Çocuklarımıza Değerlerimiz Nasıl Anlatılacak?

Hz. Ali; "7 yaşına kadar olan çocuğunuzla oynayınız, 15 yaşına kadar arkadaşlık ediniz, 15 yaşından sonra istişare ediniz” der.

Hz. Peygamber (sav) insani değerlere önem vermiştir. Onları sever, adaletli davranır, hoşgörüyle muamelede bulunur, onlara değer verir, kişisel gelişimlerini tamamlamaları konusunda onlara yardımcı olurdu.

Hz. Peygamber (sav) ve ailesinin sevgisini çocuklara kazandırma hususunda;

"Çocuklarınızı şu üç haslet üzere yetiştirin; Hz. Peygamber (sav)'i sevmek, onun ev halkını, dost ve yakın arkadaşlarını sevmek ve Kur'an okumak...”

Hz. Peygamber (sav) çocuk eğitiminde şu hususlara dikkat edilmesini ister;

  1. İman esaslarının öğretimi
  2. İbadet eğitim-öğretimi
  3. Kur'an-ı Kerim öğretimi
  4. Temel alışkanlıkları kazandırma.
  5. Temel gelişimlerini dikkate alma

 

Bu cümleden olmak üzere, TYB'de "Çocuk Edebiyatı” Konuşuldu. Panele Şair Yazar Yusuf Dursun ve Şair Yazar Bestami Yazgan katıldı.

Panelin yöneticiliğini yapan Duran Çetin konuşmasında;

"Çocuk kitapları, denemeci, araştırıcı, eleştirici, kısacası özgür düşünceli insan yetiştirme amacı göz önüne alınarak yazılmalıdır. Çocuğun kendini tanımasına, kişiliğini geliştirmesine katkıda bulunmalıdır. Çocuk gönlü, çocuk kalbi, çocuk düşüncesi, ama her şeyden önemlisi çocuğun bir insan olduğu unutulmamalıdır. Yazıdaki öncelikli unsur da bu olmalıdır. Çocuk kitabı yazmak için basit işler yerine ciddi ve çocuğun anladığı, istifade ettiği ve olgunlaştığı yazılar, metinler çok daha önemlidir.” dedi.

Şair Yazar Yusuf Dursun;

  1. çocuklar çok farklı, çocuk edebiyatı yazanın buna dikkat etmesi gerekir. Zira günümüzün teknolojik yeniliklerinin farkında olanlar çocuklardır. Onun için bu günceli yazılarımızda dikkate almalıyız. İnsanlık çocuğa en iyisini vermek için çabalamalıdır. Çocuklara yazıyorsak konuyu bir ana fikir üzerine kurgulamak da önemlidir.

Çocuk kitapları çocuğun sanat beğenisini geliştirmeyi amaçlamalıdır. Çocuğu iyiye, güzele, doğruya yönlendirmeyi amaç edinmelidir. İnançlara aykırı düşüncelerden uzak olmalıdır.” diyerek çocuk edebiyatının amacına dikkat çekti.

 

 

 

Şair Yazar Bestami Yazgan, konuşmasına dinleyenleri selamlayan şiiriyle başladı;

 

GÜZELE SELAM

 

Gönlü muhabbete yurt olanlara,

Düşmanına bile mert olanlara,

Fakat öz nefsine sert olanlara,

 

Tâ canı gönülden tazele selam,

Sevgiye, dostluğa, güzele selam…

 

Halil İbrahim'ce aç yüreğini,

Yunus ol, cömertçe saç yüreğini,

Aşkı bilmiyorsa, geç yüreğini,

 

 

Yarından bugüne, ezele selam,

Sevgiye, dostluğa, güzele selam…

 

Dikenler açsa da, cefa çiçeği,

Aman ha solmasın vefa çiçeği,

Şu yalan dünyanın nazlı gerçeği,

 

Dillerden düşmesin, hasılı kelam,

Sevgiye, dostluğa, güzele selam…

 

 

Merhamet çiçeği dallar aşkına,

Kutlu ize hayran, çöller aşkına,

Şefaat kokulu güller aşkına,

 

Sevgimize olsun vesile selam,

Güzeller güzeli resule selam…

 

 

Yazgan,

"çocuklarımız artık üç yılda bir değişim yaşıyor, onun için çevresi ve arkadaşlık ettiği kişiler çok önemlidir. Çocuklar çok duyarlıdır, sahte ve yapmacık davranışlardan uzak dururlar, bu açıdan çocuklar için yazarken dikkatli olmak gerekir. Çocuklara çok özen göstermek, gösterdiğimiz bu özeni yazılarımızda da ifade etmek ve onların özel olduklarını bilerek özel davranmak ve özel yazmak onların okuma zevklerine katkı yapacaktır. İyi okuyucular oluşması için iyi şeyler yazmak önemlidir. Çocuklarımıza Peygamberimiz ve sahabeleri sevdirerek anlatmak gerekir.” Diyerek, çocuk edebiyatı yazarlarının; mutlaka değer yargılarına dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

Her iki şair/yazar da; "yazarın bir amacı olmalı, mesaj vermelidir.” Konusuna vurgu yaptılar.


Yazarın Diğer Yazıları