunu  bulunmayan Konya’da bundan sonra yeni hastaneler yapılırken şunlara dikkat edilmesi uygun olacaktır.
-Hastane çok katlı olmamalı mümkünse iki katı geçmemelidir.
-Hastanenin etrafında çok geniş yeşil alanlar olduğu gibi, binanın içinde oluşturulan boşluklarda hasta odalarının baktığı yeşil alanlar bulunmalıdır.
-Hastanenin, şehrimizdeki Real AVM nin otoparkı gibi açık, ücretsiz,  katsız yeterinden çok  daha fazla büyüklükte  bakımlı bir otoparkı olmalıdır.
- Hastane etrafında panayır havası yaratan çarşılar oluşturulmamalı, sağlığın ticareti yapılıyor izlenimi verilmemeli, hastane sessizliğini, sakinliğini korumalıdır.
-Hastane çalışanları için hastaneye çok yakın, yürüme mesafesinde konutlar buldurulmalıdır.
Konya’nın başarabileceğinden eminim.


Yazarın Diğer Yazıları