KİTAPLARDA KUL HAKKI

Rabbimiz, insanlığa yararı olması, dünyanın hürriyet içinde ve barış ortamında yaşaması için kurallar koymuştur. Özellikle adaletten ayrılmamak, teraziyi dengede tutmak, hak yememek, ahlaklı olmaya sık sık vurgu yapar.

Bütün peygamberlerin görevi adaleti sağlamak, ahlak ilkelerini topluma yaymaktır. Hz. Peygamberimiz:

"Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim” buyurur. Hatta Hz. Aişe'ye;

"Peygamberimizin ahlakı nasıldı?” diye soranlara;

"Siz Kur'an okumuyor musunuz? Onun ahlakı Kur'an'dan ibaretti” cevabını vermiştir.

Evet; "Müslümanız” diyen bizlerde bu yönde sıkıntı var. Demek ki Kur'an'ı okumuyoruz, okuduğumuzu anlamıyoruz, anladığımızı da hayatımıza uygulamıyoruz!

"Mevlana'nın tefekkür Dünyası” isimli kitabımın; Helal Lokma Yemek bölümünde Mevlana şöyle der:

 

"Nur ve kemali artıran lokma; helal kazançtan elde edilen lokmadır.”

"İlim ve hikmet, helal lokmadan doğar. Aşk ve rikkat (Kalp inceliği) helal lokmadan meydana gelir.”

"Bir lokmadan hasede uğrar, tuzağa düşersen; bir lokmadan bilgisizlik ve gaflet meydana gelirse, sen o lokmayı haram bil.”

"Hiç buğday ektin de arpa verdiğini gördün mü? Hiç attan eşek sıpası doğduğunu gördün mü?”

"Lokma tohumdur, mahsulü fikirlerdir. Lokma denizdir, incileri fikirlerdir.”

"Hizmete meyletmek ve o cihana gitmek azmi, ağza alınan lokmanın helal olmasından doğar.”

"Ekmek manevi olursa, yenmesinde fayda var. Fakat bildiğimiz ekmeğin faydası yok, kalbi daraltıyor.”

"Manevi ekmek, yeşil diken gibi. Deve yiyince yüz türlü fayda, yüzlerce lezzet bulmakta. Fakat yeşilliği gitti de kurudu mu, onu çölde deve yiyince, damağını avurdunu yırtar, paralar. Yazıklar olsun, öyle bir yetişmiş gül kılıç kesildi.”

"Ekmek de manevi oldukça, o yeşil dikendi. Fakat şimdi zahiri ekmek olduğundan kupkuru bir hale geldi, sertleşti.”

"Ey insanlar! Yeryüzündeki helal olan temiz şeylerden yiyin. Şeytanın izinden gitmeyin. Çünkü o, sizin amansız düşmanınızdır.” (Bakara/ 168)

"Ey iman edenler! Allah'ın sizin için helal kıldığı temiz- hoş şeyleri kendinize haram kılarak aşırı gitmeyin. Allah, aşırı gidenleri sevmez.” (Maide/ 87)

"Allah'ın size verdiği helal ve hoş rızıklardan yiyin. Allah'ın nimetlerine karşılık üzerinize düşeni yerine getirin (Şükredin).” (Nahl/ 114)

"Şu helaldir, bu haramdır” diyerek Allah adına yalan uydurmayın. Çünkü Allah adına yalan uyduranlar, kurtuluşa eremezler.” (Nahl/116)

Kur'an'ın ilkeleri açık ve net olmasına rağmen yaptığımız ticarete, imza attığımız sözleşmelere, evimize getirdiğimiz kazançlara bakmamız lazım; ne kadar helal anlayışı var? Bu; "helallik” konusu o kadar hassas ki, içinde kesinlikle kul hakkı mevcuttur. Meseleyi yalnızca "yiyecek- içecek” olarak düşünemeyiz. Aslında her iş ve işlemde kul hakkı söz konusudur. O bakımdan davranışlarımızı gözden geçirmemiz, attığımız adımı iyi hesap etmemiz gerekir.

Hz. Ömer; "bu gün Allah için ne yaptın?” diye kendini sorgularmış. Bu sorgulamayı bizim de yapmamız şarttır. (MEVLANA'NIN TEFEKKÜR DÜNYASI/ Kazım Öztürk/ Tebeşir Yayınları)

Pekiyi, kitaplarda kul hakkı nasıl oluyor? Sahibinden izin almadan, orijinal bir fikir veya sanat eserinden, doğrudan veya dolaylı şekilde çoğaltma yapılarak elde edilen ürünler, "Korsan” diye adlanıyor ve kul hakkına giriyor.

  1. baktığımız zaman bazı şiir, müzik, şarkı, türkü ve kitapların; emek vermeden, ter dökmeden, araştırma yapıp çaba sarf etmeden, başkasının eserine kendi adı ve imzasını atarak piyasaya sürüyor ve adına da; "Ben kitap yazdım, şiir yazdım, şarkı yaptım, Türkü haline getirdim…” diye toplum içinde itibar kazanıyor! İlk bakışta eserlerin korsan olduğunu bilmeye imkan yok. Ancak gerekli kurumlar var, onlara müracaat edildiği zaman, her türlü cezai işleme tabi tutuluyor hem de toplumsal itibarları çöp oluyor.

 

Korsan ihbarını nereye yapabiliriz? Diye soran kardeşlerime; 112 acil hattından; 155 Polis hattına, İl Denetim Komisyon Başkanlıklarına gerekli ihbar ve şikayetler iletilebilir. Ayrıca; Ders ve Kültür Kitapları Yayıncıları Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği (DEKMEB), Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM), Uluslararası Sanat ve İlim Derneği (USİD), Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğüne yapılmalıdır. Bu konuda okurlarımızın dikkatli olması ve Bandrol sorgulama sisteminden de sorgulama yapabilme şansları vardır. Bunun için; www.telifhaklari.gov.tr' den giriş yaparak takipte bulunabilirler.

"Bizi aldatan bizden değildir” buyurur sevgili peygamberimiz. (01 ARALIK 2023)


Yazarın Diğer Yazıları