Darbecilere ‘Balyoz’ İndi

          Balyoz, Mart 2003 ayında 1. Ordu Komutanlığı'nda dönemin Türkiye Cumhuriyeti hükûmetini devirmek için hazırlandığı iddia edilen askerî darbe planın dıdır.  
O dönemin gazetelerine bakacak olursak, bütün iddiaların gerçek olduğu, zamanın Genel Kurmay Başkanının; Albay Dursun Çiçek’in hazırladığı ıslak imzalı kâğıda; “kâğıt parçası”, elindeki lav silahına; “boru” diyerek güya basın mensuplarıyla alay etmesi ve diğer konuların ne kadar doğru istikamette olduğunu ortaya koymuştur! Ceza alan kişilerin suçlarının kesinleştiği, Yargıtay’ın kararıyla ortaya çıktı!


İnanın, hiçbir insanın ceza almasına gönlüm razı değil. Zira bunca zaman devletin imkanlarını, milletin parasını verdiği ve bu kadar emek verilen ve en üst rütbeye kadar gelinen noktada bir anda; “sıfırı tüketmek” tabir edilen bir duruma düşmek, gerçekten çok acı! Ceza alan bu insanlara ve ailelerine üzülüyorum ama yapacak bir şey de yok. Zira, “şeriatın kestiği parmak acımaz” denen bir söz var. Bunun gibi, “yargının verdiği kararlara saygı duymak” gerekir.
 Bu olumsuz işler olmasaydı, böylesine kötü durumlara düşülmeseydi iyi olurdu. Yine düşünülmeli değil miydi? Halkın seçtiği, iktidar yaptığı, her seçimde de oyunu artıran bir hükümete karşı “darbe teşebbüsünde bulunmak”, halkı tepelemek, ezmek, yok etmek, dini değerlerini hiçe saymak, “irtica eylem planları” adıyla kaos yaratmak, “faili meçhul” diyerek, kendi düşüncesinden olmayanların öldürülmesi…


          Balyoz darbe planı ilk olarak Taraf gazetesinin 20 Ocak 2010 tarihinde Mehmet Baransu, Yıldıray Oğur ve Yasemin Çongar imzalı haberinde açıkladığı 2003 tarihli "Balyoz Harekât Planı" başlıklı belgeler ile gündeme geldi. İddialara göre plan, dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan'ın liderliğindeki cunta tarafından hazırlandı. Darbe zeminini hazırlama amaçlı hükümete yönelik; Hava Kuvvetleri'nin tasarladığı Oraj ve Deniz Kuvvetleri'nin hazırladığı Suga eylem planları; dini grup liderlerine yönelik 'Döküm'; gayrimüslim cemaat önderlerine yönelik 'Sakal'; darbe karşıtı akademisyenlere yönelik 'Tırpan'; ve darbe karşıtı liberallere yönelik de 'Testere' eylem planlarının uygulanması hedeflenmişti.


          'Balyoz'un şu aşamalarda gerçekleştirilmesi planlanmıştı:
1. İstihbarat faaliyetlerinin yer aldığı ve tamamlanmış olan aşamadır.
2. Askeri müdahale için zemin hazırlama süreci olduğu öne sürülmektedır. İddianamede şöyle deniliyor: "Yapılanma içerisinde yer alan bazı jandarma görevlileri tarafından hazırlanan 'Sakal' ve 'Çarşaf' isimli eylem planlarıyla kargaşa yaratma planlandığı, 'Oraj' ve 'Suga' isimli planlarla hava sahası ve kıta sahanlığı konularında Yunanistan'ın taciz edilerek iki ülke ilişkilerinin gerilmesinin öngörüldüğü (anlaşılmıştır.) Böylece öncelikle 1'inci Ordu merkezli İstanbul ve çevre illerde sıkıyönetim ilan edilmesini amaçladığı (...) tespit edilmiştir.
3. Askeri müdahalenin fiilen ilan edildiği aşamadır.
4. Yürütme görevinın 'Milli Mutabakat Hükümeti'ne tarafından devralmasıdır.
5. Yürütmenin tekrar sivil yönetime devredilmesi için 'seçime' gidilmesidir.[9].
5000 sayfalık belgelerde Fatih ve Bayezid Camiilerinde bomba patlatılarak hükümetin sıkıyönetim ilan etmeye zorlanması, Yunanistan hava sahası üzerinde bir Türk jetinin düşürülerek halkın galeyana getirilmesi ve darbe sonrası demokrat görüşlü gazetecilerin tutuklanması gibi planların olduğu ileri sürülüyor. Konuyu detaylı incelemek isteyenler aşağıdaki gazete ve internet sitelerine bakabilirler.  
1. ^ "Darbenin adı Balyoz". Taraf. 20 Ocak 2010. http://www.taraf.com.tr/haber/46614.htm. Erişim tarihi: 23 Şubat 2010.
2. ^ "İki yüz bin kişiye tutuklama". Taraf. 21 Ocak 2010. http://www.taraf.com.tr/haber/46632.htm. Erişim tarihi: 23 Şubat 2010.
3. ^ "Gözaltına alınacak gazeteciler listesi". Taraf. 21 Ocak 2010. http://www.taraf.com.tr/haber/46633.htm. Erişim tarihi: 23 Şubat 2010.
4. ^ "Camileri bu timler bombalayacaktı". Taraf. 22 Ocak 2010. http://www.taraf.com.tr/haber/46653.htm. Erişim tarihi: 23 Şubat 2010.
5. ^ "Güneydoğu'ya İsrail yöntemi". Taraf. 23 Ocak 2010. http://www.taraf.com.tr/haber/46668.htm. Erişim tarihi: 23 Şubat 2010


Yazarın Diğer Yazıları