68 YIL, BİR ÖMÜR, ÜÇ KUŞAK.

Mısır’da yakın zamanda bulunan pişmiş tuğladan yapılmış 3400 yıllık tablet dünyanın ilk gazetesi olarak kabul edilmiştir. Dönemin ihtişamlı devleti Mısır, bundan 3400 yıl önce ilkel de olsa halkı özellikle devletle ilgili işlerde bilgilendirme ihtiyacı hissetmiştir. Gazetelerin serüveni de böylece başlamış bulunmaktadır.

 

Batıda ise Roma Senatosu tarafından M.Ö 59’da 2000 adet çıkartılıp devletin değişik bölgelerine dağıtılan Acta Diurna ilk gazete olarak kabul edilmektedir. Ancak batı; Johann Carolus’un 1605 yılında yayınladığı aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historie adlı gazetesini ilk sürekli yayımlanan gazete olarak görmektedir.

 

Osmanlı topraklarında ilk Türkçe yayın yapan gazete Kahire’de 1828’de yayımlanan Vekdyi Mısriye gazetesidir. İstanbul’da 1831’de basılan Takvim-i Vakayi ise Devleti Ali’nin devlet eliyle kurduğu ilk gazetedir. 1860’da yayın hayatına başlayan Tercüman-ı Ahval ise ülkemizin ilk özel gazetesidir.

 

Konya’da da gazetecilik tarihi bir hayli eskidir. Vilayet tarafından kurulan matbaada 1869’dan itibaren basılan Konya gazetesi Konya’nın ilk gazetesidir. Bunu Babalık ve Öğüt gazeteleri takip etmiştir. Hiç şüphesiz Babalık 1950’ya kadar Konya basınının amiral gemisi olmayı sürdürmüştür.

 

İşte tam bu sıralarda Konya’da yeni bir gazete kurulur. Yeni bir gazete olduğundan dolayı da başına Yeni kelimesi getirilir. Konya’nın gazetesi olacağından da gazete Yeni Konya adını alır.

 

O gün yayın hayatına başlayan Yeni Konya, aralıksız bir şekilde günümüze kadar bir gün dahi ara vermeden yayın hayatını sürdürmektedir. Ondan önce kurulan tüm gazeteler kapanır, ondan sonra kurulan onlarca gazete tarihin tozlu rafları arasındaki yerini alır ancak tek bir o ayakta kalır.

 

Konya’nın yaşayan tarihi Yeni Konya, Anadolu Medya Grup-Anmeg çatısı altına girdiği 2006 yılından itibaren yenilenir, güçlenir ve milletin gazetesi olma hüviyeti kazanır. Bundan 10 yıl önce zor günler yaşarken, Konya’nın gazetesine sahip çıkan Anmeg, tarihteki fonksiyonuna uygun bir şekilde yoluna devam etmesini sağlar. Gazete hem teknik, hem içerik olarak güçlendirilir ve Konya yazılı medyasının lokomotifi olma hüviyetine yeniden ulaştırılır.

 

Yeni Konya bir gazeteden daha fazlasını ifade etmektedir. 68 yıllık arşivi,üç kuşak boyunca tarihçilerin, araştırmacıların, ilim adamlarının dikkatini çekmeye devam etmektedir. Konya’nın çok yönlü tarihini, kronolojik gelişmelerini, güncel meselelerini o arşivde bulmak mümkündür. İlk sayısından bugüne kâğıt üzerinde varlığını sürdüren gazetenin tüm arşivi sayfa sayfa taranarak digital dünyaya da kazandırılmıştır.

 

Gazeteye kuruluşundan bugüne emeği geçen herkese şükran en temel borcumuzdur. Ebedi hayata intikal edenlere rahmet diliyoruz. Bugünkü çalışanlarına ise sağlık, mutluluk ve başarı temenni ediyoruz.

 

Yeni Konya artık sadece Anadolu Medya Grup-Anmeg’in değildir. Konya’ya, basın dünyasına mal olmuştur. Türkiye’de yaygın anlamda yayın yapan büyük gazetelerden Hürriyet’in 1948, Milliyet’in 1950 çıkışlı olduğunu hatırladığımızda, Yeni Konya’nın değeri daha da öne çıkmaktadır. İdaresinde Konya’ya vekâletin bizim bulunduğumuz Yeni Konya, Konya’nındır, Türkiye’nindir, basın dünyasınındır. Ama herkesten önce okuyucularınındır. Herkesin bugün ve daima sahip çıkması gereken bir değerdir Yeni Konya….

 

Not: Batı; gazetelerin menşeini araştırırken hep kendi sistemini kullanarak, ilk gazete ve ilk gazeteleri yukarıdaki şekliyle tarihlendirmektedir. Halbuki biz Müslümanlar ilk gazeteyi Hz. Adem’e verilen sahifelerde ararız. Gazetenin en önemli görevi haber vermektir. Hz.Adem’e verilen sahifeler gerçek kaynağından bize verilen haberlerden oluşmaktadır. Bu durumda gazeteler, ilk insan, ilk peygamber Hz. Adem ile yaşıttır dersek en doğrusunu demiş oluruz.  


Yazarın Diğer Yazıları