DÜNYA MÜSLÜMANLARININ SORUNLARI (1)

 

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nin düzenlediği konferansta, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selim Argun, Dünya Müslümanlarının Sorunlarını anlattı. Doç. Dr. Ahmet Akman yönetiminde Meram Belediyesi Tantavi Kültür Merkezi'nde icra edilen programa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu, 24. Dönem Konya Milletvekili ve Kızılay Başkanı Hüseyin Üzülmez, Selçuk Üniversitesi İslâmi İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş ile Konya İl Müftüsü Doç. Dr. Ali Öge de katıldı.

 

KÖSEOĞLU: KÜLTÜREL HAYAT KESİNTİYE UĞRAMAMALI

 

Programın açılış konuşmasını yapan TYB Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu kültürel hayatın kesintiye uğramaması gerektiğine inandıklarını belirterek "Bu düşüncemizden hareketle, 15 yılı aşkın zamandır yaz aylarında da faaliyetlerimizi ısrarla sürdürüyoruz. Kültürel ve içtimaî hayatın bir kesintiye uğramaması gerektiğini düşünüyoruz…” dedi.

 

İL MÜFTÜSÜ ÖGE: TYB'Yİ TEBRİK EDİYORUM

 

Konya İl Müftüsü Doç. Dr. Ali Öge ise TYB Konya Şubesi'nin sene boyunca güzel faaliyetlerini devam ettirdiğine vurgu yaparak "TYB programlarında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu programlar sadece Konya kültürüne ve ilmine bir değer katmakla kalmıyor; bugünkü programın başlığında da anlaşılacağı üzere dünya Müslümanlarına ve insanlığına katkı sunan bir etki alanına sahip oluyor…” şeklinde konuştu. Açılış konuşmalarının ardından Ali Toz Hoca, Aşr-ı Şerif tilavet etti.

 

ARGUN: TYB KONYA BU İŞİ ÇOK İYİ YAPIYOR

 

Doç. Dr. Selim Argun, sözlerine TYB Konya Şubesi'nin organizasyon kabiliyetini överek başladı ve şunları söyledi:

İki hususta teşekkür ederek başlamak istiyorum. Birincisi; böylesine önemli bir konuyu, ulus devlet kalıplarıyla düşünmeye başladığımız bir zaman diliminde yeniden bir ümmet vizyonuyla hasbihal etmek üzere gündemlerine aldıkları için TYB Konya Şubesi'ne teşekkür ediyorum. İkincisi de; işini çok sıkı tuttuğu, işini iyi takip ettiği ve bu işlere önem vererek organizene ettiği için de TYB yönetimine teşekkür ediyorum. Bizler görevimiz gereği yurt içinde yurt dışında konuşmalara davet ediliyoruz. TYB Konya Şubesi yaklaşık 7-8 ay öncesinden başlayıp periyodik olarak programı hatırlattı, gerek lojistik anlamda gerekse muhteva açısından disiplinli bir şekilde bu işi organize etti.

 

DİB'DEN RAHATSIZ OLAN ÜLKELER VAR!

 

DİB Dış İlişkiler Biriminde mutat olarak yılda, çoğunluğu Müslüman olan ülkelerden yüzlerce yabancı heyet ve delegasyon misafir ediyoruz. Aynı şekilde biz de Diyanet hariciyesi olarak dünyanın birçok yerindeki toplantılara iştirak ediyoruz. En iyimser ifade ile yılın 100-120 gününü yurt dışında geçiriyoruz. Dolayısıyla dünyanın dört bir köşesinde Müslümanlarla hemhal oluyor, onların dertleriyle hemdert oluyoruz.

Onlar da Türkiye'yi, buradaki dini kurumları, inovasyonu merak ediyor "Acaba biz de sizin tecrübenizden istifade ile kendi ülkelerimizde neleri gerçekleştirebiliriz?..” sorusunu soruyorlar. Yabancı öğrencileri Türkiye'ye getiriyor, Uluslararası İmam Hatip liselerinde, İlahiyat fakültelerinde okutuyoruz. Avrupa'da doğmuş, büyümüş, liseyi bitirmiş millet varlığımızın çocuklarını da Türkiye'ye getirip İlahiyat okutuyoruz. Sonra onları doğdukları ülkelere gönderip orada Diyanet İşleri Başkanlığı emrinde istihdam ediyoruz. Yabancı, yani konuk öğrencileri de aynı şekilde adeta bir 20 yıllık yatırımdan sonra memleketlerine gönderiyor, ülkelerinde üst düzey görev almalarını sağlamaya çalışıyoruz. Bizim bu faaliyetlerimizden çok rahatsız olanlar da var. En son Fransa Cumhurbaşkanı sayın Macron "Türkiye'nin Arnavutluk'taki Müslümanları Türkleştirmesinden rahatsız”. (11 AĞUSTOS 2022)

 

 


Yazarın Diğer Yazıları