‘Bir Şeyin Yok’ Denilenlerin Hastalığı Fibromiyalji

Çağın hastalığı 'fibromiyalji' modern insanı esir aldı. 'Her tarafım ağrıyor', 'sabahları uyanamıyorum', 'sürekli yorgunum' diyenlerin sayısı her geçen gün artıyor.  Yaşam kalitesini ciddi derecede bozan fibromiyalji; tükenmişlik sendromu, kronik ağrı sendromu, kronik yorgunluk sendromu olarak tanımlanabiliyor. Kas romatizması olarak da bilinen fibromiyalji; yaygın vücut ağrıları ve halsizlik ile kendini gösteren bir kronik ağrı sendromu. En belirgin özelliği ise yaygın kas ağrıları. Hastalarda yaygın kas ağrılarının yanı sıra halsizlik, yorgunluk, isteksizlik, uyku bozukluğu ve dolayısıyla sabah yorgun uyanma ve tutukluk şikayetleri de görülüyor.  ‘Sabah yorgun kalkıyorum’ diyen hasta, gün boyu aynı yorgunluk hissiyle bir şey yapmak istemiyor.
Hastaların yüzde 70-80 kadarı kadın. Her yaş grubunda görülebildiği gibi, en sık 20-50 yaş grubunda rastlanıyor.  Bir romatolojik hastalığı olanlar (romatoid artrit), enfeksiyöz bir hastalığı olanlar (viral veya bakteriyel hastalıklar) veya psikiyatrik hastalığı olanlar (majör depresyon) fibromiyalji sendromu açısından risk taşıyor.
 Fibromiyalji sendromunun en tipik belirtisi ağrıdır. Vücudun alt ve/veya üst yarısında ağrılar görülür.. Bu hastalarda tipik olarak boyun ve sırt bölgesindeki ağrılara baş ağrısı da eşlik eder. Mide ağrısı, ağrılı adet dönemleri, kabızlık, nefes almada zorlanma hissi, çarpıntı, zaman zaman ellerde uyuşma, gözlerde ve ağızda kuruluk hissi, uykuda diş gıcırdatma ve depresif semptomlar hastanın şikayetleri arasında yer alır.
Bu grup hastalar kaynağı tespit edilemeyen ağrı şikayeti ile çok sık doktor değiştirirler ve farklı branş doktorlarına başvururlar. Daha sık operasyon geçirirler. Ancak doğru teşhis edilemediğinde, şikayetler ağrı kesici ilaçlar ile geçiştirildiğinde sorun tam olarak giderilemez. Hastaların şikayetleri kısa bir süre azalmış veya geçmiş gibi gözükse de bir süre sonra tekrarlar. Bu hastalıkta en az 3 ay süre ile vücudun üst ve alt yarısında bulunan birtakım ağrılı tetik noktalarının tespiti ve hastanın klinik semptomlarıyla teşhis koyulur.
• Fibromiyalji sendromunun tedavisi için multidisipliner bir program düzenlenmelidir. Bu programın içinde; ilaç tedavisinin yanı sıra, egzersiz, masaj ve fizik tedavi gibi komplementer tedaviler yer almaktadır. Kişi, fibromiyalji sendromu hakkında bilgilendirilmelidir.
• Egzersiz tedavisi, sıklıkla önerdiğimiz ve hastaların ağrıları yanında günlük yaşam kalitesini de artıran bir tedavi yöntemidir. Kişiye özel fiziksel egzersiz programı düzenlenmelidir.
• Hastaların tedaviye yardımcı olması açısından diyetleri yani beslenme alışkanlıkları da yeniden düzenlenmeli. Gerektiğinde psikiyatrik destek verilmelidir.
• Ayrıca fizik tedavi programları, oksijen-ozon tedavi, hacamat-kupa tedavisi, biorezonans, akupunktur, myofasiyal ağrılar için kuru iğne tedavisi ve termal su-kaplıca tedavisi de başvurulan tedavi yöntemleri arasında yer alır.
• Fibromiyalji hastalarına bu gıdalara ağırlık vermeleri tavsiye edilir:
Haftada üç gün balık, keten tohumu, ceviz, Omega 3 yağ asit takviyesi, zeytinyağı, B-C ve D grubu vitaminler, karbonhidrat tercih edilecek ise bol tahıllı olanlar (kepekli, çavdarlı, ruşeymli ekmekler, bulgur ve kepekli makarnalar)


Yazarın Diğer Yazıları