BAKLAVA

ŞİDDETİN İYİSİ
KÖTÜLÜKTEN DÖNMEKTİR

Halk arasında şöyle bir söz vardır: “İyi ipek kendini kırdırmaz, iyi kadın kendini dövdürmez.” Bu söz ne kadar doğrudur diye tartışmak istemem! Bir kadını dövmek, döven kişinin haklı olması anlamına da gelmez. Dövmekte nedir? Sebebi her ne olursa olsun bir şiddet uygulamasıdır. Hiç kimsenin herhangi biri üzerine tahakküm kurması diye bir şey olamaz.

Kuvvetliler dünyası mı? Zayıfların çaresizliği mi? İkisinin arasında haklılık nedir? Şiddetin diğer adımı yoksa?  İyi söylersen; iyi işitirsin, kötü söylersen kötü İşitirsin. Özür dilemeyi lügatinden çıkaranlar, hiç kusura bakmasın ama iyilik eskimez, kötülükte unutulmaz. Sanmasınlar ki, ne şiddet, ne de yapılan kötülük her neyse, yapanın yanına kâr kalmaz.

İyilik yapmanın yolu zorlamak değildir. Baskı değildir. Hiç kimse şiddet uygulayarak birini adam edeceğim diye uğraşmasın. Önce kendisi ne kadar adam, ona baksın. Hani bir izcilik fıkrası vardır. Oymak beyi, izci adaylarını karşısına toplamış, onlara izcilik ilkelerini anlatmaya çalışıyor. Hastalara, yaşlılara, muhtaçlara yardım edilmesinden söz ediyor.

Ertesi sabah Oymak beyi çocukları toplayıp soruyor: “Söyleyin bakalım? Dün ne gibi bir iyilik yaptınız?” Diye… Bütün çocuklar, hep bir ağızdan: “Yaşlı bir kadının karşıdan karşıya geçmesine yardımı efendim.” Oymak beyi şaşırıyor tabi: ”Hepiniz mi?” Diyor. Çocuklar: “ Evet efendim, hepimiz birden...” karşılığını verince neden diye tekrar soruyor. Çocuklardan biri hızlı davranıp cevap veriyor: “Yaşlı Kadın karşıdan karşıya geçmek istemiyordu, ondan efendim!”

Ne kadar bariz değil mi? Halkın arasında öyle sözler dolaşır ki, bu sözlerin çoğunun insanlığımızla zıtlığı vardır. Bunlar, kim tarafından niçin söylenmiş, halk arasında nasıl yaygınlaşmış bunu iyi tespit etmek lâzım. Halkın ağzında dolaşan bu sözlerin öbür ucunda şüphesiz ki art niyet halleri vardır.

Halkın arasına nefret tohumu olarak' atılmış, sanki halk bunları benimsemiş gibi sonucunu düşünmeden konuşup duruyor. Bun benzer sözlerden bazıları şunlardır:

 «Babana bile güvenme».
 «Düşene bir tekme de sen vur.»
 «Kime iyilik edersen ondan kötülük bulursun.»
 «Vur kafasına canlandırma.»
 «Göz açtırma.»

Bunlar ve bunlara benzer sözlerin insanlıkla ne ilgisi vardır? Ulusların gelenekleri başka başkada olsa, insan olmanın şartları her yerde birdir. Şiddet nerede uygulanıyorsa, toplumun değer yargıları da kopuyor demektir. Diyorum ki “Şiddetin iyisi, kötülükten dönmektir.”
Selam ve dua ile…


Yazarın Diğer Yazıları