İSMAİL KAYA

Merhum ve mağfur İsmail kaya hocam, İmam Hatip Okulunda "Fıkıh” dersimize gelmişti. Dersindeki bilgi ve donanım, tevazu, öğrencilere yaklaşımı… kendisini sevdirmişti. Onun anlatımlarıyla Fıkıh dersi daha anlamlı olur, daha çok benimsenirdi. Dersin nasıl geçtiğini bilemezdik. Biz o zaman çocuk olduğumuz için hocamızın ne kadar dolu bir insan olduğunun farkında değildik.

Hocamı çocuklara nasıl tanıtabilirim? Onun çalışmalarını o yavrularımıza nasıl aktarabilirim? Düşüncesiyle "Ben İsmail Kaya” adıyla çocuklara yönelik bir hikâye kitabı hazırladım. Baskıya hazır beklemektedir. İşte bu küçük hikâye kitabımdan yansıyanlar;

 

Sevgili çocuklar, beni tanımak ister misiniz?

Benim adım İsmail Kaya. Konya'da doğdum. Babam Şuayip Bey; Osmanlı ordusunda birinci dünya savaşına katılmış. Askerliği bittikten sonra da Konya'ya yerleşmiş.

İlk ve orta öğrenimimi Konya'da yaptım. Mehmet İyibildiren hocamdan hafızlığımı tamamladım, Çataloğlu İsmail Efendi'den de Arapça dersleri aldım. İmam Hatip Lisesi öğrenciliğim sırasında Konya'nın dini hayatını etkileyen Hacı Veyiszade Mustafa Kurucu ve Abdülmecit Ünlükul'un ders halkaları ve manevi, ahlaki atmosferinde yetiştim. Bu değerli hocalarım, benim ilim ve fikir dünyamın temellerinin oluşmasına zemin hazırladı.

Daha sonra Konya Yüksek İslam Enstitüsüne başladım. Burada, devrin İlahiyat alanında yetişen öğrencilerini derinden etkileyen ve şekillendiren Tayyip Okiç, ilim hususunda önemli bir örneğimiz oldu. Yüksek İslam Enstitüsü öğrenciliğim sırasında yaz dönemlerinde Şam'da eğitim gördüm.

Okulu bitirdikten sonra, Konya Mevlana Ortaokulunda DİN BİLGİSİ öğretmenliğine başladım. Daha sonra Konya İmam Hatip okulunda öğretmenlik hayatımı devam ettirdim. Emekli oluncaya kadar Bozhüyük Cumhuriyet Ortaokulunda öğretmenliğimi sürdürdüm.

Emeklilikten sonra ilmi faaliyetlerim, kitap tercüme ve teliflerim, eğitim faaliyetlerim özel ders halkalarıyla sürdü. Hayatım boyunca oluşturduğum kütüphanem kendi evimde, öğrencilerim tarafından kurulan bir vakıf ile ilim dünyasına hizmete sunuldu.

Evim, öğrencilerim için her zaman bir dershane olmuştur. Öğrencilerimi çok seviyorum. Birçok meslektaşımdan farklı olarak, eğitim-öğretim faaliyetlerim yanında ilim ile de uğraşıp birçok eserler kazandırdım.

Telif ve tercüme 24 eserim vardır. Eser vermeye tercümelerle başladım. Tercümelerimde özel bir seçicilik göze çarpar; Kuran ve Sünneti anlamaya, Peygamber efendimizi tanımaya yönelik eserleri çevirmeyi tercih ettim. Arapçaya olan hakimiyetim sayesinde Türkçe çevirilerim aranır oldu. Telif eserlerim de, dini ve ilmi kişiliğimi ortaya koymaktadır. İlmi kişiliğimde, İslam düşüncesinin evrenselliği ile uygulamanın yerelliğinin birleştirildiğini görmek mümkündür.

Ehlisünnet çizgisinden uzaklaşmadan, güncel konulara çözüm sunma gayreti ile hazırlamış olduğum ‘İslam Dini ve İlmihali' adlı eserim, bu anlayışı ortaya koyar. Tamamlanmış eserlerim arasında yer alan en önemli eserim;

"İslam Dini ve İlmihali”dir. Bu eserim, mevcut ilmihallerden hem konuları hem de usulü açısından farklıdır. Akaid (Akaid, İslam'ın inanç esaslarını içine alır) ve ibadet konularına ilaveten bu eserde; muamelat (Uygulamalar), Ahlak, Siyer(Peygamberimizin hayatı) ve Siyaset gibi konuları, ayet ve hadislerden kaynaklar vererek işlenmektedir.

Sevgili çocuklar, Kulluk lafla olmaz, kulun kul olduğu yaratıcısının çizdiği sınıra uymakla gerçekleşir. Bunun için Allah'ın emirlerini yerine getiriniz. Yasaklarından sakınmaya çaba gösteriniz. Bu da, Allah'ın gönderdiği son ve mükemmel din olan İslam dininin kurallarını yaşayışınıza uygulamakla mümkündür. Allah'ımız şöyle der; "Sizin duanız olmasa (siz çaba göstermez, gerekeni yapmazsanız) Allah size ne diye değer versin?” Müslüman dinini iyi öğrenmelidir ki, Allah'a gereği gibi kulluk edebilsin.

Sevgili çocuklar, bir Müslümanda olması gereken cömertliğimle tanındım, maaşlarımı kitaplarıma ve öğrencilerime burs olarak verdim. Alçakgönüllü, vakarlı, haksızlığa boyun eğmeyen, mert, dürüst, nükteci ve insanlara hizmet etmekten zevk alan bir kişiliğe sahibim. Yaşantımda dinin kurallarına ve Peygamberimizin sünnetine uymaya oldukça özen gösterdim. Dine uymayan hususlardan uzak yaşamaya çalıştım ve bunları tavsiye ettim. Eğitim ve öğretimde insana uygunluk kuralını en iyi şekilde kullandım. Çevremde orta yollu düşüncemle tanımdım ve öğrencilerimi de buna göre yetiştirmeye çalıştım.

Sevgili öğrenciler işte benim hayatım bu. Hayatım boyunca; öğrenci yetiştirmek, ilmi eserler bırakmak, topluma, milletime ve vatanıma yararlı çalışmalarla meşgul oldum.

Sizler de benim gibi; eğitim ve öğretime, İslami kurallara uyarak hayatta güzel bir iz bırakabilirsiniz.

Bunun için; çok çalışmanız, görevinizi savsaklamamanız, sabırlı ve kararlı olmalısınız.

Sizi çok seviyorum. (25 MART 2022)

 

 


Yazarın Diğer Yazıları