Yüzyıllardır Konya'da sevilerek tüketilen bir tulum peyniri çeşidi bugün ünlü şeflerin, gurmelerin vazgeçilmezi oldu. Hatta doktor tavsiyesiyle bu peyniri yiyenler bile var.
Yıllarca küflü peynir olarak isimlendirilen ilginç görünümlü bu peynir artık Konya Yeşil Peyniri olarak satılıyor.
Doğal yollarla küflenen tuzlu peynir artık yerel değil ulusal hatta küresel bir marka olma yolunda…
Üretimi çok zor!
Üretim izni olmadığı yıllarda birçok firmanın ceza yemesine rağmen piyasaya sürdüğü küflü peynir sıkı bir markalaşma süreci geçirdi. Şehrin dinamikleri el ele vererek kültürel mirasın korunmasını sağladı. Yakalanan standartla birlikte bu gün tonlarca üretilen küflü peynir Konya Yeşil Peyniri ismiyle tescilli ürün haline geldi.
Gurmeler çok beğendi:
Ünlü şeflerin ve gurmelerin tam not verdiği Fransa'nın ünlü rokfor peynirine rakip gösterdiği yeşil peynir artık etliekmek, furun kebabı ve bamya çorbası gibi Konya'nın bir markası haline geldi.
Kadınlar pazarı olarak bilinen Melike Hatun Çarşısındaki şarküterilerde her gün onlarca kilo satılan Konya yeşil peyniri (küflü peynir) önce yerel zincir merteklerin ardından da ulusal zincir marketlerin reyonlarına girdi.
Yüzyıllardır Türk mutfağında!
Osmanlı döneminde güçlü olmaları için askerlere yedirilen küflü peynirin hastalıklara iyi geldiği biliniyor. Yurt dışından Konya'ya gelen turistler de bu eşsiz peyniri tatmak için Melike Hatun Çarşısına gidiyor. Konya yeşil peyniri (küflü peynir) herkesin seveceği bir ürün olmasa da sevenlerin vazgeçemediği bir tat olarak hafızalara kazınıyor. Konya'da küflü peynirden başka peynir yemeyenler de oldukça fazla.
Yağ somunu:
Konya'nın meşhur lezzetlerinden olan yağ somununun da ana maddesi olan küflü peynirin marka değeri her geçen yıl büyüyor. Bilinirliği ile birlikte fiyatı da artan küflü peynir kahvaltıların baş tacı olmaya devam ediyor.