PUFF-BUMERANG

ilkokul -orta -lise hatta daha küçük çocukların günümüzde en büyük problemi;  erken olgunluk.

   Bilmemeleri gereken her bilgiyi daha fayda - zarar denklemini kurmadan, ellerindeki teknolojik aletlerle yaşamlarına katmış olmaları.

   Eskiler;” bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim” derler, kötü veya iyi arkadaşın senin karakterin üzerindeki güçlü etkisini dile getirirlerdi.

   Şimdi ise; girdiğin siteleri ,oyunları, takip ettiğin bloggerleri söyle ; senin nasıl biri olduğunu bilirim günlerdeyiz.

   Liselerde hatta ortaokullarda son 2-3 yılda puff ‘un hızla yaygınlaşması beni hayrete düşürdü. Kullan at tipi elektronik sigara puff  barların bu kadar yaygınlaşmasının asıl sebebi; masum sanılmaları.

   Aslında Türkiye'de satışı yasak olmasına rağmen illegal şekilde maalesef internet üzerinden gayet kolay elde ediliyor ve normal satışta tütün ürünlerinin satışına uygulanan 18 yaş sınırını da kolayca deliyor .

   Ortaöğretim çocuklarının elinde renk renk pufflar… İçeriğinde pek çok kimyasal madde bulunduruyor ve başta akciğer olmak üzere organlarda ciddi ölümcül hasara yol açıyor. Nikotin miktarı içeriğinde hem yüksek hem de nikotini zayıf asitlerle birleştirerek nikotin tuzu olarak bulundurdukları için sertliğini azaltarak bağımlılık yapma özelliğini artırıyor. Vücuda verdikleri nikotin uykuyu etkileyip iştah kaybına, depresyona, kalp çarpıntısına, damar duvarına yapışarak endotel tabakasına zarar vermeye, kansere başlı başına sebep oluşturuyor.

   Bağımlı olduğunuzu gösteren işaretler; -Uyanır uyanmaz veya ders sırasında elektronik sigara içme ihtiyacı,

 -Vape içmediğinizde endişeli veya sinirli olmak,

- Konsantrasyon veya uyku sorunu,

- Artık istemeseniz bile hâlâ sigara içmek,

- Düşünmeden elinizin puff( elektronik sigaraya )gitmesi,vs…

   Gençlik büyük bir servettir ama sınırsız değildir. Kullan at sigaralarla kullanıp atılamayacak kadar değerlidir.

   İnsanın kendine yapacağı en büyük iyilik ; gençlikte sağlığını korumak ve karakterini sağlamlaştıracak bilgilerle yaşamını iyileştirmektir.

   Sonuçta iyilik de fenalık da bumeragdır…


Yazarın Diğer Yazıları