BEYAZ VİTAMİN GÜNÜ

Efendim! İnsanın tüm yaşamında önemli yeri olan sütün, yeterli ve dengeli beslenme için gerekli olan hayvansal kaynaklı protein, yağ, laktoz ile vitamin ve mineral maddeler içerdiğini biliyoruz.

Aynı zamanda süt; beslenme değerinin yüksekliği yanında, vücut fonksiyonlarını düzenleyen, gelişmesini sağlayan, kemik ve diş oluşumunda önemli yeri olan temel bir gıda maddesidir.

Kemik gelişmesinin ve vücut şeklinin oluşmasının temel taşı olan kalsiyumun ana kaynağı olan süt, içerdiği protein, vitamin ve minerallerle zihinsel gelişimde de önemli rol oynuyor.

Süt ve Süt ürünlerinin yeterli miktarlarda tüketimi özellikle büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu okul çağı çocukları başta olmak üzere insan yaşamının her evresinde tüketilmesi gereken bir besin.

Birleşmiş Milletler Teşkilatı, Uluslararası sütçülük Federasyonu’nun (IDF) 1956 yılında aldığı karar doğrultusunda, 21 Mayıs günü ve haftası, olarak kutlanmasına karar veriyor.

Ülkemizde de 1991 yılından itibaren 21 Mayıs’ın Dünya Süt Günü olarak kutlandığını belki birçoğumuz bilmesek de çok önemi yok.  Zaten yapılan araştırmalar ülkemizde bu besin grubunun tüketim düzeyinin önerilen miktarların çok altında olduğunu gösteriyor.

Bugün, yıllık kişi başına süt tüketimi Avrupa Birliği ülkelerinde 89 kg, Avustralya'da 107 kg. ABD'de 83 kg düzeyinde. Bu rakam Türkiye'de ise 26 kg civarında seyrediyor.

Benim kafama takılan soru ise şu… Birleşmiş Milletler Teşkilatı, Uluslararası sütçülük Federasyonu’nun (IDF) 1956 yılında aldığı bu kararı, neden Yahudilerin asırlardır kutladıkları dini bayramlarına getirdikleri?

Aynı gün, aynı hafta… Yahudiler buna “Şavuot (Haftalar Bayramı)” diyorlar. Şavuot ("Haftalar Bayramı"), Tora'nın Sina Dağı'nda İsrail oğullarına indirilmesini kutlar. Bikurim (ilk meyveler) Bayramı olarak da bilinen Şavuot, antik çağlarda buğday hasatına rastlardı.

Şauvot adetleri arasında, Tikkun Leil Şavuot olarak da bilinen ve tüm gece süren Tora okumaları, süt ürünleri yenmesi, Ruth Kitabı'nın okunması, ev ve sinagogların yeşillikler ile süslenmesi ve saflığı temsilen beyaz kıyafetler giyilmesi de vardır.
 
Peynirli Krepler blintz, Aşkenaz Yahudiler tarafından Şavuot'ta ikram edilir. Aşkenaz Yahudiler arasında, Cheesecake, peynirli puf böreği ve peynirli hamur köfteleri; Suriyeli Yahudiler arasında, Peynirli Samsa, peynirli mantı ve peynir dolgulu krepler; Tunuslu ve Faslı Yahudiler arasında, yedi katlı kek (yedi cennet) geleneksel olarak Şavuot zamanında yapılmaktadır.

Şavuot festivali Sivan ayının 6. günü kutlanan bir Yahudi bayramıdır. Genelde Mayıs ya da Haziran ayının ilk yarısına denk gelir. Şavuot, Tanrı’nın Sina dağı’nda toplanan İsrail milletine Tevrat’ı vermesinin yıl dönümünü anar.

Hedef ve gayeler ne olursa olsun, süt günü olduğu için değil, sütü sağlık için içmekte her zaman fayda vardır, başka ne diyelim.

Selam ve dua ile…


Yazarın Diğer Yazıları