Kurban Bayramı Hakkında 7 Önemli Uyarı

 

 

Hasan Çalışkan hocamın gönderdiği, Adem Karataş imzalı KURBAN ile ilgili uyarıları, hepimize yararı olur düşüncesiyle paylaşmanın doğru olduğu kanaatindeyim. Doğruları paylaşmak, yolumuza ışık tutar. İşte o uyarı;

 

Adem Karataş

1. Artık bir kısım Müslüman kardeşlerimiz bayram günü, kurban kesip etlerini ayırmakla meşgul olmak istemedikleri için, bir yerlere sipariş vererek hazırlanmış halde poşetlenmiş etleri almak istiyorlar. Peki bu kurban ibadeti nesillerden nesillere nasıl aktarılacak? Hiç bir meşru mazeretin olmamasına rağmen sadece tembellik, elin kana bulaşmasın ve elbisenin ütüsü bozulmasın diye başkalarına kurbanı kestirip parçalattıktan sonra geriye ne kalıyor? Ailen çocukların bu önemli kurban ibadetini pratik olarak nasıl yaşayacaklar? Evlatlarının hafızasında 'bayram günü öğleye doğru bir yere gittik etle doldurulmuş poşetleri aldık geldik' olarak kalacak kurban ibadeti. Hastalık vb. önemli bir mazereti olmayan kardeşlerimiz kurbanlarını tecrübeli kişilerin rehberliğinde kesip, aileleriyle beraber etlerini ayırıp bir kısmını imkanı olmayanlara infak etsinler ki o günün KURBAN BAYRAMI OLDUĞU BİLİNSİN!

2.Bayramlarda tatile gitmek son senelerde gençler arasında moda haline geldi. Zaten sıla-i rahim bitme durumuna gelmiş, akrabalar ihmal edilmiş. Hal böyleyken bayramları, dertleşmeye ve sevinçleri beraberce yaşamaya vesile kılacağımıza fesbooktan "HAYIRLI BAYRAMLAR' paylaşımları ile tatmin olup akrabaları ziyaret etmemek örf ve kültürümüzden ne kadar çok uzaklaştığımızı gösteriyor. Sevgili gençler böyle yapmayın gezinizi başka zamanlar yaparsınız sizde bir gün yaşlanacak ve kapınızın bayramlarda çalınmasını bekleyeceksiniz.

3. Kurban kesme imkanı olmadığı halde borç para bularak veya kredi kartına taksitle bu ibadeti yapmaya çalışmak doğru değildir. Bu caizdir ama her caiz doğru bir davranış olmaz. Allah imkan vermediyse bileceksin ki senin de imtihanın böyle Rabbine şükredecek senden daha aşağı durumda olanlara bakıp hamd edeceksin. Bir çok kardeşimiz "İNSANLAR NE DER? BEN KENDİME KURBAN KESMEDİ DEDİRTMEM" gibi nefsani hislerle kendilerini zorlayarak hareket ediyorlar. Daha sonra duyuyoruz ki kurban paralarını bazıları ödememiş, böyle ibadet olur mu kardeşlerim?

4. Bir kurban alınır Allah için kesilir. Bazı muhabbetler hiç takvaya uymuyor ihlasa zarar veriyor. 'Kaç kilo? etini kemiğinden ayırırsak ne kadar gelir? ciğer böbrek ne durumdadır ?' hayırdır kardeşim eve et mi alacaksın? yoksa Allah için kurban mı keseceksin? Aynı muhabbet bayram gezmelerinde yapılıyor , 'Senin kurban kaç kilo geldi ?' Sorma ya bizim ki beklentimizden aşağı geldi'? Sübhanallah tekrar soralım nefsimize ET Mİ ALACAKSIN KASAPTAN YOKSA ALLAH İÇİN KURBAN MI KESECEKSİN ?

5. Ortaklaşa kesecek olanlar arkadaşlarınızı iyi seçin, fitneye sebebiyet verecek etin dalağın lafını yapacak kişilerle bu ibadeti yapmaya kalkışmayın sonra pişman olursunuz, ibadetinizin de hayrı kaçmış olur. Bunun tedbirini en baştan almalısınız.

6. Müslüman, yaptığı bir ibadeti Allah için ve Allah'ın istediği şekilde yapar. Bunun için de okuması araştırması ve öğrenmesi gerekir. Bir ilmihalden kurban bahsini okuyalım. Hangi durumda kurban olmaz, yaşı kaç olacak şartları nedir? Bunları öğrenelim, bilinçli ve şuurlu hareket edelim.

7. Efendimiz Aleyhisselamın sünnetine baktığımızda ve Sahabeler Allah onlardan razı olsun kurban etlerini kendileri yemekle beraber fakirlere kimsesizlere ve muhtaç olanlara da infak etmeyi ihmal etmezlerdi. Peki bizim derin dondurucularımız kaç ay kurban etini saklıyorlar? Başkalarına verdiğimiz etler kıyamet günü büyük bir sevap ve mükafat olarak geri dönecek. İnfakı ihmal etmeyelim inşallah.”

Hasan Çalışkan hocama teşekkür ederim.


Yazarın Diğer Yazıları