DOLAR
42,51
EURO
48,89
STERLİN
55,80
GRAM
5.775,66
ÇEYREK
9.497,34
YARIM ALTIN
18.905,73
CUMHURİYET ALTINI
37.634,29

Güney Afrika’da düzenlenen G20 Zirvesi sona erdi

 Güney Afrika’da düzenlenen G20 Zirvesi sona erdi
Güney Afrika Cumhuriyeti’nin ev sahipliğinde “dayanışma, eşitlik ve sürdürülebilirlik“ temasıyla düzenlenen G20 Liderler Zirvesi sona erdi.

Johannesburg Fuar Merkezi'nde (NASREC) 22-23 Kasım'da yapılan zirvede iklim finansmanı, borç hafifletme mekanizmalarının güçlendirilmesi, kalkınma yatırımlarına daha adil erişim ve kritik madenlerden elde edilen değerin yerel ekonomilerde tutulması gibi Küresel Güney'in başlıca sorunları masaya yatırıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı zirvede, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Almanya Başbakanı Friedrich Merz, İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Japonya Başbakanı Takaiçi Sanae, Kanada Başbakanı Mark Carney ve Avustralya Başbakanı Anthony Albanese de yer aldı.

G20 Liderler Zirvesi

Küresel ekonomik üretimin yüzde 85'ini ve dünya ticaretinin yüzde 75'ini temsil eden, dünya nüfusunun üçte ikisini kapsayan G20 ülkelerinin liderleri, bu yılki üç oturumluk toplantıda dünya ekonomisinin geleceğine yön verecek reform başlıklarını tartıştı.

Zirvenin dünkü ilk oturumunda, kapsayıcı ve sürdürülebilir büyüme için ticaretin rolü, kalkınma finansmanı ve borç yükünün azaltılmasına odaklanıldı.

İkinci oturumda afet riskinin azaltılması, iklim değişikliğiyle mücadele, adil enerji dönüşümü ve gıda sistemlerinin güçlendirilmesi ele alındı.

Zirvenin ilk günü sonunda Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa'nın liderler onuruna verdiği akşam yemeğine Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan da eşlik etti.

Ramaphosa'dan Johannesburg'da gösterilen birlik ruhunun korunması çağrısı

Bugün düzenlenen üçüncü oturumda ise kritik minerallerin kullanımı, insana yaraşır iş olanakları ve yapay zekanın küresel ekonomi ile çalışma hayatına etkileri tartışıldı.

Cumhurbaşkanı Ramaphosa, zirvenin kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, Güney Afrika'nın dönem başkanlığını, Afrika ve Küresel Güney'in önceliklerini G20 gündeminin merkezine yerleştirmek için kullandığını belirtti.

Ramaphosa, zirvenin ilk günü kabul edilen sonuç bildirisine ilişkin, "G20 Güney Afrika Zirvesi Liderler Bildirgesi, sözlerden ibaret değil, dünyanın her yerindeki insanların yaşamlarını iyileştirecek somut eylemlere yönelik bir taahhüttür." ifadelerini kullandı.

Liderlere Johannesburg'da gösterilen birlik ruhunu korumaları çağrısında bulunan Ramaphosa, konuşmanın sonunda "Bu G20 Zirvesi'nin tokmağı, zirveyi resmen kapatıyor ve şimdi G20'nin bir sonraki başkanı olan ABD'ye geçiyor. Gelecek yıl tekrar görüşeceğiz. Zirve kapanmıştır." dedi.

Sonuç bildirisi

Johannesburg'daki zirvenin en önemli olaylarından biri ABD'nin itirazına karşı Johannesburg'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirisinin liderler tarafından kabul edilmesi oldu.

Güney Afrika'daki beyaz azınlığa yönelik "ırk temelli ayrımcılık" iddialarını gerekçe gösteren ABD Başkanı Donald Trump ise zirveye katılmadı ve zirvede ABD temsilcisi bulunmadı.

ABD, boykot ettiği zirvede sonuç bildirisinin yayımlanmasına karşı çıkmıştı. ABD yönetimi, ayrıca Güney Afrika'nın bu yılki G20 gündemine yerleştirdiği iklim değişikliğiyle mücadele, temiz enerjiye geçişin finansmanı ve iklim kaynaklı afetlere hazırlık gibi başlıklara da itiraz etmişti.

Trump yönetimi, özellikle zirvenin sonuç bildirisinde "iklim değişikliği" ve "yenilenebilir enerji" ifadelerinin yer almasını istememişti.

Diplomatik baskılara karşın Pretorya yönetiminin çabaları sonucu, G20 liderleri normalde zirvenin sonunda yayımlanan bildiriyi, ilk oturumda kabul etmişti.

Sonuç bildirisinde, küresel çatışmaların sona erdirilmesi, iklim finansmanının artırılması ve Afrika'nın kalkınma önceliklerinin küresel gündemin merkezine alınmasına vurgu yapıldı.

Bildiride, Filistin'in diğer çatışmalarla birlikte ilk kez aynı çerçevede anıldığı dikkati çekti ve Paris Anlaşması hedefleri ile gelişmekte olan ülkelere yönelik trilyon dolarlık iklim finansmanı ihtiyacı yeniden teyit edildi.

Kaynak: AA

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER