AHİLİK ANLAYIŞI…

Dünyada pek çok dinler, inançlar ile karşılaşan Türkler bazılarını denemişler fakat kendilerine en uygun gelen İslam dinini kabul etmişlerdir. Bu dini seçerken hiçbir zorlama, hiçbir baskı yapılmamış kendi istekleri ile bu yüce dine geçmişlerdir.

Türk tarihi oldukça eskidir. Kimine 600, kimine göre de 1000 yıllıktır. Daha öncesine gidildiğinde 4000 yıla kadar uzanır. Fert ve sosyal hayatlarında sağlam ve ahlaki kültüründen hiç vazgeçmemiş, ahilik kültürüyle de pekiştirmiştir.

Ahilik anlayışı, toplumda yaşayan fertleri birbirine yaklaştırmak ve aralarındaki dayanışmayı sağlamaktır. Ayrıca tüm değerleri kaynaştıran ve hayata geçirilmesini sağlayan bir yeniliktir aynı zamanda…

Bu anlayışta din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese eşit muamele yapılır. Kimi zengin, kimi fakir olabilir; fakat ikisi arasındaki fark insani değerler açısından fazla olmamalıdır. Ahilik zenginliğe karşı değildir.

Çalışmak ve üretmek, alın teri ile kazanmaktır kuralı… Asalak geçinenlere ve miskinlere karşıdır.
Ahilikte iş ve meslek ahlakı, kabul edilmesi mecburi kurallar içindedir.

Kendinden önce başkalarını düşünür ve kollar. Hak ettiğinden fazlasını istemez. Hırsa kapılmaz. Gerek kendi toplumunda birlik ve beraberliği sağlamak, gerekse komşularıyla olan müşterek değerleri korumaktır.

Ahilik sisteminde, işyerinde çalışanlar ile çalıştıranlar arasında pek fark olmadığı gibi aralarında baba-oğul ilişkileri vardır. İşyeri aynı zamanda sanatın ve ahlakın öğretildiği bir okuldur. Burada üretilen mal, belli bir ihtiyacı karşılayacak şekilde kusursuz ve tam olarak üretilir.

Emeğin karşılığı çalışanının alın teri kurumadan ödenir. İşyerlerinde çalışan ve çalıştıranlar dayanışma içerisindedir. Bu uygulama emek ve sermaye'nin barışık olduğu bir model oluşturur.

Ahilik düşüncesinin kurduğu Ahi Birlikleri'ni batıdaki ve doğudaki benzer teşkilatlardan ayıran özellik, din adamlarının da devlet adamlarının da Ahiler üzerinde herhangi bir etkisinin olmayışıdır. Bunun sonucu olarak Ahilik sivil toplum kuruluşlarının en eski bir modelidir.

Ahiler, daima toplum yararına hizmet yapmışlardır. 2014'lü yılları yaşadığımız şu günlerde, Ahiliğin ahlak ve çalışmaya ait prensipleri kısaca Ahilik felsefesi, dünyamızda ilerleyen toplumların bir nevi modelidir aslında anlayana...

Bugün nasıl ki kalkınmış birçok ülkede Ahilik prensiplerinin izlerini görüyorsak, yarın da ilerlemiş toplumların yükselmesinde Ahilik ilkelerinin, önemli rol oynadığı görülecektir.

Ekim ayının ikinci pazartesi başlayacak ahilik kutlamaları şimdiden hayırlı olsun.

Selam ve dua ile…


Yazarın Diğer Yazıları