PUTİN ATEŞLE OYNUYOR!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'ye ekonomik yaptırım kararı aldı. 
Kararnamede şu maddeler yer almaktadır:
A. Türkiye Cumhuriyeti'nde üretilen çeşitli gıda ürünlerinin Rusya'ya girişini ön gören dış ekonomik operasyonlarının yasaklanması ve kısıtlanması.
B. Türkiye Cumhuriyeti'ne ait kuruluşların Rusya Federasyonu topraklarında çeşitli faaliyetleri uygulamasına yasak veya kısıtlama
C. Rusya Hükümeti tarafından belirlenen liste dışında bulunmayan İşverenlere 1 Ocak 2016'dan itibaren Türk vatandaşlarını işe alma yasağı
D. 1 Ocak 2016'dan itibaren pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Rusya'ya vizesiz girişi durdurulacak. Bu önlemlerin Rusya Federasyonu'nda geçici oturma iznine sahip ve Rusya'ya diplomatik temsilcilik ve konsolosluk kuruluşlarına gönderilen Türk vatandaşlarını etkilemediğinin altı çizildi.
Rusya: Türkiye ile askeri teknik alandaki projeler durduruldu
Rusya Dışişleri Bakanlığı'na Türkiye Cumhuriyeti'ne bu konu hakkında bildiri göndermesi talimatı verildi.
E. Tur operatörlerinin Rus vatandaşlarına Türkiye'ye tur paketi satışı yapmalarının yasaklanması.
F. Rus deniz limanlarında illegal gemilerin bulunmasını önlemek için deniz limanlarındaki kontrollerinde sıklaştırılması talimatı
Bu kararname bunun resmi olarak ilan edilmesinin ardından yürürlüğe giriyor ve özel ekonomik önlemler iptal edilinceye kadar devam edecek.
Rus ekonomisi için Türkiye'nin önemi büyük. Türkiye, Suriye sınırında düşürülen savaş uçağı nedeniyle diplomatik sorun yaşadığı Rusya için ekonomik ilişkiler açısından vazgeçilmez bir ülke konumunda. Türkiye, Rusya'nın ihracatından yüzde 5,1 pay alırken, Türkiye'nin ihracatındaki Rusya payı yüzde 3,8 seviyesinde.
Petrol fiyatlarındaki düşüş, batılı ülkelerin yaptırımları ve ülkeye sermaye akışındaki durgunluk nedeniyle zor günler geçiren Rusya için yıllık 25 milyar dolar düzeyinde ihracat yaptığı Türkiye önemli bir ticari ortak. Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkiler her geçen yıl artarken, özellikle taahhüt ve enerji alanında gelişmelerin hız kazandığı görülüyor. Rusya, Türkiye'nin en önemli ticaret ortaklarından biridir.
          İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 2010 yılında 26,2 milyar dolar düzeyinden 2014 sonunda yüzde 17,3 artışla 31,2 milyar dolara yükseldi. Bu yılın 9 aylık döneminde ise dış ticaret hacmi 18,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
Türkiye'nin geçen yıl 157,6 milyar dolar tutarındaki toplam ihracatının 5,9 milyar dolarlık (yüzde 3,8) kısmı ve 2015 Ocak-Eylül dönemindeki 107,3 milyar dolarlık toplam ihracatın da 2,7 milyar dolarlık (yüzde 2,5) bölümü Rusya'ya yapıldı.
          Rusya, Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ilk on ülke arasındaki yerini korurken, bu ülkeye başta tekstil olmak üzere, yaş meyve-sebze, metal eşya, motorlu kara taşıtları ürünleri ihraç ediliyor. 
          Son 5 yıllık dönemde Türkiye'nin toplam ithalatının yüzde 10-11'lik kısmı Rusya'dan karşılanırken, bu ülkeden başta doğalgaz olmak üzere demir, çelik, hububat ithal ediliyor. Türkiye geçen yıl 242,2 milyar dolar ve bu yılın 9 ayında 156,3 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi.
Diplomatik konularda; hissiyat, hamaset, güç gösterisi… yarar sağlamaz. Meseleler, enine boyuna masaya yatırılmalı; iki ülke arasında var olan, “olmazsa olmaz” niteliğindeki ana konular üzerinde mutabakat sağlanmalıdır. Diplomasi, dış politikada sorunların barışçıl yöntemlerle ve müzakereler yoluyla çözülmesini ifade etmektedir.  Devletler hukukuna göre milletlerarası ilişkilerin düzenlenmesi ve milletlerarası münasebetleri yürütme ve yönetme sanatı. Birinci niteliği müzakeredir. Diplomasi bütün dünyada, devletler umumi hukuku kurallarına göre yürütülür. Amacı, devletler arasındaki anlaşmazlıkları zora başvurmadan barışçı yollardan çözmektir. 
 Putin, aldığı bu kararlarıyla ateşle oynamaktadır!

Yazarın Diğer Yazıları