Terörle Mücadelede Yeni Strateji

TSK, PKK’ya karşı alan hâkimiyetini tamamen sağlamak amacıyla bölge bölge büyük bir temizlik harekâtına başlıyor.
Terör örgütü PKK’nın son dönemde artan saldırıları sonrası Ankara, silahlı mücadelede benzeri görülmemiş çapta geniş yeni bir konsept için düğmeye bastı. Genel olarak, sabit noktada beklemenin bırakılarak hareketli hale geçildiği yeni harekat tarzı, “Mutlak hakimiyet, tam pres” diye de adlandırılıyor. Buna göre, Türk Silahlı Kuvvetleri bölgede, PKK’nın terör faaliyetlerinde üs olarak seçtiği bölgeler başta olmak üzere alan hakimiyetini tamamen sağlamak amacı ile bölge bölge büyük bir temizlik harekâtına başlıyor.
Bunun için bölgede öncelikli 2 il, Hakkâri ve Şırnak kırsalı olmak üzere bölgeler temizlenmeye başlanacak. Ancak bunlar gerçekleşirken her belirlenen bölge ayrı ayrı çembere alınacak. Terör örgütünün gruplarının birbiriyle teması kesilerek, bulundukları yerde izole edilip etkisiz hale getirilmeleri planlanıyor.
Her yerde olunacak
Bir diğer önemli unsur da hareketli birliklerin PKK’nın bölgedeki hareketliliğinin önüne geçmek amacıyla her yerde olması. Bu çerçevede, uzman çavuştan üst rütbeli subaylara dek tecrübeli personel de bizzat harekâtlarda aktif olarak bulunacak.
Ankara’da bulunan komuta heyetinin bir ayağı da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in talimatıyla sürekli bölgede olacak. Buna harekat bölgesinde fedakarca görev yapan personelin bizzat yanında bulunulması nedeniyle özellikle önem veriliyor. Planlamaya göre, kırsal bölgeler başta olmak üzere şu iller temizlik harekatında ilk aşamada yer alacak: Hakkâri, Şırnak, Batman, Van, Siirt, Bingöl, Muş, Tunceli, Diyarbakır.
Ancak ilk adım olarak, Hakkâri’de güneydoğu Irak- İran sınır köşesi Yüksekova- Şemdinli- Dağlıca- Çukurca- Geçimli bölgesi ile Şırnak’ta yakın bölge olarak Beytüşşebap- Uludere ekseni 1’inci öncelikli yer alacak.
Gerekirse sınır ötesi
Aynı zamanda ABD’ye de anlık istihbaratın daha etkin hale getirilmesi ve teslimatı geciktirilen Süper Kobra taarruz helikopterleri için bir kez daha resmi girişimde bulunulacak. Harekâtların icrasında deneyimli polis özel harekat birimleriyle MİT istihbarat birimleriyle de koordineli olarak çalışılacak.
Yetkililer, bir süreden beri sürekli kamuoyunda konuşulan sınır ötesi harekat için ise, “Hangi adım gerekiyorsa o adım atılacak. Devletin bu işin bitirilmesi konusunda kesin kararlılığı var” şeklinde açık kapı bırakan kritik bir değerlendirmede bulunuyorlar.
Bunların hepsi güzel şeyler! Ancak daha etkin, daha caydırıcı…tedbirlere de başvurulabilir. Mesela benim aklıma gelenler şunlar;
1.Kendi ürettiğimiz insansız hava aracı (İHA) nın üstten keşif yaparak, teröristleri tespit edip, tepelerine inmek!
2.Ne ABD, ne İsrail, ne de bir başka yabancı ülkenin istihbarat bilgilerini paylaşmak. Kendi istihbaratımızdan yararlanmak.
3.Karakollara karşı daha duyarlı, daha etkili bir koruma ve önleme tedbiri geliştirmek.
4.Bütün karayollarının, ülkenin her karış toprağının güvenlikli hale gelmesi. Yani hiçbir teröriste geçit vermemek için önlem alınması.
5.Sınır bölgelerimizin askerle, profesyonel elemanlarla donatılıp, tabir yerindeyse etten duvar örülmesi.
6.İhmali görülen görevlilerin gözünün yaşına bakmamak.
7.Teröristlerin içine kadar girip, onlardan istihbarat toplamak.
8.Her insanımızın yanında yer alarak, onların bilgileri istikametinde hareket etmek.
9.Köylere, kahvelere, esnafların arasına kısaca her kesimin içine girerek, terör ile ilgili bilgi alıp, teröristler hakkında gerekeni yapmak.  
10.Asıl önemlisi, idamın geri gelmesi. Kim hangi bölgede terör yapıyorsa, yapmışsa oranın meydanında, halkın da gözü önünde idamların gerçekleşmesi.
11.Terörün önlenmesinde, basının, yayın kuruluşlarının tek yumruk olup, hükümete destek olması.
12.Bir an önce sivil anayasanın yapılıp, ülkenin demokratik açıdan düzlüğe çıkması.
13.Eğer hala varsa, darbe heveslilerinin temizlenmesi.
14.Yasalarımızın daha etkili, daha caydırıcı hale getirilmesi.
15.Milli eğitim sisteminin tamamen “Milli” hale konması.
16.Kalkınmaya, eğitime ve kültüre ağırlık verilmesi.
17.Milli ve Manevi değerlerin toplumda yer etmesinin sağlanması.
18.Ahlak ve maneviyata önem verilmesi…


Yazarın Diğer Yazıları