İstanbul, Ankara, İzmir, Konya

AK Parti'de 40 ilin belediye başkan adayı belli oldu. Diğer iller için heyecanlı bekleyiş devam ediyor.

Siyasette, genel milletvekili seçimi ile yerel idareler seçimi aynı şeyi ifade etmez. Milletvekili seçiminde parti genel politikaları daha ön planda iken, yerel idareler seçiminde aday ön plandadır.

Açıklanan iller arasında Konya yok. Büyük ihtimalle Konya; üç büyük il, İstanbul-Ankara-İzmir ile birlikte Salı günü, grup toplantısında açıklanacak.

Konya'da anketler yapıldı, sivil toplum kuruluşlarının eğilimleri alındı, temayül yoklaması gerçekleştirdi.

Aday adaylığı süresince Büyükşehir için kimse aday olmadı.

Kimsenin aday olmamasını nasıl yorumlamak lazım?

Kimse cesaret mi edemedi, yoksa başarısını kanıtlamış ortak bir isim üzerinde dolaylı ve dolaysız bir konsensüs mü vardı?

Benim kanaatim ikincisi. Mevcut belediye başkanı kısa bir süre önce vatandaşın teveccühü, milletvekillerinin kanaati ve teşkilatın kabulü ile iş başına getirildi. Desteğin seçim arifesinde de sürdüğünü tahmin ediyorum.

Peki, o zaman Konya ilk açıklanan iller arasında neden yok?

Mesele Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın takdiri diye algılanmalı. Reis; Konya'yı, Türkiye'nin en büyük illeri arasında açıklamayı uygun gördü. Büyük bir ihtimalle Salı günü açıklanacak.

Konya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyük önem verdiği bir il. "İstanbul'da yaşamıyor olsaydım Konya'yı tercih ederdim” diyen bir Cumhurbaşkanı için, hemşehrimiz diyebiliriz.

Seçimlerde hangi partinin kazanacağının değil, AK Parti'nin ne oranda oy alacağının merak edildiği bir il Konya.

Ancak her şeye rağmen Konya'yı iyi anlamak gerekir. 24 Haziran seçimlerinde Cumhurbaşkanına verdiği oy ile, milletvekillerine verdiği oy arasında yüzde 15 fark bulunan Konya, tercihlerde yanlış yapıldığında ne tür bir tepki vereceğini açıkça ortaya koymuştur. Yanlış tercihte bir yüzde 15 daha tepkinin ne tür bir sonuç doğuracağını düşünmek bile istemiyorum. Şanlıurfa'da "Fakıbaba tecrübesi” yaşamış bir partinin, Konya'da ve diğer illerde benzer bir tecrübeyi test etmek istediğine ihtimal vermem. Zaten açıklanan 40 ilde de böyle bir sürprize yer verilmediği görüldü. 40 ilin tamamında açıklanan isimler beklenen isimlerdi.

Burada bir durumu daha dikkatlerinize sunmak isterim. Parti genel merkezinde her ne kadar "medya ve sosyal medyada dolaşan listelere itibar etmeyiniz” uyarısı yapıldı ise de, medyada son iki günden buyana dolaşan listenin aynısı açıklandı. Demek ki genel merkez, listeyi son saate kadar korumayı başaramadı.

AK Parti bir dava partisidir, ilkeleri vardır. İlkeleri, hak ve halkı önceler. Hakk'a hizmet için halkın memnuniyeti ön plandadır. Yeni dönem için ön plana alınan "gönül belediyeciliği” atılımını da çok yerinde görüyorum. Halkın gönlüne girecek adaylarla yola çıkılacak olması yeni dönemin anahtarıdır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 40 belediye başkan adayını açıkladığı programda bu konuya şu cümleyle işaret etti: "Hizmet belediyeciliğini, gönül belediyeciliği ile daha ileriye taşıyacağız.”

Yine "milletin aklını çelmenin değil, gönlüne girmenin peşindeyiz” şeklindeki cümlesi de yeni dönemin şifreleri açısında büyük önem arz ediyor.

Cumhurbaşkanı; adaylara ise şu tavsiyede bulundu: "Bir belediye başkanı halkına tepeden bakmaz. Belediye başkanı tevazu ehlidir. Önce millet der, önce memleket der. Bulunduğu görevde kibir, büyüklük taslama, milletle irtibatını koparma hastalığına kapılan hiç kimsenin AK Parti'de yeri olmaz.” Bugünkü fotoğraf açıklanmayan iller için de bizim "halka rağmen aday gösterilmeyeceği” , "halkın gönlüne giremeyenlerle de yolların ayrılacağı” şeklindeki izlenimimizi güçlendirdi. Yeni dönem açıklanan iller için de, ileride açıklanacak iller için de hayırlı olsun.


Yazarın Diğer Yazıları