DEĞERİ BİLİNMEYENLER!

Efendim! Sularımızdan tutunda sayılamayacak kadar çok israfa sadece bakmaktayız. Ülkemizde dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan baraj potansiyeli vardır. Hidroelektrikten, tarımda sulamaya varana kadar ziyanı umursamıyoruz.

Yılda 700 milyon dolarlık ekmeğimiz çöpe gidiyor. Yine verimli topraklarımızın denizlere akması, doğal kaynaklarımızın israfı ve hele değeri bilinemeyen ve boşa harcanan evlerde ve işyerlerindeki kâğıdın heba olması ister istemez üzüyor insanı…

Bunlar, plastik, metaller, elektrik ve enerjiyi de katarsak akıllara zarar. Bir araştırmada en çok israf ettiğiniz şey şunlarmış:

Para,             11,3%
Elektrik,             9,4%
Su,                15,1%
Tuvalet Kâğıdı        20,8%
Kontör,            9,4%
Giyecek,            1,9%
Yiyecek & İçecek,    17,0%
Diğer,            15,1%

Efendim! 1935 yılında bazı Türk bankaları, 1924’te Birinci Uluslararası Tasarruf Kongresi’nde kabul edilen 31 Ekim gününü, Uluslararası Tasarruf Günü olarak kabul etmişlerdi. Enerjinin insan hareketinde, insanın günlük yaşantısında çok büyük bir yer tuttuğu muhakkak...

Bu nedenle enerjinin gereği kadar ve bilinçli olarak kullanılmasını sağlamak için her yıl 11 – 18 Ocak tarihleri arasında Enerji Tasarrufu Haftası kutlanıyor. Günümüzde enerjinin önemi malum... Enerji iş görebilme, iş yapabilme gücü ya hani…  

Evlerimizdeki buzdolabı, elektrik süpürgesi, çamaşır makinesi hanımların işlerini kolaylaştırmaz mı? Traktör çiftçilerin az zamanda çok iş yapmalarını sağlamaz mı? Kullandığımız araç ve gereçlerin, giyeceklerimizin çoğu fabrikalarda, makinelerle üretilmez mi? Az şey değil, bütün bunlar enerji ile çalışıyor.

Ulusal ekonomimizin düzelmesi için enerjiyi tutumlu kullanmak zorundayız. Enerjinin yetersizliği, üretimin düşmesini, yurt ekonomisini ve günlük yaşantımızı etkiliyor. Zaten dış mihrakların, iç bozguncuları yeteri kadar ekonomimize zarar veriyor.

Enerjide tutum, sınırlı enerji kaynağının en verimli biçimde kullanımıdır. Gereksiz enerji tüketiminin ve kayıplarının azaltılmasıdır. Enerjide tutumlu olabilmek aynı işi daha az enerji ile yapabilmektir. Evimizde gereksiz lambaları söndürmeli, bozuk muslukları onarmalı ya da onartmalıyız.

Dinimiz, yeme, içme, giyim, kuşam, eşya kullanımı gibi her hususla aşırılıktan kaçınmayı, orta yolu tutmayı emretmiştir. Savurganlık ve cimriliği yasaklamıştır. İşlerin hayırlısı orta olanıdır. İktisadın karşıtı israftır.

Selam ve dua ile…


Yazarın Diğer Yazıları