Deli Gömleği: 28 Şubat

 Bin yıl süreceği iddia edilen bir süreçti. Demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçti 28 Şubat!
On binlerce mağduru ve ekonomiye verdiği milyarlarca liralık zarar hiç unutulmadı ve unutulmayacak. Yaralar zor da olsa sarıldı, yargı o dönemi soruşturmaya başladı.


 Çiller-Erbakan'ın El Sıkışması Sonrası Korku Senaryoları Üretildi
 Halk 1995 genel seçimlerinde partilere tek başına iktidar şansı tanımadı. Uzun süren arayışlardan sonra Çiller ile Erbakan el sıkıştı. Başbakan Erbakan'dı. 54'üncü hükümetle birlikte korku senaryoları da bir bir sahnelenmeye başladı.
Erbakan'ın ve refah partisinin hükümet olması bazı kesimleri rahatsız etti!
Başrol oyuncuları her gün farklı skandallara imza atıyordu.
Çakır: “İşin Sivil Ayağı Belki Askerden Çok Daha Fazladır”
Gazeteci-Yazar Ruşen Çakır, o günlerde yaşananlarla ilgili olarak, “28 Şubat kolektif bir olaydır. İşin sivil ayağı belki askerden çok daha fazladır" dedi.
“İrtica Korkusu” Pompalandı
Korku senaryolarıyla ilgili her gün ekranlarda haberler yapılıyor, gazetelere manşetler atılıyordu. Muhalefet, sendikalar, iş dünyası aynı korkulardan bahsediyordu. O korkunun adı “İrtica”ydı.


Gazeteci Yazar Haluk Şahin, o dönemde medyada işlenen senaryolarla ilgili şunları söyledi:
"İşte imam hatip liseleri şu anda şu kadar mezun veriyor, filanca yıl geldiğinde şu kadar imam hatip mezunu olacak, yeşil sermaye şuralarda şöyle gelişiyor, şu kadar yıl sonra toplumun bütün kesimleri için projeksiyon yapıyorlardı."
Fişlemeler ve Görevden Uzaklaştırmalar
Olayları fişlemeler takip etti. Akademisyenler, subaylar ve yöneticiler görevlerinden uzaklaştırıldı.
Üniversiteye Girişe “Katsayı” Engeli
Meslek liselerinin ortaokul kısımları kapandı. Bazı öğrencilerin üniversitelere girişi, katsayı uygulaması ile engellendi.
Demokrasiye Balans Ayarı
Demokrasiye balans ayarı tanklarla yapıldı. Bu çerçevede Ankara Sincan'da tanklarla geçiş yapıldı.
 28 Şubat 1997


En uzun Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından Başbakan Necmettin Erbakan'a yapılan baskılar iyice arttı.
28 Şubatçıların İstediği Oldu
Sonunda 28 Şubatçıların istediği oldu, Başbakan Erbakan istifa etti. Bu istifayla birlikte, korku senaryoları yerini siyaset mühendisliğine bıraktı.
Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Tansu Çiller'e değil Mesut Yılmaz'a hükümeti kurma görevi verdi. Hükümet ortağı DYP'nin Genel Başkanı Tansu Çiller'in başbakan olması beklenirken Cumhurbaşkanı Demirel, hükümeti kurma görevini ANAP lideri Mesut Yılmaz'a vermesi herkesi şaşırttı. Süleyman Demirel, hükümeti kurma görevini Mesut Yılmaz'a vermesinin gerekçesini şu sözlerle açıklamıştı: 'Ben sayısal ağırlığa değil, siyasal ağırlığa baktım"
DYP'de Art Arda İstifalar


Doğru Yol Partisi'nden art arda istifalar gelirken Başbakan Mesut Yılmaz oldu.
O süreçte siyasi krizleri ekonomik krizler takip etti. Türkiye ekonomik olarak adeta diz çöktürüldü. Bankalar boşaltılırken pek çok ocak söndü.
İşadamı Zeynel Abidin Erdem, darbenin ekonomik maliyetiyle ilgili olarak, "Batan bankalara baktığınız zaman onların bize maliyeti 80 milyar dolar oldu" dedi.
Yaraları sarmak kolay olmadı. Devletiyle, milletiyle Türkiye yıllar süren uğraşlarla toparlandı ve istikrar sağlanabildi.
28 Şubat'ta milletin sırtına deli gömleği giydirdiler! Yıllarca; “bizim dediğimiz olur, biz kimi istersek o iktidara gelir, istemediğimizi de ihtilallerle, Bizans oyunlarıyla alaşağı ederiz…” zihniyetine sahip olanların elinden halk bu yetkiyi aldı! Daha doğrusu, 28 Şubat ile birlikte- büyük sıkıntılar yaşansa da, yıkım olsa da-, sonunda; demokrasinin kazanacağı, huzurun ve mutluluğun hakim olacağı bir döneme girildi! “sen doğru olursan, eğri sana zarar veremez” ilkesine uygun tavırlar sergileniyor!


Yazarın Diğer Yazıları