ADI SİGARA!

Efendim! Bugün 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü… Gariptir ki Türkiye’de her 6 dakikada bir kişi, günde 275, yılda ise en az 100,000 kişi tütüne bağlı hastalıklar nedeniyle kaybediliyor. Yine ne gariptir ki birçoğumuz bunu bile bile alışkanlığımıza devam ediyoruz.

Şöyle geçmişte bizi bu işe bulaştıran her kimse ona da içimizden çok kızarız. Ama bir şey değişmez.  
Sosyal, psikolojik ve genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan sigara alışkanlığı, özentiyle daha çok çocukluk ve gençlik çağında başlamıyor mu?

Hani bir merak duygusuyla ve hemen sonrasında da bir takım yasakların bastırılmış istekleriyle… O yaşlarda içenler bilir. Dört bin zehir saçan dumanı üflerken verdiği külhanbeylik raconlarını… Vaay, vay ki vay!

Gömleğinin üst iki düğmesini açıp ta “küçük dağları ben diktim!” dercesine yürüyen çelimsiz bacakların cakalarını… Hani el yumruğu yemedi ya, elbette kendi yumruğunu balyoz zannedecek… Sonra da gelsin nikotin bağımlılığı…

Ve bilmeden kullandığı karbon monoksit, Nikotin, Arsenik, Siyanür, Kadmiyum, Radyoaktif Polonyum210, Akrolein, Aseton, Benzpiren, Toluen ve Katranların hesabı bile yok... Sigara üzerine: "sigara sağlığa zararlıdır" yazsanız ne çıkar? Ben bu makaleyi yazsam ne olur, yazmasam ne olur!

“Keyfimin kâhyası mısın kardeşim? Git işine ya!” Tepki bu, bu da yahu kardeşim bari inat etme! Zararlı olduğunu biliyorsun. O anda bırakmayacağını da biliyorsun. Böyle söylemede, de ki: “Ya bunun zararlarını biliyorum ama şu anda bırakmak istemiyorum!” Daha gerçekçi olur değil mi?

Sigarayı bıraktırma bana göre çok iddialı bir cümle… Yine bana göre sigarayı bırakmayı gözümüzde öyle pek fazla büyütmeye de hiç gerek yok! Fakat hafife de almakta tehlikeli! Örneğin bir kan örneği almak istiyor hemşire ama ya damarı bulamıyor ya da damardan kan gelmiyor. Bu önemsenmez mi?

Nikotin bağımlılığı kimyasal, psikolojik ve sosyal bölümleri olan kuvvetli bir bağımlıktır ve kurtulmak için uğraşmak gerekir. Bu süreç boyunca alabileceğiniz her yardımı istemekten ne utanın ne de çekinin.

Şayet sigarayı bırakacak olursanız, sigarayı bıraktığınız ilk andan itibaren ailenize, arkadaşlarınıza ve çevrenizdekilere söyleyin. Söyleyin ki, onlarda yardımcı olup iradenize destek vermiş olsunlar. Söylemekle bir şey kaybetmezsiniz. Kimse sizi ayıplamaz. Bir zaferden çıkmış gibi olursunuz.

Sigarayı tamamen bıraktıysanız ve daha sonra tekrar başladıysanız tekrar tekrar bırakmayı deneyin! Başarısızlık sizi yıldırmasın, her denemeyi yeni tecrübeler edinmek için bir fırsat olarak kullanın. Sizi nelerin yoldan çıkardığını iyi analiz ederseniz zaten gerçeği yakalarsınız.

Unutmayın ki, başta adı sigara olmak üzere bütün madde bağımlılığının tek durağı beyindir. Her şey orada başlar, orada biter.

Selam ve dua ile…


Yazarın Diğer Yazıları