SEBZE TÜKETİMİNİ ARTIRMANIN 5 YOLU

Ne yazık ki ülke genelinde sebzenin adını duyunca bile durup düşünen, sebze yemeyi sevmeyen ve hatta yemekten saymayan bir toplumuz. Anne babaların sebzeye karşı olan bu tutumu çocuklara da yansıyor ve bunun sonucunda da çocuklar yetersiz ve dengesiz besleniyor. Pandemi ile beraber sağlığımızı koruyabilmek için beslenmenin, beslenmede çeşitliliğe gitmenin önemini hepimiz acı da olsa deneyimledik. Bu tecrübeden yola çıkarak artık sebze ile ilgili önyargılardan kurtulmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu sebeple size bu hafta sebze tüketimimizi nasıl artırmamız gerektiğinden bahsedeceğim:

1)Sebzeli Omlet

Güzel bir uykunun ardından sabah güzel bir kahvaltıyla güne başlamayı istemenin hepimizin en doğal hakkı olduğunu düşünüyorum. Tabii ki bunun için esas olan hem gözümüzün hem midemizin doyması. İşte tam da bu noktada devreye sebzeli omlet giriyor ki menemen tüketmeyi seven bir millet olarak aslında bize hiç de yabancı bir konu değil. Sebze ve yumurta diyince akla ilk gelen elbette menemen. Fakat menemene ek olarak haftalık kahvaltı rutinimize mantarlı veya ıspanaklı omlet de eklemek, sebze tüketimimizi artırmanın bir başka yolu olacaktır.

2)Sebzeli Makarna Aşkına

Makarnanın kırmızı çizginiz olduğunu düşünüyorsanız makarnayı bir de sebzeli denemenizi tavsiye ediyorum. Geleneksel domates soslu makarnaya alternatif olarak sotelenmiş kabak, havuç, mantar makarnaya farklı bir lezzet katacaktır. Ayrıca zayıflamak için diyet yapıyorsanız sebzelerin düşük kalorisi ve midede yüksek hacim sağlaması ile kendinize yasak koymadan diyet yapmanızı sağlayacaktır.

3)Et ile Beraber Sebze Tüketimi

Her gün et yemekten sıkıldıysanız ve sebze yemekleriyle de aranız yoksa etli sebze yemeklerini deneyebilirsiniz. Güveçte etli sebze yemeği, orman kebabı veya çiftlik kebabını alternatif olarak düşünebilirsiniz. Bununla beraber sadece et pişirdiğiniz günlerde mantar, biber, patates, kabak gibi sebzeleri sotelemek ya da fırında pişirmek, sebze tüketiminizi artırmanız adına farklı bir seçenek olacaktır.

4)Salata

Ülkemizdeki yemek yeme alışkanlığımızda evde hangi yemek pişirilirse pişirilsin salata adeta olmazsa olmazımız. Bu sebeple hiç sebze tüketmediğini iddia eden bir kişi, aslında salata tüketimiyle az da olsa sebze tüketiyordur. Bu durumda eğer sebze tüketimi salatadan sağlanacaksa salata içeriğini artırmak güzel bir seçenek olacaktır. Kış salatası için örnek verecek olursak roka, tere, marul, maydanoz, havuç, biber ve lahanaya ek olarak ıspanak ekleyebilir ve hatta küçük küçük parçalara ayırdığınız karnabahar ve brokoli eklemeniz de hem salatanın lezzetine lezzet katacak hem de besleyiciliğini artıracaktır.

5)Sebze Çorbaları

Düşük hava sıcaklıkları ve havanın erken kararmasına yoğun iş temposu da eklenince sıcak ev yemeklerinin kıymetini daha iyi anlıyoruz. İşten geldikten sonra içtiğimiz o sıcacık çorba adeta

günün yorgunluğunu alarak hem ruhumuzu hem midemizi doyuruyor. İşte tam da bu noktada eğer yeterince sebze tüketmediğinizi düşünüyor, çorba içmeyi de seviyorsanız sebze çorbalarına şans verebilirsiniz.


Yazarın Diğer Yazıları