Değişmek İstiyorum Diyorsan!..

Hayatımızı ve kendimizi değiştirmek isterken çoğumuz çözümü dışsal faktörlerde arıyoruz: o eşyaya sahip olursam mutlu olacağım, o işe girersem değerli olacağım gibi. Ancak gerçekten değişmek ve dönüşmek istiyorsak doğru olan içeriden değişmeye başlamaktır. Sahip olduklarımıza, hayatımıza bakışımızı değiştirerek kendimizi istediğimiz yönde ilerletebiliriz. Uluslararası en çok satanlar listesine giren Dr. Russ Harris Türkçe'ye ‘'Mutluluk Tuzağı'' olarak çevrilen kitabında şu şekilde bahsediyor: ‘' Hayatınızdan memnun değilseniz, yapılacak mantıklı şey hayatınızı değiştirmek üzere harekete geçmektir. Bir kabul halinden başlangıç yaparsanız, bu eylem çok daha etkili olacaktır. Duygu ve düşüncelerle kavga etmeye harcanan zaman ve enerji, doğru eylem için kullanıldığında çok daha faydalı olacaktır. Zengin, dolu ve anlamlı bir hayat, duygu ve düşüncelerinizle mücadele etmek yerine bunları kabul etmekle ve sizin için en önemli değerler doğrultusunda harekete geçmekle mümkün olacaktır.''
Değişimin gerçek ve kalıcı olmasını istiyorsak eğer konfor alanımızdan çıkıp harekete geçmemiz gerekiyor. İşte kendimizi nasıl değiştireceğimize dair bize yol göstermesi ve daha anlamlı bir hayat için bazı ipuçları;
1. Değişime istekli olmak, değişmeye karar vermek
Hayatımızı değiştirmeyi, ancak onu gerçekten istersek gerçekleştirebiliriz. Bu yola çıkmak kendimize, değişebileceğimize ve hayallerimizin gerçek olabileceğine inanmaktan geçiyor. Kararlı ve istikrarlı olursak daha anlamlı daha gerçek bir hayat inşa etmek elbette mümkün. İsterseniz hayatınızda nasıl değişiklikler istediğinizi yazabilir, çizebilirsiniz. Hayalleri görselleştirmek, değişmiş halinizi zihninizde canlandırmak isteğinizi kuvvetlendirecek ve kendinize olan inancınızı arttıracaktır. Üstelik günlük hayatınızda kaybolmuş hissettiğinizde asıl amacınızı tekrar hatırlayıp yolunuza devam edebilirsiniz. Değişimi başlatacak yalnızca sizsiniz. İlk önce kendimize ve yapabileceklerimize inanmakla başlayalım.

2. Kim olduğumuzu keşfetmek
Kendimizi bulmak, doğası gereği ben merkezli bir hedef gibi görünebilir, ancak aslında hayatta yaptığımız her şeyin temelinde ve bencil olmayan bir süreçtir. Çevremizdeki dünya için en değerli insan, en iyi eş, ebeveyn vb. olmak için önce kim olduğumuzu, neye değer verdiğimizi ve aslında dünyaya ne sunabileceğimizi bilmeliyiz.
3. Planlama: Plan Yapın
Şimdiye kadar, değiştirmek istediğiniz problem davranışları tanımladığınızı, hayatınızda bu değişikliği neden yapmak istediğinizi anladığınızı, değişikliği yapma yeteneğiniz konusunda bir miktar güven oluşturduğunuzu ve belki de değer sisteminize göre önemini düşündüğünüzü umuyoruz. MG'deki değişimin dördüncü aşaması olan bu noktada, değişim planınızı oluşturmaya hazır olabilirsiniz. ‘'Değişikliğim üzerinde çalışmaya hazırım'' diyebildiğinizde, bu, eylem planınızışünmeye hazır olduğunuza dair iyi bir işarettir. Bu değişikliği nasıl gerçekleştireceksiniz? Bazı önerilerimiz olsada, bunu yapmanın gerçekten doğru ya da yanlış bir yolu yoktur.

"Değişmek istiyorum diyenler için durumu yeniden değerlendirelim mi?
Değişmek, en basit ifadeyle öncekinden daha farklı olmak demektir. Ancak biz, her farklılığın/ değişimin peşinden koşmuyoruz. Bizim için iyi olduğuna inandığımız, amacımıza uygun farklılıkların peşinde oluyoruz aslında. Dolayısıyla, "değişmek istiyorum dediğimizde aslında, u anki halimden daha iyi olmak istiyorum, yani "gelişmek istiyorum diyoruz.
Değişmek ya da gelişmek için belirlenen hedefler, pek çok farklı alanda ortaya konabilir. Mesela, daha zengin olmak isteyebilir, daha zayıf olmak isteyebilir, daha iyi hissetmek isteyebilir, daha düzgün konuşmak isteyebilir, başka bir şehirde yaşamak isteyebilir, daha sağlıklı yaşamak isteyebilir, daha keyifli bir ilişki yaşamak isteyebilirsiniz. Bu hedefler sizin de kabul edeceğiniz gibi, son derece uzun bir liste oluşturabilir.


Yazarın Diğer Yazıları