Karapınar Ve Er Meydanı

Tarafıma gönderilen veya bizzat yazarları tarafından verilen kitaplar ve dergiler var. Bunların sayısı o kadar çok ki, her birini günü gününe anlatacak, hakkında bilgi verecek olsam, toplumsal, sosyal, fikri ve tarihi olaylara zaman ayıramayacağım. Bu yüzden zaman zaman, fırsat buldukça kitap tanıtımına gireceğim. Bugün "Şehri Sultaniye (Karapınar) ve Er Meydanı” kitabını konuşalım istedim.

Değerli yazar ve gazeteci kardeşim Hikmet Peker; "ER MEYDANI-2 VE ŞEHRİ SULTANİYE” kitabını takdim etti. Bu iki isim bir kitapta toplanmış; kitabın bir bölümü Şehri Sultaniye hakkında bilgileri ihtiva ediyor, diğer bölümü; Hikmet Peker'in, köşe yazıları, görüş ve düşünceleri, yorumlarını içine alıyor.

Hikmet Peker, Karapınar doğumlu. Bir ara Gima Konya Mağazasında idarecilik yaptı. 2005 yılından bu yana Basın ve Gazetecilik alanında çalışmakta, alnını ve aklını terletmektedir. Halen Karapınar'da yayın hayatını sürdüren; "BİZİM MEMLEKET” GAZETESİ”nin sahibidir.

"ŞEHRİ SULTANİYE (KARAPINAR)”; ilçe, Anadolu'yu Ortadoğu'ya bağlayan Konya-Adana karayolunun 97. Km.sinde, Türkiye'nin 74. İlçesidir.

Karapınar, Hititlerin yarı bağımsız rahip kralları tarafından idare edilirken, Truva krallığının hakimiyeti altına girmiştir. Daha sonra Frigler, Lidyalılar, Asurlular, Persler, Büyük İskender ve Bizans İmparatorluğunun hakimiyetinde kalmıştır.

M.S. 832 tarihinde Abbasi halifesi Memun tarafından "Karapınar ve çevresinin gelirleri, Medine Vakfı” usulünde bir tür vergiye bağlanmıştır. Bu vergi; Selçuklular, Karamanoğulları ve Osmanlılar döneminde de verilmiş, II. Abdülhamit zamanında son bulmuştur.

Karapınar, 1071 Malazgirt savaşından sonra (1076- 1077) Selçuklu İmparatorluğu'nun hakimiyetine girmiştir. 1096 yılında başlayan Haçlı seferlerinden olumsuz etkilenmiştir.

Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu II. Selim, Konya Valiliği sırasında Karapınar'ın imarına önem vermiş, mimar Halepli Cemaleddin'e, başta Sultan Selim Camiinin inşasını tamamlatmış ve 1560-1563 yıllarında ilçeye; Kervansaray, Han, Hamam, 39 dükkanlı bir Bedesten, 2 yel değirmeni ve 5 çeşmeden oluşan Külliye inşa ettirmiştir.

Karapınar'da II. Selim'in eserleri görülünce buraya; Sultanlar Şehri anlamında, "sultaniye” ismi verilmiştir.

ŞEHRİ SULTANİYE kitabında ayrıca, Karapınar'da görev yapan Belediye Başkanları, mahalleleri, yapılan nüfus sayımları, mahallelerdeki meslek dağılımları, Karapınar'ın sosyal durumu, en çok kullanılan isim ve lakaplar… yer almaktadır. Kısa bir Karapınar tarihi dersek sanırım yanlış olmaz.

"ER MEYDANI-2”; bu çalışma, Hikmet Peker'in makale, fikir, düşünce ve yorumlarının yer aldığı ve sosyal olaylara parmak bastığı güzel bir çalışmadır. Karapınar'ın sorunlarını Peker şöyle sıralamış;

  1. "toplumsal Kanaat Önderi” vasıflı saygın şahsiyet sorunu

  2. Sivil Toplum Kuruluşlarımızdaki uyum sorunu

  3. Ekonomik Ortaklık Kültürü sorunu,

  4. Tüketim Kültürü sorunu

  5. Sosyal hayata uyum sorunu

  6. Özgüven ve haddini bilmede ayar sorunu (yani dozu ayarlayamama sorunu)

Eline sağlık sevgili Hikmet Peker. Rabbim, daha nice güzelliklere imza atmayı, ülkeye, insanlığa hizmette hataya düşmemeyi lütfetsin.


Yazarın Diğer Yazıları