Kışın Artan Eklem Ağrıları İçin Uyarı Ve Önlemler

Romatizmal hastalıklar, kas ve iskelet sistemini ilgilendiren tüm ağrılı durumlardır ve bu hastalık grubu; hastanın yaşam kalitesini, ekonomik ve sosyal hayatını olumsuz etkiler. Soğuk havaların tüm yurdu etkisi altına aldığı şu günlerde romatizma hastalarının da, şikayetlerinin artmaması için gerekli önlemleri alması gerekir.  
Eklemleri ve kemikleri birbirine bağlayan bağların en önemli görevi, eklemleri birbirinden ayırmak ve vücudumuzu taşımaktır. Yıllar içerisinde vurmalar, çarpmalar, ters hareketler, kilo alımı ve egzersiz yapmamak bağlarda hasara neden olur ve eklem bağlarının yıpranması kireçlenme ile sonuçlanır. Soğuk havalardan en çok etkilenen romatizmal hastalıkların başında kireçlenme gelir. Soğuk havalarda iyice sertleşen kireçlenmiş eklemler, geceleri ağrıyla uyanmaya sebep olur.
Erken yaşlarda yapılan diz-kalça egzersizleri, fizik tedavi ve kilo vermek eklem ağrısı şikâyetlerini azaltırken; eklem romatizması olan kişilerin hava basıncı değişikliklerine duyarlı hale gelmesi, kasların ve bağların soğuk ve yağışlı havalarda kasılması ve kısalması ağrıları arttırır. Yaz aylarında hareketli olan kas ve eklemlerin birden kapalı, soğuk ve hareketsiz yaşama girmesi de kış aylarında görülen ağrıların en büyük nedenidir.  Havaların soğumasıyla oluşan basınç değişikliklerini hastalar, eklemlerinde hisseder. Yağmur yağmadan günler önce dizde ağrı, sızı şikayetleri başlar.


Soğuk hava, yüksek basınç ve nem nedeniyle oluşan şikayetler tamamen sağlıklı bireylerde de görülebilir. Bu gibi durumlarda ağrıları artan hastaların kendilerini iyi hissedecek şekilde iyi ısıtılmış ortamda bulunması önemlidir. Soğuk ve nemli havalar eklem ağrılarını arttırdığı için romatizma hastalığı şikayeti olan kişilerin sıcak ortamları tercih etmesi, dışarı çıkarken eldiven-atkı ile el eklemlerini ve boyun omurlarını soğuktan koruması, ayakkabı seçiminde yumuşak tabanlı ve ayağın ortopedik kavisini bozmayan ayakkabılar tercih etmesi, çok yüksek topuklu ve babet ayakkabılar giymemesi gerekir. Düzenli egzersiz yapılarak kilonun kontrol altında tutulması ve güneşin az görünmesi nedeniyle D vitamini takviyesi alınması da bu aylarda görülen ağrılı rahatsızlıkları azaltacaktır.
Kışın artan eklem ağrılarının tedavisi, ağrıya neden olan hastalığa göre değişir. Eğer ağrının nedeni kireçlenme ise dinlenmek, kilo vermek, bazen sıcak bazen de soğuk uygulama yapmak, anti romatizmal ilaçlar, fizik tedavi ve egzersiz geçerli yöntemlerdir. Ağır romatizmal hastalıklarda ilaç tedavisi önceliklidir.
Diz eklemi kireçlenmesi olan kişilerde eklem içine yapılan 3 seans PRP (Trombositten Zengin Plazma)  uygulamasının diz ekleminde ağrıyı önemli ölçüde giderdiği ve hareket sınırını arttırdığı gözlenmiştir. Merdiven inip çıkmakta ve oturup-kalkmakta, kısacası günlük aktivitelerini yapmakta zorlanan hastalarda uygulanan PRP yöntemi, vücudumuzun doğal tamir mekanizmasını tetikleyerek eklemi taşıyan bağların kuvvetlenmesini dolayısıyla da hareket etmeyi kolaylaştırır.
Soğuk havalarda eklem ağrıları hisseden kişilerin mutlaka kontrolden geçmesi gereklidir. Zira hastanın ağrılarının, bu sorunların hangisinden kaynaklandığının ayırımını, ancak bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı yapabilir.


Yazarın Diğer Yazıları