Temizle Bizi Zekat

Ramazan ayı Müslümanlar için  rahmet iklimi, amellerin misliyle mükafatlandırıldığı kutlu bir zaman dilimidir. Ramazanın bereketinden faydalanmak isteyen Müslümanlar zekat ibadeti için de bu ayı muhasebe dönemi olarak değerlendirmeyi gelenek haline getirmişlerdir.
Mağdur insanları sevindiren zekâtın, onu verenlere sağladığı kazanç çok daha büyüktür. Zekatın hak sahibine bihakkın verildiği toplumlarda kimse aç değildir. Kimsenin serveti üzerinde bir diğerinin gözü yoktur. Herkes elindekinin kendi çalışmasından öte Rezzak olan Allah'ın lûtfunun neticesi olduğunun bilincindedir ve üzerinde ki hak sahiplerinin haklarını verme hassasiyeti içindedir.


Zekat nimetlerin şükrüdür. Rahmanın emrine itaattir.  Zekat kardeşinle paylaştıkça malın temizlenmesidir.  Zekât, toplumdaki mahrum gönülleri, mahzun kalpleri, saran bir kucak, cimriliğin soğukluğunu cömertliğin sıcaklığıyla eriten ihlas ve samimiyet hüzmesidir.  Zekât, müminler arasında kardeşliği pekiştiren, zenginle fakiri yaklaştıran, insanları maddi ihtiraslarından koruyan, rahmet ve bereket vesilesidir.
Zekat, Müslümanların birbirlerine ayrılmamacasına sımsıkı sarılmaları için fırsattır. Zekatla verilen her kuruşun ahretlik olarak karşımıza çıkacağı inancı Müminlerin ahirete olan imanlarını kuvvetlendirir. Zekat, parayla dünyadaki hazların arasındaki denklemi alt üst eder ve kişinin ahiretine yatırım yapmasına imkan sağlar. Zekât, insanı şahsiyet ve karakter bakımından maddenin esâretinden kurtararak ona hâkim kılar.
Dünyada zengin-fakir kavgası çağlar boyunca devam etmiştir. Zenginler fakirleri basit ve sefil insanlar olarak değerlendirerek, kibirle onları hor görmüşlerdir. Fakirler ise zenginlere karşı kin ve çekememezlikle bakmışlardır. İslâm’ın insanlığa kazandırdığı pek yüce kıymetlerden biri olan zekat bu gidişe İslam ''dur'' demiştir. Zekât verenle alan arasında kuvvetli bir muhabbet köprüsünün kurulmuştur. Çünkü İslâm nazarında fakirler horlanacak kimseler değil, kendilerine sevgi ve saygı gösterilecek bir zümredir. İslam toplumunda fakirlerin, bir yük değil, aksine feyiz ve bereket kaynağı olduğu kabul edilmiştir. Zekat bunun en önemli göstergesidir.
Sosyal hayatta maddi ve manevi pek çok hastalığın ilacı olan zekatla birbirimize kenetlenmemiz ve temizlenmemiz duasıyla.


Yazarın Diğer Yazıları